ΧΡΗΜΑ

Ανακυκλώνω - Αλλάζω συσκευή: «Άνοιξαν» τα vouchers για τους νέους δικαιούχους, οι προθεσμίες

Ανακυκλώνω - Αλλάζω συσκευή: «Άνοιξαν» τα vouchers για τους νέους δικαιούχους, οι προθεσμίες
Μέχρι την 1η Νοεμβρίου πρέπει να έχουν χρησιμοποιηθεί οι επιταγές (vouchers) για την αγορά των νέων ηλεκτρικών συσκευών pixabay

Ξεκίνησε η αποστολή των πρώτων μηνυμάτων στους 200.000 νέους δικαιούχους του προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή», οι οποίοι έλαβαν στο κινητό τους τον κωδικό του voucher με το οποίο θα μπορούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, οι 200.000 νέοι δικαιούχοι δεν θα χρειαστεί να δηλώσουν συμμετοχή το πρόγραμμα, καθώς η διαλογή θα γίνει από τις αιτήσεις που υποβλήθηκαν για ένταξη στην πρώτη φάση του προγράμματος, ενώ θα έχουν στη διάθεση τους τρεις μήνες από την παραλαβή των επιταγών για την αξιοποίηση των επιταγών.

Υπενθυμίζεται ότι για τη σειρά κατάταξης των αιτήσεων χρησιμοποιήθηκαν κοινωνικά κριτήρια, με ειδική μέριμνα για τα ευάλωτα νοικοκυριά, τις οικογένειες με μέλος με αναπηρία και τις πολύτεκνες οικογένειες.

Υπενθυμίζεται πως η ένταξη των 200.000 νέων ωφελούμενων (πρώην επιλαχόντες) στο πρόγραμμα θα γίνει με τη διάθεση 140 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το οποίο θα προστεθεί στον προϋπολογισμό των 150 εκατ. ευρώ, από πόρους του ΕΣΠΑ 2014-2020.

Οι προθεσμίες του προγράμματος

Υπενθυμίζεται πως η καταληκτική ημερομηνία αγορών για με χρήση κουπονιών νέων μη ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών, μέσω του Προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή», έχει παραταθεί μέχρι την 1η Νοεμβρίου 2022, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Πιο αναλυτικά οι σημαντικές προθεσμίες για τους πρώτους δικαιούχους είναι:

  • Μέχρι την 1η Νοεμβρίου πρέπει να έχουν χρησιμοποιηθεί οι επιταγές (vouchers) για την αγορά των νέων ηλεκτρικών συσκευών.
  • Μέχρι τις 15 Νοεμβρίου πρέπει να έχουν παραδοθεί προς ανακύκλωση οι παλαιές συσκευές.
  • Μέχρι την 1η Δεκεμβρίου πρέπει να έχει γίνει η ακύρωση της συναλλαγής ή η αντικατάσταση των συσκευών.

Τι αφορά η επιδότηση

Οι νέοι δικαιούχοι – όπως και οι πρώτοι - θα μπορέσουν να αντικαταστήσουν 3 ενεργοβόρες ηλεκτρικές συσκευές, με νέες πιο αποδοτικές.

Η επιδότηση ξεκινάει από 30% και φτάνει σε έως 50% του κόστους των συσκευών, ανάλογα με την εισοδηματική κατηγορία του ωφελούμενου και αφορά την αγορά κλιματιστικού, ψυγείου ή καταψύκτη.

Για να είναι δυνατή η επιχορήγηση της αγοράς μίας νέας ηλεκτρικής συσκευής, θα πρέπει αντίστοιχα να πραγματοποιείται απόσυρση προς ανακύκλωση μίας παλιάς που ανήκει στην ίδια κατηγορία με την επιχορηγούμενη. Ειδικότερα, για τους σκοπούς του Προγράμματος επιτρέπεται η επιχορήγηση:

  • κλιματιστικού (κατηγορία 1) προς αντικατάσταση παλαιού κλιματιστικού,
  • ψυγείου (κατηγορία 2) προς αντικατάσταση παλαιού ψυγείου
  • καταψύκτη (κατηγορία 3) προς αντικατάσταση παλαιού καταψύκτη

Για τους σκοπούς της απόσυρσης, ως ένα (1) κλιματιστικό ορίζεται μια Εσωτερική και μια Εξωτερική Μονάδα (σετ).

Οι προς ανακύκλωση συσκευές πρέπει να είναι άρτιες, όπως μπορεί να επιβεβαιωθεί μετά από γενικό οπτικό έλεγχο πριν την απόσυρσή τους. Επίσης, θα πρέπει να βρίσκονταν πριν την αντικατάστασή τους τοποθετημένες στην κατοικία η οποία δηλώνεται στην αίτηση χρηματοδότησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ