ΧΡΗΜΑ

«Καλάθι νοικοκυριού»: Πότε θα κάνει «πρεμιέρα» - Τι αλλάζει στις κατηγορίες

«Καλάθι νοικοκυριού»: Πότε θα κάνει «πρεμιέρα» - Τι αλλάζει στις κατηγορίες
Στόχος είναι το «καλάθι του νοικοκυριού» να εφαρμοστεί μέσα στην πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου. pixabay

Αλλαγές αναμένονται στις κατηγορίες των προϊόντων τα οποία θα γεμίσουν το «καλάθι του νοικοκυριού» ενώ αναμένεται, πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα, η ολοκλήρωση της νομοθετικής ρύθμισης για το σχετικό θεσμικό πλαίσιο που θα ισχύσει.

Στόχος είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, το «καλάθι του νοικοκυριού» να εφαρμοστεί μέσα στην πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου.

Αλεύρι και όσπρια αντί για αναψυκτικά και εμφιαλωμένο νερό

Όσον αφορά στις κατηγορίες των προϊόντων που έχουν διαμορφωθεί από το υπουργείο Ανάπτυξης, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζεται να συμπεριληφθούν το αλεύρι και τα όσπρια, καθώς θεωρούνται προϊόντα βασικής ανάγκης. Για το αλεύρι εξάλλου από τις πρώτες μέρες πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης σημείωναν ότι ενδεχομένως να συμπεριληφθεί στη συνέχεια. Αρχικά όπως εξηγούσαν δεν είχε μπει στη λίστα καθώς αποτελεί χρηματιστηριακό προϊόν με διαρκείς διακυμάνσεις στην τιμή του.

Παράλληλα, σε αυτή την περίπτωση αναμένεται να «αφαιρεθούν» από τη λίστα τα αναψυκτικά και το εμφιαλωμένο νερό.

Σε ό,τι αφορά το νερό, καθώς λόγω του υψηλού ανταγωνισμού δεν καταγράφονται υψηλές ανατιμήσεις ενώ τα αναψυκτικά -για τα οποία είχε εξάλλου προηγηθεί συζήτηση σχετικά με το εάν θα μπουν στη λίστα- είχαν τελικά συμπεριληφθεί λόγω της υψηλής τους κατανάλωσης αν και δεν αποτελούν προϊόν βασικής ανάγκης.

Υπενθυμίζεται ότι τα τελικά προϊόντα κάθε κατηγορίας θα τα αποφασίζει κάθε αλυσίδα σούπερ μάρκετ ξεχωριστά και αυτά αναμένεται να αλλάζουν είτε κάθε 7, είτε κάθε 15 ημέρες. Τα «καλάθια» θα αναρτώνται στη σελίδα e-καταναλωτής και τα προϊόντα αναμένεται να φέρουν ειδική σήμανση και εντός των σούπερ μάρκετ.

Την ίδια στιγμή αναμένεται και η γνωμοδότηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, προκειμένου να μη δημιουργηθεί πρόβλημα στην αγορά, κάτι που αναμένουν και οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ προκειμένου να προχωρήσουν στην τελική διαμόρφωση των καλαθιών τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ