ΧΡΗΜΑ

Πετρέλαιο θέρμανσης: Κρατική επιδότηση και εκπτώσεις ρίχνουν την τιμή

Πετρέλαιο θέρμανσης: Κρατική επιδότηση και εκπτώσεις ρίχνουν την τιμή
Παράλληλα, μέσα στον Νοέμβριο θα ανοίξει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις των δικαιούχων για το επίδομα θέρμανσης INTIME

Στα 1,412 ευρώ το λίτρο διαμορφώνεται η μέση πανελλαδική τιμή του πετρελαίου θέρμανσης σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης. Ενώ στην Αττική η τιμή του είναι στα 1,381 ευρώ το λίτρο.

Σημειώνεται πως οι τιμές αυτές περιλαμβάνουν την κρατική επιδότηση «στην αντλία» ύψους 25 λεπτών η ισχύει για την περίοδο από τις 14/10 έως 31/12, ενώ οι τιμές που θα ισχύουν στο τέλος του χρόνου θα κρίνουν αν το μέτρο της επιδότησης στην αντλία θα παραταθεί και για την επόμενη χρονιά.

Εκπτώσεις και κίνητρα

Εκπτώσεις και κίνητρα έχουν υιοθετήσεις οι επιχειρήσεις του κλάδου σε μια προσπάθεια να τονώσουν τη ζήτηση.

Συγκεκριμένα, ήδη έχουν τεθεί σε εφαρμογή εκπτώσεις, bonus για αγορά με πιστωτική, ενίσχυση του συστήματος επιβράβευσης και άτοκες δόσεις που διαρκούν από έναν έως έξι μήνες.

Aπό τις εταιρείες εμπορίας έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής τα εξής προωθητικά προγράμματα:

  • Tα διυλιστήρια των ΕΛΠΕ προχώρησαν σε έκπτωση προς τις εταιρίες εμπορίας, που ανέρχεται σε 7,5 λεπτά το λίτρο με ΦΠΑ.
  • Η ΕΚΟ του ίδιου ομίλου (Hellenic Energy) προχωρά σε επιπλέον έκπτωση 5% έως τις 21 Νοεμβρίου.
  • H AVIN προσφέρει κέρδος 5% για αγορές με τις πιστωτικές κάρτες της Τράπεζας Πειραιώς για όλη την περίοδο θέρμανσης μέχρι και τον Απρίλιο, ενώ δίνεται η δυνατότητα για έως και 12 άτοκες δόσεις μέσω winbank.

Παράλληλα, τα μέλη του προγράμματος επιβράβευσης AVIN Κερδίζω έχουν 0,5 πόντους ανά λίτρο πετρελαίου θέρμανσης, που αποφέρει δωροεπιταγές για εξαργύρωση στα πρατήρια της AVIN.

  • Η Shell δίνει τη δυνατότητα σε όσους καταναλωτές πραγματοποιήσουν παραγγελίες μέσω του 18330, του allSmart.gr και επιλεγμένων πρατηρίων Shell, να λάβουν έκπτωση 10Euro ανά 1.000 λίτρα (1 λεπτό ανά λίτρο) για αγορές άνω των 1.000 λίτρων έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022.
  • Παράλληλα, η εταιρεία προσφέρει διπλάσιους πόντους Smart (1 πόντος ανά λίτρο αντί για 0,5 πόντοι ανά λίτρο) για όλες τις αγορές πετρελαίου θέρμανσης έως τις 30 Απριλίου 2023.
  • Επιπλέον, οι καταναλωτές μπορούν να πραγματοποιήσουν τις αγορές τους με όλες τις πιστωτικές κάρτες και να λάβουν έως 12 άτοκες δόσεις.
  • Η Ελίν για παραγγελίες από τα κεντρικά και για παραδόσεις τουλάχιστον 400 λίτρων εντός Αττικής παρέχει 12 άτοκες δόσεις με πιστωτική κάρτα.

Τέλος, σημαντικός παράγοντας για την ζήτηση του πετρελαίου θέρμανσης αναμένεται να είναι και οι καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν φέτος. Ήδη, οι προβλέψεις κάνουν λόγο για έναν ήπιο χειμώνα. Υπενθυμίζεται πως η συνήθως η ζήτηση κορυφώνεται κοντά στην περίοδο των Χριστουγέννων.

Επίδομα θέρμανσης

Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα, μέσα στον Νοέμβριο θα ανοίξει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις των δικαιούχων για το επίδομα θέρμανσης. Μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου θα μπορούν να υποβληθούν οι αιτήσεις και στο τέλος Δεκεμβρίου θα γίνει η πρώτη πληρωμή, η δεύτερη στο τέλος Φεβρουαρίου και η τρίτη δόση στο τέλος Απριλίου.

Υπενθυμίζεται πως το συνολικό κονδύλι ανέρχεται στα 300 εκατ. ευρώ και το ανώτατο ποσό του επιδόματος θα είναι 800 ευρώ από 750 ευρώ πέρυσι, αυξημένο κατά 50 ευρώ σε σχέση με το περσινό, και το κατώτερο τα 100 ευρώ.

Δικαιούχοι του επιδόματος εφέτος είναι περίπου 1,3 εκατ. νοικοκυριά, ενώ πέρυσι ήταν κάτι λιγότερο από 900 χιλ. και αυτό διότι έχουν διευρυνθεί τα περιουσιακά στοιχεία, ενώ θα αυξηθεί και η βάση για το περιουσιακό κριτήριο, λόγω της αύξησης των αντικειμενικών αξιών.

Εντός της προσεχούς εβδομάδας θα εκδοθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση, που θα προσδιορίσει τους όρους και τις προϋποθέσεις για την χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης.

Όπως έχει ενημερώσει σχετικά ο υπουργός Οικονομικών, οι πρώτες πληρωμές θα δοθούν στους περσινούς δικαιούχους, οι οποίοι θα λάβουν έως τις 10 Δεκεμβρίου προκαταβολή ίση με το περυσινό επίδομα, ενώ οι νέοι δικαιούχοι θα δουν χρήματα στον τραπεζικό λογαριασμό τους έως το τέλος Δεκεμβρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ