ΧΡΗΜΑ

Αλλάζει ο Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας

Αλλάζει ο Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας
Eurokinissi

Ο νέος Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας θα έλθει το προσεχές διάστημα στη Βουλή, με σκοπό εφοριακοί και πολίτες να γνωρίζουν επακριβώς τις ποινές για κάθε παράβαση.

Με τον κώδικα καθορίζονται τα πρόστιμα για φορολογικές παραβάσεις που αφορούν την υποβολή ανακριβούς δήλωσης ή μη υποβολή δήλωσης, παραβάσεις σχετικές με τον ΦΠΑ, τους παρακρατούμενους φόρους, την παρεμπόδιση ελέγχου, την υπόθαλψη και τη συνέργεια σε οικονομικά εγκλήματα.

Την κωδικοποίηση και επικαιροποίηση των προστίµων και κυρώσεων που επιβάλλονται σήµερα για φορολογικές παραβάσεις επιχειρεί να θέσει ο νέος Κώδικας Φορολογικής ∆ιαδικασίας που κατατίθεται το προσεχές διάστηµα στη Βουλή. Επειτα από δέκα χρόνια από τη θεσµοθέτηση και αφού στο διάστηµα αυτό ψηφίσθηκαν δεκάδες διατάξεις µε νέα πρόστιµα, η κυβέρνηση προχωράει στο «συµµάζεµα» της νοµοθεσίας προκειµένου οι ελεγκτές αλλά και οι ελεγχόµενοι να γνωρίζουν επακριβώς τις ποινές για κάθε παράβαση.

Με τον κώδικα καθορίζονται τα πρόστιµα για φορολογικές παραβάσεις που αφορούν την υποβολή ανακριβούς δήλωσης ή µη υποβολής δήλωσης, παραβάσεις σχετικές µε τον ΦΠΑ, τους παρακρατούµενους φόρους, την παρεµπόδιση ελέγχου, την υπόθαλψη και τη συνέργεια σε οικονοµικά εγκλήµατα.

Το νοµοσχέδιο για τον Κώδικα Φορολογικήςιαδικασίας, που αποτελεί νοµοθετική κωδικοποίηση των ισχυουσών διατάξεων, αποσκοπεί:

• Στην απόδοση των κωδικοποιούµενων διατάξεων µε πιο εύληπτο και συστηµατικό τρόπο, ώστε να είναι σαφές το νόηµα των κανόνων που εισάγει.

• Στην άρση νοηµατικών και ορολογικών ασυνεπειών.

• Στην αποκάθαρση του περιεχοµένου µέσω της απαλοιφής των ανενεργών ρυθµίσεων.

• Στην εναρµόνιση µε τη λοιπή φορολογική νοµοθεσία και µε τη νοµοθεσία που διέπει τη σύσταση και λειτουργία της Ανεξάρτητης Αρχής ∆ηµοσίων Εσόδων.

Παράλληλα, µε τον νέο Κώδικα Φορολογικής ∆ιαδικασίας θα ξεκαθαρίσει το τοπίο για το πότε παραγράφεται το δικαίωµα του ∆ηµοσίου για την επιβολή φόρων και προστίμων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ