ΧΡΗΜΑ

Spitogatos: Πώς διαμορφώνονται οι τιμές ενοικίων και πώλησης κατοικιών

Spitogatos: Πώς διαμορφώνονται οι τιμές ενοικίων και πώλησης κατοικιών
Oι μέγιστες μέσες τιμές τόσο πώλησης όσο και ενοικίασης κατοικιών καταγράφηκαν στα Νότια Προάστια των Αθηνών. INTIME

Η μέση αύξηση στις τιμές των κατοικιών πανελλαδικά περιορίστηκε στο 1,8% το γ' τρίμηνο του έτους έναντι του β' τριμήνου 2022, σύμφωνα με την τακτική τριμηνιαία έρευνα που υλοποίησε η «Spitogatos».

Όσον αφορά στην πώληση κατοικιών, οι μέγιστες μέσες τιμές πώλησης των κατοικιών καταγράφηκαν στα Νότια Προάστια των Αθηνών (3.167 ευρώ ανά τ.μ) και εν συνεχεία στα Βόρεια Προάστια (2.963 ευρώ/τμ). Στις παραπάνω περιοχές, κατά το α' εξάμηνο 2022 καταγράφηκε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για αγορές κατοικιών.

Σχετικά δε με τον ετήσιο ρυθμό αύξησης των τιμών, ο μεγαλύτερος καταγράφηκε στον Πειραιά (+13,4%) ,στις Νότιες περιοχές της Αθήνας (+12,7%),στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Θεσσαλονίκης(+11,6%) και στα νησιά των Σποράδων (+11,5%).

Τρεις περιοχές στον Δήμο Αθηναίων και την περιοχή που περιβάλλει τον Δήμο Θεσσαλονίκης καταγράφηκαν και οι υψηλότερες τιμές πώλησης στην χώρα.

Μέσα στην Περιφέρεια Αττικής αποτυπώνονται και οι Δήμοι με τις πιο ακριβές τιμές πώλησης κατοικιών. Συγκεκριμένα, με την σειρά κατάταξης, είναι η Βουλιαγμένη(5.932 ευρώ/τ.μ) Βούλα (4.333 ευρώ/τ.μ) και ο Άλιμος(4.019 ευρώ/τ.μ).

Από την άλλη πλευρά οι τρεις περιοχές με τις πιο οικονομικές τιμές είναι ο Ωρωπός, η Σκάλα Ωρωπού και τα Λιόσια.

Σε πανελλαδικό επίπεδο, περιοχές που ανήκουν στις Περιφέρειες Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, καταγράφονται οι χαμηλότερες τιμές πώλησης κατοικιών.

Συγκεκριμένα σε περιοχές της Νομαρχίας Καστοριάς (701 ευρώ / τ.μ), Κοζάνης (667 ευρώ / τ.μ) Κιλκίς (664 ευρώ/τ.μ) και Φλώρινα όπου υπάρχουν οι χαμηλότερες τιμές (577 ευρώ/τ.μ).

Οι τιμές στα ενοίκια

Στα ενοίκια και τις ζητούμενες τιμές από τους ιδιοκτήτες, στην πρώτη θέση σε μηνιαίο μίσθωμα βρίσκονται και πάλι τα Νότια Προάστια (10,8 ευρώ/τ.μ) και εν συνεχεία οι Βόρειες περιοχές της Αττικής (10ευρώ/τμ) και το Κέντρο της Αθήνας(9 ευρώ/τ.μ). Το πιο υψηλό μίσθωμα ζητείται στην περιοχή της Βουλιαγμένης με μέση τιμή τα 19 ευρώ/τμ.

Οι μεγαλύτερες τιμές ενοικίασης, εκτός των συγκροτημάτων Αθήνας και Θεσσαλονίκης, καταγράφηκαν στο Υπόλοιπο Αττικής (+17,2%),Υπόλοιπο Θεσσαλονίκης (+12,9%) και στην Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς(+11,6%).

Οι τιμές ενοικίασης στις υπόλοιπες περιοχές της Περιφέρειας Αττικής όπως και του Νομού Θεσσαλονίκης κατέγραψαν διψήφιες ετήσιες αυξήσεις των ενοικίων των κατοικιών (Σεπτέμβριος 2022-Σεπτέμβριος 2021). Όσον δε αφορά τον ρυθμό μεγέθυνσης των ενοικίων, για την ίδια περίοδο αναφοράς, καταγράφηκε μία χαλάρωση του ρυθμού αύξησης τους κάτι που συμβαίνει με τις τιμές των αστικών ακινήτων στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Στην έρευνα σημειώνεται ότι οι τιμές που ζητούν οι αγοραστές διαφέρει ουσιαστικά από τις τιμές που θεωρούν οι ιδιοκτήτες ότι πρέπει να καρπωθούν για να υλοποιηθεί η αγοραπωλησία. Έτσι δύο περιοχές στα προάστια των Αθηνών βρέθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα (Βουλιαγμένη, Ελληνικό) όπως και το Παλαιό Ψυχικό από την ευρύτερη περιοχή των Βορείων Προαστίων.

Στους ίδιους ρυθμούς και με βάση τις τιμές των ενοικίων που ζητούν οι ιδιοκτήτες, κατά αύξουσα σειρά είναι το Κολωνάκι με την περιοχή του Λυκαβηττού καθώς και η ευρύτερη περιοχή του ιστορικού Κέντρου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ