ΧΡΗΜΑ

Μπισκότα - κρουασάν - αλμυρά σνακ: Τι καταναλώνουν οι Έλληνες

Μπισκότα - κρουασάν - αλμυρά σνακ: Τι καταναλώνουν οι Έλληνες
Τι δείχνει κλαδική μελέτη που πραγματοποίησε η ICAP CRIF για τον κλάδο των τυποποιημένων μπισκότων, κρουασάν και αλμυρών σνακ.

Άνοδο της τάξης του 2% εκτιμάται πως θα καταγράψει η εγχώρια κατανάλωση των τυποποιημένων μπισκότων, κρουασάν και αλμυρών σνακ παρά τις ανατιμήσεις και τις πληθωριστικές πιέσεις.

Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από κλαδική μελέτη που πραγματοποίησε η ICAP CRIF σύμφωνα με την οποία την τρέχουσα περίοδο, μεγάλη πρόκληση για τον κλάδο των τυποποιημένων μπισκότων, κρουασάν και αλμυρών σνακ, αποτελούν οι έντονες πληθωριστικές πιέσεις, οι μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των πρώτων υλών και των μεταφορών, οι οποίες σε συνδυασμό με το αυξημένο ενεργειακό κόστος έχουν ήδη οδηγήσει σε ανατιμήσεις αρκετά τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων και των τυποποιημένων ειδών.

Σε ό,τι αφορά το 2021, πτώση σημείωσε η εγχώρια κατανάλωση των τυποποιημένων μπισκότων (-3,0%) και των κρουασάν (-1,4%) σε σχέση με το 2020. Ωστόσο, μικρή άνοδο (1,3%) παρουσίασε η εγχώρια κατανάλωση των αλμυρών σνακ.

Επισημαίνεται ακόμη ότι η εμφάνιση της πανδημίας το 2020 δεν επηρέασε αρνητικά την εγχώρια αγορά των τυποποιημένων μπισκότων και αλμυρών σνακ, σε αντίθεση με την αγορά των κρουασάν η οποία εμφάνισε πτώση.

Ανά κατηγορία:

Αλμυρά σνακ

Η εγχώρια κατανάλωση αλμυρών σνακ (τσιπς & μορφοποιημένων) ακολούθησε ανοδική πορεία την τριετία 2018-2020 με μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 4%. Η τάση αυτή συνεχίστηκε και το 2021 σημειώνοντας μικρή άνοδο κατά 1,3%.

Τυποποιημένα μπισκότα

Σχετικά με τα τυποποιημένα μπισκότα, η Ελένη Δεμερτζή, senior manager της διεύθυνσης οικονομικών και κλαδικών μελετών της ICAP CRIF, επισημαίνει ότι ο όγκος της εγχώριας φαινομενικής κατανάλωσης μπισκότων εμφάνισε ελαφρά άνοδο την τριετία 2018-2020, με μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 3%. Ωστόσο το 2021 μειώθηκε περίπου κατά 3%.

Κρουασάν

Αναφορικά τέλος με τα κρουασάν, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Παναγιώτης Μανέτας, Consultant της Διεύθυνσης Οικονομικών - Κλαδικών Μελετών της ICAP CRIF, ο οποίος επιμελήθηκε την εν λόγω μελέτη, η εγχώρια κατανάλωση των τυποποιημένων κρουασάν αυξήθηκε την περίοδο 2018-2019, ενώ την επόμενη διετία (2020-2021) παρουσίασε πτώση με μέσο ετήσιο ρυθμό μεταβολής της τάξης του -4%.

Συνολικά τα αποτελέσματα της κλαδικής μελέτης της ICAP CRIF, δείχνουν πως o βαθμός συγκέντρωσης στις τρεις επιμέρους αγορές (μπισκότα-κρουασάν-αλμυρά σνακ) είναι ιδιαίτερα υψηλός, καθώς λίγες εταιρείες μεγάλου μεγέθους καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος της κατανάλωσης. Οι εταιρείες αυτές διαθέτουν οργανωμένα δίκτυα διανομής, τα οποία καλύπτουν όλη την επικράτεια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ