Στην απαγόρευση εξαγωγών καυσόξυλων προχωρά η κυβέρνηση
Ανανεώθηκε:
Στην απαγόρευση εξαγωγής προϊόντων υλοτομίας (ξύλων κ.λπ.), επεξεργασμένων και ακατέργαστων, προχωράει εκτάκτως η κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπίσει το ζήτημα των υψηλών τιμών πώλησης των προϊόντων αυτών στην εγχώρια αγορά. Η εν λόγω απαγόρευση ισχύει άμεσα και προβλέπεται η εφαρμογή της μέχρι την 1η Μαρτίου 2023.
Το έκτακτο αυτό μέτρο περιλαμβάνεται σε τροπολογία που κατέθεσε χθες βράδυ το υπουργείο Ανάπτυξης σε νομοσχέδιο του ίδιου υπουργείου που αφορά την ενσωμάτωση κοινοτικής οδηγίας σχετικά με τις απαιτήσεις προσβασιμότητας προϊόντων και υπηρεσιών.
Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι η απαγόρευση αφορά τις εξαγωγές ξύλων συνολικά, τόσο προς άλλο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης όσο και προς τρίτες χώρες. Αρμόδιες για τον έλεγχο είναι στην περίπτωση των αποστολών προς κράτος-μέλος της Ε.Ε. οι κατά τόπους λιμενικές, αγορανομικές, αστυνομικές και τελωνειακές αρχές και στην περίπτωση των εξαγωγών προς τρίτη χώρα οι τελωνειακές. Το σύνολο των προϊόντων υλοτομίας που επιχειρείται να αποσταλεί εκτός Ελλάδας θα κατάσχεται και θα διατίθεται για κοινωφελείς σκοπούς.
Στην περίπτωση που εντοπιστεί φορτίο που επιχειρείται να αποσταλεί σε τρίτο κράτος προβλέπεται πρόστιμο 200 ευρώ ανά κυβικό μέτρο που επιχειρείται να εξαχθεί ή που αποδεικνύεται ότι ήδη έχει εξαχθεί και επιβάλλεται και ποινή φυλάκισης ενός έτους.
Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες εβδομάδες είχε θεσμοθετηθεί και η υποχρέωση δήλωσης αποθεμάτων καυσόξυλων και εν γένει στερεών καυσίμων προκειμένου να περιοριστούν φαινόμενα τεχνητών ελλείψεων που προκαλούν ακόμη μεγαλύτερες ανατιμήσεις στα εν λόγω προϊόντα.
Με την ίδια τροπολογία προβλέπεται, τέλος, η προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων την Κυριακή 27 Νοεμβρίου από τις 11 π.μ. έως τις 8 μ.μ.
40 χρόνια «The Dark Knight Returns»: Το κόμικ που άλλαξε για πάντα τον Batman
08:07
Κόλαση φωτιάς στον Καναδά: Νεκρή μία 80χρονη γυναίκα που προσπάθησε να διαφύγει από το σπίτι της
07:57
Τσίπρας - Ανδρουλάκης: Μπρα ντε φερ για εναλλακτικές «απαντήσεις» στην ακρίβεια ενόψει... ΔΕΘ
07:50
Ο Τραμπ αναδημοσίευσε συνέντευξη του Πλεύρη: «Η επανεκλογή του άλλαξε τη μεταναστευτική πολιτική»
07:40