ΧΡΗΜΑ

Έρχεται voucher για «Έξυπνα Κτήρια» - Ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι

Έρχεται voucher για «Έξυπνα Κτήρια» - Ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι
Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 INTIME/ ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Πρόγραμμα voucher για την ενίσχυση των κτηρίων προκειμένου να καταστούν «έξυπνα» προβλέπει η τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή.

Στόχος του προγράμματος που θεσπίζεται από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι η «Ετοιμότητα για Έξυπνα Κτήρια» με την παροχή οικονομικών κινήτρων στους ιδιοκτήτες ακινήτων προκειμένου να αντισταθμιστεί το κόστος εγκατάστασης υποδομών, όπως η υποδοχή οπτικής ίνας.

Σημειώνεται πως επιλέξιμα είναι όλα τα κτίρια, εντός των περιοχών παρέμβασης, στις οποίες υπάρχει δίκτυο οπτικών ινών, εκπροσωπούμενα από τους διαχειριστές τους, πλην των κτιρίων ιδιοκτησίας των φορέων γενικής κυβέρνησης.

Παράλληλα, παρέχεται δυνατότητα, στο πλαίσιο των προγραμμάτων που αφορούν παρεμβάσεις στον κτιριακό τομέα για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης κτιρίων, να περιλαμβάνονται συμπληρωματικά και ευρύτερες παρεμβάσεις ανακαίνισης για αισθητική και λειτουργική ανακαίνιση και αναβάθμιση των κτιρίων και κτιριακών μονάδων.

Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 και υλοποιείται από την «Κοινωνία Πληροφορίας Μονοπρόσωπη Α.Ε.».

Τι προβλέπει η τροπολογία

α. Θεσπίζεται πρόγραμμα με τίτλο «Ετοιμότητα Υποδομών για Έξυπνα Κτίρια» («Smart Readiness») από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με σκοπό την ενίσχυση των κτιρίων μέσω συστήματος επιταγών (voucher), για την αντιστάθμιση του κόστους εγκατάστασης υποδομών στην υποδοχή της οπτικής ίνας, προκειμένου να καταστούν «έξυπνα».

β. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 και υλοποιείται από την «Κοινωνία της Πληροφορίας Μονοπρόσωπη Α.Ε.» (ΚτΠ Μ.Α.Ε.).

γ. Επιλέξιμα είναι όλα τα κτίρια, εντός των περιοχών παρέμβασης (στις οποίες υπάρχει δίκτυο οπτικών ινών), εκπροσωπούμενα από τους διαχειριστές τους, κατά την οριζόμενη έννοια, πλην των κτιρίων ιδιοκτησίας των φορέων της γενικής κυβέρνησης.

δ. Παρέχεται στους διαχειριστές η δυνατότητα επιλογής, από το Μητρώο Εγκαταστατών που θα συσταθεί για τις ανάγκες του προγράμματος, του εγκαταστάτη για την υλοποίηση των εργασιών.

ε. Ρυθμίζονται θέματα σχετικά με:

  1. i) την υποβολή στην εφαρμογή, μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας του προγράμματος, την οποία αναπτύσσει, τηρεί και διαχειρίζεται η ΚτΠ Μ.Α.Ε., από κάθε εγκαταστάτη της αίτησης έκδοσης της επιταγής για λογαριασμό των δικαιούχων και
  2. ii) τον έλεγχο των προϋποθέσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα, από την ΚτΠ Μ.Α.Ε., η οποία διασφαλίζει την τήρηση των όρων προστασίας των προσωπικών δεδομένων και επιβεβαιώνει την επιλεξιμότητα των τελικών δικαιούχων που λαμβάνουν την επιχορήγηση.

στ. Παρέχεται η εξουσιοδότηση, για τον καθορισμό, με κ.υ.α., των προϋποθέσεων, της διαδικασίας, των όρων, του χρόνου και των αρμοδίων οργάνων για την υλοποίηση του προγράμματος καθώς και κάθε άλλου ζητήματος σχετικού με τη διαχείριση, τη χρηματοδότηση, την υλοποίηση, τη λειτουργία και την εκτέλεση του προγράμματος, της σύστασης και λειτουργίας του Μητρώου Εγκαταστατών, της λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του προγράμματος, των απαραίτητων διαλειτουργικοτήτων και κάθε άλλης αναγκαίας λεπτομέρειας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ