ΧΡΗΜΑ

«Εξοικονομώ - Ανακαινίζω» για νέους: Ποιες περιοχές επιδοτούνται με 15% επιπλέον

«Εξοικονομώ - Ανακαινίζω» για νέους: Ποιες περιοχές επιδοτούνται με 15% επιπλέον
Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα τη λίστα με τους Δήμους που δικαιούνται «bonus» ΑΠΕ ΜΠΕ (Φωτ. αρχείου)

Επιπλέον 15% στο ύψος της επιδότησης του προγράμματος «Εξοικονομώ - Ανακαινίζω για Νέους» μπορούν να κερδίσουν οι δικαιούχοι που μένουν σε δήμους ή δημοτικές ενότητες με πληθυσμό κάτω των 2.000 κατοίκων.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έδωσε στη δημοσιότητα τη λίστα με τους Δήμους που εντάσσονται σε αυτήν την κατηγορία, σύμφωνα με τον οδηγό του προγράμματος που είχε τεθεί σε διαβούλευση τον Οκτώβριο.

Δείτε εδώ τις περιοχές που ισχύει το bonus του 15%:

Εξοικονομώ Νέων

Το ΥΠΕΝ ανακοίνωσε επίσης την παράταση της διαβούλευσης του Προγράμματος «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για Νέους» μέχρι και τη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2022.

Υπενθυμίζεται πως πρόκειται για ένα νέο πρόγραμμα, που εντάσσεται στην ευρύτερη Πολιτική Κοινωνικής Στέγασης της Κυβέρνησης «Σπίτι μου!» και δίνει τη δυνατότητα σε 20.000 νέους, ηλικίας από 18 έως 39 ετών με ατομικό εισόδημα έως 30.000 ευρώ και οικογενειακό έως 50.000 ευρώ με εμπράγματο δικαίωμα σε επιλέξιμη κατοικία, δηλαδή μονοκατοικία ή διαμέρισμα που χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία, να αναβαθμίσουν ενεργειακά και να ανακαινίσουν την κατοικία τους.

Συγκεκριμένα, το «Εξοικονομώ για Νέους» περιλαμβάνει παρεμβάσεις ενεργειακής εξοικονόμησης, όπως αντικατάσταση κουφωμάτων, θερμομόνωση, συστήματα θέρμανσης – ψύξης, συστήματα παροχής ζεστού νερού χρήσης και smarthome.

Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν όλοι οι νέοι που έχουν γεννηθεί από 01/01/1984 έως και 31/12/2005, με οικογενειακό εισόδημα έως 50.000 ευρώ για την ένταξή τους στο «Εξοικονομώ» και έως 20.000 ευρώ για την ένταξή τους στο «Ανακαινίζω».

Επιπλέον, οι δικαιούχοι θα πρέπει να είναι:

  • Ιδιοκτήτες του ακινήτου, με οποιοδήποτε εμπράγματο δικαίωμα και να το ιδιοκατοικούν, ή να είναι πλήρεις κύριοι, ή επικαρπωτές και το εκμισθώνουν, για να ενταχθούν στο «Εξοικονομώ για Νέους».
  • Ιδιοκτήτες του ακινήτου κατά πλήρη κυριότητα και ποσοστού 100% για να ενταχθούν στο «Ανακαινίζω για Νέους».

Το Πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για Νέους» καλύπτει επιλέξιμες δαπάνες έως 35.000 ευρώ, για την ενεργειακή αναβάθμιση και ανακαίνιση κατοικίας.

Ειδικότερα:

  • Επιλέξιμος προϋπολογισμός «Εξοικονομώ για Νέους»: Έως 25.000 ευρώ.

Το πρόγραμμα καλύπτει από 45% έως 90% του ποσού των επιλέξιμων ενεργειακών παρεμβάσεων, ενώ το υπόλοιπο ποσό μπορεί να καλυφθεί από άτοκο δάνειο.

  • Επιλέξιμος προϋπολογισμός «Ανακαινίζω για Νέους»: Έως 10.000 ευρώ.

Το πρόγραμμα καλύπτει έως και το 30% του ποσού των επιλέξιμων παρεμβάσεων ανακαίνισης ενώ το υπόλοιπο ποσό μπορεί να καλυφθεί από χαμηλότοκο δάνειο έως 7.000 ευρώ.

Το ποσοστό της επιδότησης είναι κλιμακωτό, ανάλογα με την εισοδηματική κατηγορία που εντάσσεται ο αιτών και ορίζεται ως εξής:

anakainizo---exoikonomo.jpg

ΔΗΜΟΦΙΛΗ