ΧΡΗΜΑ

ΑΑΔΕ: Αρχές Δεκεμβρίου ανοίγει η εφαρμογή για τους γεωργούς με «συμβόλαιο»

ΑΑΔΕ: Αρχές Δεκεμβρίου ανοίγει η εφαρμογή για τους γεωργούς με «συμβόλαιο»
Η εφαρμογή αφορά τους γεωργούς που έχουν «συμβόλαιο» και πωλούν το 75% των προϊόντων τους σε συγκεκριμένη επιχείρηση-αγοραστή EUROKINISSI/ ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Την πρώτη βδομάδα του Δεκεμβρίου θα τεθεί σε λειτουργία η εφαρμογή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για την υποβολή των στοιχείων των συμφωνητικών συμβολαιακής γεωργίας από παραγωγούς.

Η εφαρμογή αφορά τους γεωργούς που έχουν «συμβόλαιο» και πωλούν το 75% των προϊόντων τους σε συγκεκριμένη επιχείρηση-αγοραστή. Μόλις ανοίξει η πλατφόρμα, οι δικαιούχοι θα κληθούν να υποβάλουν τα στοιχεία και τα δικαιολογητικά τους και μετά την έγκριση τους θα έχουν μείωση του φόρου εισοδήματος κατά 50%, ήδη από το φορολογικό έτος 2022.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, το Υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ εργάζονται από κοινού για τη δημιουργία μιας απλής και εύχρηστης εφαρμογής, που θα διευκολύνει τους φορολογούμενους στην υποβολή των απαιτούμενων στοιχείων και, τελικώς, στη χορήγηση του σχετικού ευεργετήματος το οποίο προβλέπεται από τον νόμο 4935/2022.

Για τον σκοπό αυτό, θα δοθεί επαρκής χρόνος στους φορολογούμενους για την εκπλήρωση των σχετικών τους υποχρεώσεων και την υποβολή των στοιχείων των συμφωνητικών.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα τα με τα φορολογικά κίνητρα του ν. 4935/2022, τα φυσικά πρόσωπα, κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, δικαιούνται απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος, κατά 50% επί των πραγματοποιούμενων προ φόρου κερδών, εφόσον:

  • Είναι μέλη Αγροτικών Συνεταιρισμών και Ομάδων Παραγωγών ή (διαζευκτικά) έχουν συνάψει σύμβαση με συγκεκριμένη επιχείρηση αγοραστή [Επιχείρηση ή Αγροτικό Συνεταιρισμό ], με αντικείμενο τη συμβολαιακή γεωργία
  • (ii) Προμηθεύουν με βάση την ανωτέρω σύμβαση ποσότητες προϊόντων ίσες με το 75% τουλάχιστον της συνολικής ποσότητας όμοιων ή παρεμφερών προϊόντων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ