ΧΡΗΜΑ

Black Friday: Ευκαιρίες για χριστουγεννιάτικες αγορές ψάχνουν οι Έλληνες

Black Friday: Ευκαιρίες για χριστουγεννιάτικες αγορές ψάχνουν οι Έλληνες
Η φετινή Black Friday αναμένεται να «ζεστάνει» την αγοραστική κίνηση ενόψει των εορτών με τους καταναλωτές να αναζητούν ευκαιρίες για να κάνουν τα χριστουγεννιάτικα ψώνια τους. ΙΝΤΙΜΕ

Ως ευκαιρία προκειμένου να κάνει χριστουγεννιάτικες αγορές και να ψωνίσει δώρα σε πιο προσιτές τιμές βλέπει τη φετινή Black Friday η πλειονότητα των Ελλήνων καταναλωτών.

Το γεγονός αυτό αυξάνει τις προσδοκίες των εμπόρων πως οι προσφορές της Black Friday θα λειτουργήσουν ως κίνητρο για τους καταναλωτές, οι οποίοι τους προηγούμενους μήνες είχαν περιορίσει τις αγορές καταναλωτικών αγαθών προκειμένου να ανταποκριθούν στο αυξημένο κόστος λογαριασμών, καυσίμων και ειδών πρώτης ανάγκης.

Συγκεκριμένα, τα 2/4 σχεδόν των Ελλήνων καταναλωτών δηλώνουν πως θα εκμεταλλευτούν τις ημέρες της Black Friday καθώς και τη Cyber Monday που ακολουθεί, για εορταστικές αγορές, σύμφωνα με έρευνα της NielsenΙQ. Παράλληλα το 1/3 των καταναλωτών θα βρίσκεται σε «επιφυλακή» προκειμένου να εντοπίσει ευκαιρίες που θα προκύψουν στη Black Friday για να ψωνίσει δώρα, προϊόντα προσωπικής υγιεινής και ομορφιάς αλλά και ποτά που θα γεμίσουν το χριστουγεννιάτικο τραπέζι.

Οι Έλληνες θα επιλέξουν φέτος για χριστουγεννιάτικα δώρα κατά κύριο λόγο ρούχα και παπούτσια (55%) και παιχνίδια (43%), προϊόντα τεχνολογίας (28%), ομορφιάς (37%) καθώς και δώρα που θα χαρίσουν «εμπειρία» (27%), σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία.

Tην ίδια στιγμή, το 60% των καταναλωτών δηλώνει πως παρά τις ανατιμήσεις και την ακρίβεια επιθυμεί να διατηρήσει τον ίδιο προϋπολογισμό σε σχέση με πέρσι ή ακόμη και να τον αυξήσει για τις δαπάνες των εορτών.

Με βάση τα παραπάνω στοιχεία, η φετινή Black Friday αναμένεται να «ζεστάνει» την αγοραστική κίνηση ενόψει και των εορτών. Δεδομένων μάλιστα των συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί λόγω της ενεργειακή κρίσης και των πληθωριστικών πιέσεων, φέτος αναμένεται να συμμετάσχει με προσφορές η πλειονότητα των επιχειρήσεων σχεδόν σε όλους τους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας.

Σημειώνεται πως ο «χορός» των προσφορών από τις μεγάλες αλυσίδες ξεκίνησε φέτος νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, σχεδόν 15 μέρες πριν από την τελευταία Παρασκευή του Νοεμβρίου. Αναμένεται να κορυφωθεί τη μέρα της Black Friday στις 25 του μήνα, αλλά και το Σαββατοκύριακο που την ακολουθεί καθώς τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά και την Κυριακή 27 του μήνα. Η περίοδος των προσφορών αναμένεται να ολοκληρωθεί μετά τη Cyber Monday, στις 28 Νοεμβρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ