ΧΡΗΜΑ

Κοινωνική αντιπαροχή: 2.500 δικαιούχοι έως 39 ετών - Αναλυτικά οι προϋποθέσεις

Κοινωνική αντιπαροχή: 2.500 δικαιούχοι έως 39 ετών - Αναλυτικά οι προϋποθέσεις
Πρόκειται για ένα νέο θεσμό που προστίθεται στην «εργαλειοθήκη» για την στεγαστική πολιτική Eurokinissi

Σε 2.500 δικαιούχους ηλικίας 18 έως 39 ετών θα διατεθούν τα αδρανή ακίνητα του Δημοσίου με μικρό ρυθμισμένο μίσθωμα μέσω του προγράμματος «Κοινωνική Αντιπαροχή».

Πρόκειται για ένα νέο θεσμό που προστίθεται στην «εργαλειοθήκη» της ΔΥΠΑ για την στεγαστική πολιτική και αποτελεί έναν από τους τέσσερις πυλώνες της Στρατηγικής Κοινωνικής Στέγασης του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, που αναμένεται να πάρει σάρκα και οστά στις αρχές του 2023.

Πιο αναλυτικά το πρόγραμμα της «Κοινωνικής Αντιπαροχής» ορίζεται ως: «Σύμπραξη φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, με ιδιώτες αναδόχους, κατά την οποία ο ανάδοχος ανεγείρει με δικές του δαπάνες κτίριο επί αδόμητου ακινήτου του φορέα και το αντάλλαγμά του συνίσταται στην εκμετάλλευση για ορισμένο χρονικό διάστημα του ακινήτου με την παράλληλη υποχρέωσή του να εκμισθώνει μέρος αυτού σε δικαιούχους έναντι προκαθορισμένου μισθώματος. Μετά το πέρας του χρόνου εκμετάλλευσης ο ανάδοχος υποχρεούται να παραδώσει το ακίνητο στον ιδιοκτήτη φορέα».

Τα κριτήρια

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, οι δικαιούχοι μισθωτές επιλέγονται με βάση αντικειμενικά κοινωνικά κριτήρια, ενώ εκτός από την απλή μίσθωση των σπιτιών με χαμηλό ενοίκιο θα επιτρέπεται και η υπογραφή συμβάσεων μίσθωσης με δικαίωμα προαίρεσης για την εξαγορά τους από τους δικαιούχους (rent to own).

Προβλέπεται ακόμη ότι:

  • Η Κοινωνική Αντιπαροχή μπορεί να αφορά και δομημένα ακίνητα. Στην περίπτωση αυτή το αντικείμενο της σύμβασης περιλαμβάνει και την κατεδάφιση των κτισμάτων, η οποία γίνεται με δαπάνες του αναδόχου.
  • Το ποσοστό των οριζόντιων ιδιοκτησιών που εκμισθώνονται προς δικαιούχους αντιστοιχεί σε ποσοστό μεταξύ 30% και 60% του συνόλου της ιδιοκτησίας.
  • Η επιλογή του αναδόχου γίνεται κατόπιν δημόσιας πρόσκλησης στην οποία περιγράφονται τουλάχιστον τα εξής:

α) το αδόμητο ακίνητο, τυχόν υφιστάμενα κτίσματα που ευρίσκονται εντός αυτού, και τα χαρακτηριστικά του κτιρίου που πρόκειται να ανεγερθεί σε αυτό,

β) οι οριζόντιες ιδιοκτησίες που θα συσταθούν και οι επιτρεπόμενες χρήσεις τους,

γ) τα κριτήρια συμμετοχής και επιλογής του αναδόχου,

δ) οι βασικοί όροι των συμβάσεων μίσθωσης μεταξύ του αναδόχου και των δικαιούχων, πλην του μισθώματος.

Στόχος του προγράμματος είναι η ανέγερση 2.500 κοινωνικών κατοικιών για 5.000 ωφελούμενους νέους έως 39 ετών.

Αξιοποιούνται εκατοντάδες αδρανή ακίνητα του Δημοσίου

Σε 2.500 δικαιούχους ηλικίας 18 έως 39 ετών θα διατεθούν τα αδρανή ακίνητα του Δημοσίου με μικρό ρυθμισμένο μίσθωμα μέσω του προγράμματος ‘Κοινωνική Αντιπαροχή’ του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αναφέρει σε ανάρτηση του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

«Με την ‘Κοινωνική Αντιπαροχή’ αξιοποιούνται εκατοντάδες αδρανή ακίνητα του Δημοσίου, τα οποία θα διατεθούν ως σύγχρονες κατοικίες με μικρό ρυθμισμένο μίσθωμα, σε 2.500 δικαιούχους 18 έως 39 ετών. Με σχέδιο εξασφαλίζουμε προσιτή και ποιοτική στέγη για τους νέους μας», σημειώνει ο κ. Οικονόμου.

Σημειώνεται πως περισσότεροι από 137.000 πολίτες υπολογίζεται πως θα ωφεληθούν από τον συνολικό προϋπολογισμό της Στρατηγικής Κοινωνικής Στέγασης ύψους 1,74 δισ. ευρώ, θα οποία θα αξιοποιηθούν μέσα από χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια, το πρόγραμμα κοινωνικής αντιπαροχής, καθώς και τα προγράμματα «Κάλυψη» και «Ανακαινίζω - Ενοικιάζω».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ