ΧΡΗΜΑ

Στεγαστικά δάνεια: Χωρίς συμφωνία η συνάντηση Σταϊκούρα – τραπεζιτών

Στεγαστικά δάνεια: Χωρίς συμφωνία η συνάντηση Σταϊκούρα – τραπεζιτών
Η κυβέρνηση ζήτησε από τις τράπεζες να καταθέσουν πρόταση για πρόγραμμα στήριξης ενήμερων ευάλωτων δανειοληπτών ΑΠΕ/ΜΠΕ (Φωτογραφία αρχείου)

Χωρίς ουσιαστικές αποφάσεις ολοκληρώθηκε η σημερινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα με τους επικεφαλής των συστημικών τραπεζών. Θα γίνει νέα συνάντηση σε περίπου δύο εβδομάδες.

Κατά τη συνάντηση η κυβέρνηση έθεσε τέσσερα αιτήματα προς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, τα οποία είναι τα εξής:

1ον. Κατάθεση πρότασης των τραπεζών για πρόγραμμα στήριξης ενήμερων ευάλωτων δανειοληπτών, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τους ευρωπαϊκούς εποπτικούς κανόνες, χωρίς δημοσιονομικό κόστος.

Η Κυβέρνηση ζητά αυτή να κατατεθεί τις επόμενες δύο εβδομάδες.

2ον. Κατάθεση προτάσεων των τραπεζών με σκοπό την αύξηση της εγκρισιμότητας των αιτήσεων του εξωδικαστικού μηχανισμού που αφορούν τους ενήμερους δανειολήπτες τους.

Οι σχετικές προτάσεις εκτιμάται ότι θα υποβληθούν μέχρι τέλους του έτους.

3ον. Αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων και μείωση των αυξημένων επιτοκίων χορηγήσεων ως αποτέλεσμα της αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ.

Τα πιστωτικά ιδρύματα αναμένεται να κινηθούν, διακριτά και ανεξάρτητα, προς αυτή την κατεύθυνση το προσεχές διάστημα.

Η Ελληνική Κυβέρνηση ζητά αυτό να γίνει άμεσα, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και τη μεγάλη αύξηση του επιτοκιακού περιθωρίου των τραπεζών το τελευταίο διάστημα.

4ον. Επαναξιολόγηση του κόστους προμηθειών των τραπεζών στις απλές τραπεζικές συναλλαγές.

Η Ελληνική Κυβέρνηση παρουσίασε λίστα σχετικών προμηθειών, η οποία θα αξιολογηθεί από το κάθε τραπεζικό ίδρυμα, διακριτά και ανεξάρτητα.

Τέλος τα bonus

Η Κυβέρνηση ξεκαθάρισε στις διοικήσεις των τραπεζών ότι, για την ίδια, δεν υφίσταται ζήτημα απόδοσης bonus στα υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη για το 2022.

Εντατικοποιούνται οι επαφές – Τι έχει γίνει έως τώρα

Προκειμένου να βρεθεί λύση, οι επαφές με εκπροσώπους του χρηματοπιστωτικού τομέα εντατικοποιούνται, προκειμένου σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία το τραπεζικό σύστημα να συνεισφέρει το σημαντικό μερίδιο που του αναλογεί, στην προσπάθεια στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Το υπουργείο Οικονομικών, επισημαίνει όσα έχουν ήδη επιτευχθεί ως απόρροια της κοινής προσπάθειας:

1ον. Επιτάχυνση – τους τελευταίους μήνες – ρυθμίσεων μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών του Ν.4738/2020, στο πλαίσιο διαχείρισης του υψηλού, συσσωρευμένου την τελευταία δεκαετία, ιδιωτικού χρέους.

Μέχρι στιγμής, έχουν υλοποιηθεί 2.221 ρυθμίσεις οφειλών, συνολικού ύψους 406 εκατ. ευρώ.

Εξ αυτών, περίπου το 65% πραγματοποιήθηκε κατά το τελευταίο τρίμηνο. Μόνο τον τελευταίο μήνα πραγματοποιήθηκαν 500 νέες ρυθμίσεις, και το τελευταίο δεκαήμερο περίπου 200 νέες.

2ον. Μείωση των επιτοκίων στις ρυθμίσεις του εξωδικαστικού μηχανισμού.

3ον. Καθολική έγκριση των ρυθμίσεων του εξωδικαστικού μηχανισμού σε δανειολήπτες ελβετικού φράγκου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ