ΧΡΗΜΑ

ΑΑΔΕ: Φοροσαφάρι 44.400 ελέγχους - Τα τρία «όπλα» της εφορίας

ΑΑΔΕ: Φοροσαφάρι 44.400 ελέγχους - Τα τρία «όπλα» της εφορίας
Η ΑΑΔΕ έχει δρομολογήσει ήδη τα ηλεκτρονικά «όπλα» που θα αξιοποιήσει για την άμεση διαπίστωση και πιστοποίηση τυχόν παραβάσεων στο πλαίσιο της ψηφιοποίησης των ελέγχων Pixabay

Χρονιά ελέγχων θα είναι το 2023 για την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, η οποία έχει δώσει ήδη εντολή για τη διενέργεια 44.400 φορολογικών ελέγχων.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, από το σύνολο των υποθέσεων που θα ελεγχθούν, τουλάχιστον το 70% θα αφορά φορολογικά έτη, χρήσεις, υποθέσεις, περιόδους ή υποχρεώσεις της τελευταίας πενταετίας.

Ενώ, τουλάχιστον το 75% των ελέγχων θα αφορούν καταρχήν σε ελέγχους της τελευταίας τριετίας για τις οποίες έχει λήξει η προθεσμία υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

Για τον λόγο αυτό η ΑΑΔΕ έχει δρομολογήσει ήδη τα ηλεκτρονικά «όπλα» που θα αξιοποιήσει για την άμεση διαπίστωση και πιστοποίηση τυχόν παραβάσεων στο πλαίσιο της ψηφιοποίησης των ελέγχων για την αποτελεσματική καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Από την «Appodixi» που μετατρέπει σε «εφοριακούς» τους πολίτες σε όλη την Ελλάδα, μέχρι την αυτοματοποιημένη ενεργοποίηση της διαδικασίας ηλεκτρονικής αποστολής κατασχετηρίου σε όλες τις τράπεζες για τη δέσμευση και την κατάσχεση ποσού οφειλής του «Eispraxis», η ΑΑΔΕ θέτει σε εφαρμογή τον στρατηγικό σχεδιασμό της.

Appodixi:

Σε λειτουργία βρίσκεται ήδη η νέα εφαρμογή σάρωσης ταμειακών αποδείξεων «Αppodixi» με την οποία ο καταναλωτής θα μπορεί να σαρώνει την απόδειξη που παραλαμβάνει και η εφαρμογή θα ταυτοποιεί αν τα στοιχεία της επιχείρησης και αν τα ποσά που αναγράφονται συμφωνούν με αυτά που έχουν αποσταλεί στην ΑΑΔΕ μέσω myDATA, όπως και εάν η ταμειακή είναι δηλωμένη στην Αρχή.

Με αυτό τον τρόπο οι πολίτες μπορούν να αναλάβουν τον ρόλο… του εφοριακού και να ελέγχουν τη νομιμότητα των αποδείξεων που λαμβάνουν με ένα απλό σκανάρισμα, ενώ μπορούν να παίρνουν και «μπόνους» για τις καταγγελίες τους.

Υπενθυμίζεται πως η οικονομική αποζημίωση για όσους συμβάλλουν στην αποκάλυψη φοροδιαφυγής, μπορεί να φτάσει έως και τα 2.000 ευρώ ή το δεκαπλάσιο της αξίας της.

Eispraxis:

Το νέο πληροφοριακό σύστημα Eispraxis ελέγχει το οικονομικό προφίλ κάθε οφειλέτη και επιτρέπει την αυτόματη είσπραξη των χρεών και την άμεση λήψη αναγκαστικών μέτρων.

Σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση, ο ελεγκτικός μηχανισμός θα έχει τη δυνατότητα να αντλεί στοιχεία για κάθε οφειλέτη από όλα τα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ, το Taxis, το Taxisnet, το Icisnet, το Elenxis, καθώς και από τρίτους (κτηματολόγιο, ΓΕΜΗ), ακόμη όμως και από τις φορολογικές διοικήσεις των κρατών-μελών της Ε.Ε.

Σημειώνεται πως για κάθε οφειλή θα υπάρχει ξεχωριστός ηλεκτρονικός φάκελος, ο οποίος θα ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο και παράλληλα, θα εποπτεύονται όλοι όσοι εμπλέκονται σε κάθε υπόθεση οφειλής, όπως συνυπόχρεοι, εγγυητές και νόμιμοι εκπρόσωποι.

Ο οφειλέτης θα ειδοποιείται με ηλεκτρονικά μηνύματα για την τακτοποίηση της εκκρεμότητας αυτοματοποιημένα κάθε φορά που λήγει κάποια προθεσμία πληρωμής φόρου και εάν δεν υπάρξει κάποια κίνηση από τον υπόχρεο μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, τότε το σύστημα θα ενεργοποιεί τη διαδικασία ηλεκτρονικής αποστολής κατασχετηρίου σε όλες τις τράπεζες για τη δέσμευση και την κατάσχεση του ποσού της οφειλής από τα υπόλοιπα των τραπεζικών λογαριασμών του οφειλέτη, ώστε το Δημόσιο να μη χάνει καθόλου χρόνο στη διεκδίκηση των οφειλών.

Elenxislive:

Πρόκειται για ακόμα μία ψηφιακή εφαρμογή που αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή τν Μάρτιο του 2023 από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Το νέο εργαλείο θα επιτρέπει στου αρμόδιους να πραγματοποιούν επιτόπιους και άμεσους ελέγχους σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις, μέσω tablet, ενώ θα δίνει τη δυνατότητα να γίνει και άμεση κοινοποίηση των αποτελεσμάτων του ελέγχου στους ελεγχόμενους, σε πραγματικό χρόνο.

Μέσα από τη νέα ηλεκτρονική εφαρμογή οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ θα έχουν τη δυνατότητα να βλέπουν το οικονομικό προφίλ και το φορολογικό παρελθόν της επιχείρησης, να προχωρούν επί τόπου και με γρήγορες διαδικασίες σε διασταυρώσεις στοιχείων, να ελέγχουν τη γνησιότητα ή μη των αποδείξεων από τις ταμειακές μηχανές, να εκδίδουν φύλλα και αναφορές για τα αποτελέσματα του ελέγχου.

Ειδικότερα με το νέο ηλεκτρονικό σύστημα οι ελεγκτές θα έχουν τη δυνατότητα να «τσεκάρουν» επί τόπου και με αυτόματες διαδικασίες την γνησιότητα ή μη των αποδείξεων που εκδίδονται από τις ταμειακές μηχανές καθώς εκτός από τα tablets θα είναι εφοδιασμένοι και με φορητά Scanners χειρός (QRScanners). Επίσης θα ελέγχουν εάν οι επιχειρήσεις έχουν διαβιβάσει τα στοιχεία στην πλατφόρμα myDATA και θα διενεργούν εξπρές διασταυρώσεις στοιχείων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ