ΧΡΗΜΑ

Χριστουγεννιάτικες ανατιμήσεις: Ακριβότερος φέτος ο στολισμός

Χριστουγεννιάτικες ανατιμήσεις: Ακριβότερος φέτος ο στολισμός
Πώς ανεβαίνει το κόστος του χριστουγεννιάτικου στολισμού τις φετινές γιορτές.

Η ενεργειακή κρίση και πληθωριστικές πιέσεις δεν άφησαν ανεπηρέαστη ούτε την αγορά χριστουγεννιάτικων ειδών καθώς οι τιμές σε στολίδια και χριστουγεννιάτικα δέντρα -φυσικά και τεχνητά- είναι αυξημένες σε σχέση με πέρσι.

Τα λαμπάκια στο χριστουγεννιάτικο δέντρο, το σπίτι και τα μπαλκόνια, από την άλλη πλευρά, αποτελούν τη φετινή χρονιά μία ...ιδιαίτερη κατηγορία καθώς σε αυτή την περίπτωση εκείνο που προβληματίζει τους καταναλωτές είναι όχι τόσο η τιμή του προϊόντος, όσο η κατανάλωση σε ρεύμα και η τελική επιβάρυνση στον λογαριασμό.

Πόσο ρεύμα «καίνε» τα λαμπάκια

Η δαπάνη για τους καταναλωτές εξαρτάται από το εάν τα λαμπάκια με τα οποία θα στολίσουν είναι παλαιάς τεχνολογίας ή τεχνολογίας led. Η διαφορά στην κατανάλωση είναι τεράστια όπως εξηγούν οι ειδικοί, επισημαίνοντας ότι στην περίπτωση που ο καταναλωτής επιλέξει να αντικαταστήσει τα παλιά λαμπάκια του με αντίστοιχα led, η κατανάλωση ρεύματος από τον στολισμό, μπορεί να μειωθεί έως και κατά 80%.

Στην τελική κατανάλωση ρεύματος οι καταναλωτές θα πρέπει να βέβαια συνυπολογίζουν και τις ώρες που παραμένει αναμμένος ο φωτισμός του δέντρου και του σπιτιού τους και η σύσταση σε αυτή την περίπτωση είναι να σβήνουν τα φωτάκια κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Το μεταφορικό κόστος ανεβάζει τις τιμές στα στολίδια

Όσον αφορά στα στολίδια, παρά το γεγονός ότι οι καταναλωτές βρίσκουν στην αγορά μεγάλη ποικιλία σε τιμές, ανάλογα με την ποιότητα, το μέγεθος αλλά και το κατάστημα από το οποίο τα αγοράζουν, το κόστος τους υπολογίζεται ότι έχει αυξηθεί κατά 20% μεσοσταθμικά σε σχέση με τα περσινά Χριστούγεννα.

Το γεγονός ότι αρκετά στολίδια παράγονται στην Κίνα έχει ως αποτέλεσμα την άνοδο της τιμής τους λόγω του αυξημένου μεταφορικού κόστους, σημειώνουν οι επαγγελματίες του κλάδου.

Ανατιμήσεις και στα χριστουγεννιάτικα δέντρα

Η αύξηση του μεταφορικού κόστος είναι ο λόγος και για τις ανατιμήσεις στα τεχνητά έλατα -που δέχονται ακόμη μεγαλύτερη επιβάρυνση σε σχέση με τα στολίδια καθώς πρόκειται για πιο ογκώδη αντικείμενα- οι οποίες φτάνουν το 20-30%.

Ακριβότερα κατά 20% περίπου σε σχέση με πέρσι, πωλούνται επίσης τα φυσικά έλατα. Στην περίπτωση αυτή, η τιμή έχει ανέβει, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, λόγω της μεγάλης αύξησης της τιμής του πετρελαίου, των λιπασμάτων αλλά και του εργατικού κόστους.



ΔΗΜΟΦΙΛΗ