ΧΡΗΜΑ

Οι τράπεζες αυξάνουν τα επιτόκια των αποταμιευτών

Οι τράπεζες αυξάνουν τα επιτόκια των αποταμιευτών
INTIME

Οι τράπεζες αρχίζουν να αυξάνουν τις αποδόσεις των αποταμιευτών, ξεκινώντας με τις προθεσμιακές καταθέσεις.

Μέχρι τα τέλη της περασμένης εβδομάδας οι τέσσερις συστημικές τράπεζες προχώρησαν σε νέες μικρές αυξήσεις επιτοκίων στις προθεσμιακές καταθέσεις κατά 0,50 ποσοστιαίες μονάδες κατά μέσο όρο.

Σε αντίστοιχες κινήσεις (πέραν των Eurobank, Alpha Bank, Πειραιώς και Εθνική) έχει προχωρήσει η Attica και αλλά συνεταιριστικές όπως για παράδειγμα η Παγκρήτια Τράπεζα. Παράλληλα, σχεδιάζουν νέα προϊόντα, όπως banκassurance για υψηλότερες αποδόσεις, συνδυάζοντας κατάθεση και επένδυση.

Σε κάθε περίπτωση, οι αυξήσεις στα επιτόκια δεν θα είναι τέτοιες που θα μπορούν να αντισταθμίσουν τις απώλειες του πληθωρισμού που τρέχει με 8,5%.

Με τις τελευταίες αυξήσεις που πραγματοποιήθηκαν στις προθεσμιακές καταθέσεις μέχρι τα τέλη της περασμένης εβδομάδας (και ορισμένες θα ισχύουν από σήμερα), το ετήσιο όφελος για τους αποταμιευτές υπολογίζεται γύρω στα 125 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Αντίστοιχες κινήσεις, με βηματισμό της τάξεως των 0,20-0,40 μονάδων, θα συνεχίσουν οι τράπεζες στις προθεσμιακές στο επόμενο διάστημα με στόχο να υπάρξει σύγκλιση με το μέσο επιτόκιο στην ευρωζώνη που είναι 1%.

Σε ό,τι αφορά τις απλές καταθέσεις, όπως Ταμιευτηρίου και Οψεως, εκεί τα επιτόκια παραμένουν κολλημένα κοντά στο μηδέν. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, θα υπάρξουν και εκεί αυξήσεις, αλλά με μικρότερο βηματισμό και με αργότερο ρυθμό. Σε αυτές τις καταθέσεις τα υπόλοιπα είναι μεγάλα (123 δισ. ευρώ).

Ετσι, η σχεδιαζόμενη άνοδος κατά 0,20-0,25 της μονάδας το επόμενο διάστημα θα κοστίσει στις τράπεζες (όφελος για τους αποταμιευτές) περίπου 280-300 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι τα επιτοκιακά έσοδα των τραπεζών από τις κινήσεις της ΕΚΤ υπολογίζονται σε άνω του 1,2 δισ. ευρώ μέχρι τέλος του 2023.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ