ΧΡΗΜΑ

Τράπεζες: Προς συμβιβαστική λύση για επιτόκια και προμήθειες

Τράπεζες: Προς συμβιβαστική λύση για επιτόκια και προμήθειες
Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών της αγοράς, το ύψος της πρόταση των τραπεζών εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσει τα 100 εκατ. ευρώ ΙΝΤΙΜΕ

Κοντά σε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση βρίσκονται, σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece τράπεζες και κυβέρνηση για το ζήτημα των επιτοκίων αλλά και των προμηθειών.

Λύση, η οποία έχει τις «ευλογίες» τόσο του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, όσο και του SSM που παρακολουθεί στενά και παρεμβαίνει μέσω επιστολών στα τεκταινόμενα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών της αγοράς, το ύψος της πρόταση των τραπεζών εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσει τα 100 εκατ. ευρώ ενώ δεν αποκλείεται, πέρα από τα όσα έχουν ήδη γίνει γνωστά, να υπάρξουν και προτάσεις-έκπληξη ώστε να καλυφθούν πλήρως τα αιτήματα του Υπουργείου Οικονομικών.

Έτσι, μετά και την αρχικά διαφαινόμενη μετωπική σύγκρουση των τραπεζών με το Υπουργείο Οικονομικών, φαίνεται πως οι δύο πλευρές έχουν βρει “modus operandi” και μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να υπάρξει σύγκλιση απόψεων και ενδεχομένως οριστική συμφωνία για τα μέτρα ελάφρυνσης των δανειοληπτών, την άνοδο των επιτοκίων καταθέσεων αλλά και το «ψαλίδι» σε προμήθειες.

Και αυτό, ενώ την Πέμπτη αναμένονται οι ανακοινώσεις της ΕΚΤ αναφορικά με τη νέα αύξηση των επιτοκίων του ευρώ, ανεβάζοντας ακόμη περισσότερο το κόστος για εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες.

Η πρόταση των τραπεζών

Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, οι τράπεζες αναμένεται να παρουσιάσουν μια δέσμη μέτρων που αφορά καταθέσεις, δάνεια και προμήθειες. Στο πρώτο σκέλος, ήδη έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων σε ταμιευτήριο αλλά και προθεσμιακές. Στην πρώτη περίπτωση, το επιτόκιο αναμένεται να φτάσει το 0,5% για το ταμιευτήριο (ανάλογα και με το ύψος της κατάθεσης) και να ανέβει ακόμη υψηλότερα, έως και το 1% για ορισμένες προθεσμιακές καταθέσεις μεγάλου ύψους και διάρκειας 12 μηνών και άνω.

Αντίστοιχα, αναφορικά με τις προμήθειες στις συναλλαγές, στο «μικροσκόπιο» βρίσκεται το κόστος μεταφοράς χρημάτων μεταξύ διαφορετικών τραπεζών (εμβάσματα) καθώς και αυτό της ανάληψης από ATM άλλων τραπεζών μέσω του συστήματος ΔΙΑΣ. Παράλληλα, αναμένεται «ψαλίδι» ή ακόμα και εξάλειψη σε μια σειρά από εφάπαξ προμήθειες που αφορούν τα φυσικά πρόσωπα. Στον αντίποδα ελάχιστες ή και μηδαμηνές αναμένεται να είναι οι αλλαγές που αφορούν τις προμήθειες που επιβάλλονται στις επιχειρήσεις.

Όσον αφορά τα μέτρα στήριξης των δανειοληπτών, στην πρόταση των τραπεζών περιλαμβάνεται επιδότηση ενός ποσοστού από το επιπλέον κόστος που επιφέρουν στα δάνεια οι συνεχόμενες αυξήσεις των επιτοκίων από τον Ιούλιο έως και σήμερα. Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες πληροφορίες, η η επιδότηση θα καλύψει το 50% της αύξησης των επιτοκίων που έχει περάσει μέχρι σήμερα στις δόσεις των δανείων, αλλά και όσες προκύψουν εντός των επόμενων 12 μηνών.

Συνεπώς, για παράδειγμα, εάν η δόση ενός ενυπόθηκου δανείου ήταν τον περασμένο Ιούνιο 400 ευρώ και έχει αυξηθεί μέχρι σήμερα στα 500 ευρώ, η επιδότηση θα είναι 50 ευρώ.

Σημειώνεται ότι δικαίωμα επιδότησης θα έχουν όλα τα ευάλωτα νοικοκυριά που έχουν ενήμερα δάνεια στις τράπεζες –συστημικές και μη– αλλά και τα ενήμερα δάνεια των ευάλωτων δανειοληπτών που έχουν τιτλοποιηθεί και βρίσκονται στην κυριότητα των funds. 

Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί πως η επιδότηση θα ισχύσει αναδρομικά από τον Ιούλιο του 2022 οπότε και έγινε η πρώτη αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ ενώ θα ξεκινήσει από τον Ιανουάριο του 2023 και θα ισχύσει έως τα τέλη του 2023, καλύπτοντας ωστόσο και τις αυξήσεις επιτοκίων που έγιναν το β΄ εξάμηνο του 2022.

Κατ’ αυτό τον τρόπο, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, οι τράπεζες θα καλύψουν ένα πολύ σημαντικό κομμάτι των αιτημάτων του Υπουργείου Οικονομικών, χωρίς παράλληλα να αντιμετωπίσουν θέματα με τον επόπτη, η οποίος και παρακολουθεί στενά την όλη διαδικασία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ