ΧΡΗΜΑ

Ε9: Ποιοι δικαιούνται παράταση προθεσμίας υποβολής δήλωσης στοιχείων ακινήτων

Ε9: Ποιοι δικαιούνται παράταση προθεσμίας υποβολής δήλωσης στοιχείων ακινήτων
Παράταση προθεσμίας για την υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9) λόγω κληρονομικής διαδοχής ΙΝΤΙΜΕ

Παράταση προθεσμίας για την υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9) λόγω κληρονομικής διαδοχής, όταν υπάρχει μηχανογραφική αδυναμία υποβολής αυτής λόγω απενεργοποίησης της σχετικής εφαρμογής ανακοίνωσε η ΑΑΔΕ.

Σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών η προθεσμία υποβολής δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (Ε9), που αποκτήθηκαν λόγω κληρονομικής διαδοχής, η οποία λήγει το χρονικό διάστημα κατά το οποίο η ηλεκτρονική εφαρμογή υποβολής δηλώσεων Ε9 είναι ανενεργή, παρατείνεται μέχρι και την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από τον μήνα κατά τον οποίο η ηλεκτρονική εφαρμογή καθίσταται και πάλι διαθέσιμη στον φορολογούμενο.

Η συγκεκριμένη απόφαση ισχύει για δηλώσεις που υποβάλλονται από το έτος 2022 και
επόμενα.

Δείτε εδώ το σχετικό ΦΕΚ:

ΦΕΚ ΑΑΔΕ

Στο myProperty οι δηλώσεις φόρου κληρονομιάς ακινήτων

Μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας myProperty θα ολοκληρώνονται οι δηλώσεις φόρου κληρονομιάς, από το γραφείο του συμβολαιογράφου, όπως ήδη συμβαίνει για τις αγοραπωλησίες ακινήτων, τις γονικές παροχές και δωρεές, διευκολύνοντας τους φορολογούμενους, οποίοι θα αποφύγουν με αυτό τον τρόπο μια χρονοβόρα επίσκεψη στην Εφορία.

Σημειώνεται πως σε πρώτη φάση, η ηλεκτρονική πλατφόρμα myProperty , θα δέχεται τις αρχικές δηλώσεις φόρου κληρονομιάς. Οι τροποποιητικές δηλώσεις θα υποβάλλονται από τους φορολογούμενους στις Δ.Ο.Υ., ενώ σύμφωνα με το σχεδιασμό η ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων φόρου κληρονομιάς θα είναι προαιρετική μέχρι το τέλος του έτους και υποχρεωτική από τις αρχές του 2023.

Γονικές παροχές - Δωρεές: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Τις αρχικές δηλώσεις φόρου δωρεάς και γονικής παροχής κινητών και χρημάτων που έχουν συντελεστεί από την 1η Ιανουαρίου 2022 μπορούν να υποβάλλουν μέσω της πλατφόρμας «myPROPERTY», οι ενδιαφερόμενοι πολίτες.

Σύμφωνα με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τις αρχικές δηλώσεις φόρου δωρεάς και γονικής παροχής κινητών περιουσιακών στοιχείων και χρημάτων που έχουν πραγματοποιηθεί από την 1η Ιανουαρίου 2022 και μετά, για τις οποίες δεν απαιτείται η σύνταξη συμβολαιογραφικού εγγράφου.

Μάλιστα, σημειώνεται πως μέχρι το τέλος του 2022 η ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων θα είναι προαιρετική, ενώ από την 1η Ιανουαρίου της επόμενης χρονιάς το μέτρο θα είναι υποχρεωτικό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ