ΧΡΗΜΑ

Εφορία: Όλες οι αλλαγές που έρχονται το 2023

Εφορία: Όλες οι αλλαγές που έρχονται το 2023
Pixabay

Τι φέρνει η νέα χρονιά για ηλεκτρονικές αποδείξεις, εισοδήματα και ακίνητα.

Μπορεί οι φορολογικές δηλώσεις του 2023 να αργούν ακόμα, ωστόσο το κλείσιμο της χρονιάς καθορίζει τα δεδομένα που θα «πληρώσουν» οι φορολογούμενοι την επόμενη χρονιά.

Το μέτρο των ηλεκτρονικών αποδείξεων θα έχει κερδισμένους και χαμένους το 2023 οπότε χρειάζεται προσοχή τα τελευταία 24ωρα της χρονιάς. Ο φόρος εισοδήματος θα είναι μειωμένος για τους περισσότερους πολίτες, ενώ η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης θα αφορά πλέον όλους τους εργαζόμενους. Η απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος επωφελεί επιτηδευματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ οι φορολογικές ρυθμίσεις στα ακίνητα είναι ευνοϊκές για τέσσερις διαφορρετικές κατηγορίες.

Ηλεκτρονικές αποδείξεις

Συγκεκριμένα, όσοι δεν καταφέρουν να καλύψουν το 30% του εισοδήματος τους με ηλεκτρονικές αποδείξεις θα βρεθούν αντιμέτωποι με την επιβολή έξτρα φόρου. Αντίθετα όσοι έχουν πληρώσει ηλεκτρονικά επαγγελματίες που βρίσκονται ψηλά στη λίστα φοροδιαφυγής θα βγουν κερδισμένοι από τη μείωση φόρου.

Η μείωση φόρου είναι ανάλογη με τα εισοδηματικά κλιμάκια του φορολογούμενου και οι δαπάνες που οδηγούν σε έξτρα έκπτωση φόρου αφορούν πληρωμές για:

κτηνιατρικές υπηρεσίες, εργασίες υδραυλικού, ψυκτικού, συντηρητή θέρμανσης, ηλεκτρολόγου, ξυλουργού, μόνωσης, τοιχοποιίας, σοβατίσματος, τοποθέτησης πλακιδίων, στέγης και παραθύρων λαμαρίνας κ.λπ., σκυροδέματος, υπηρεσίες ταξί, κομμωτήρια, κουρεία και καταστήματα ομορφιάς, υπηρεσίες κηδειών, μασάζ, φυσικής ευεξίας, καθαρισμού και οικιακές υπηρεσίες, ανάπτυξη φωτογραφιών, σχολές χορού, γυμναστήρια και δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου με συνδρομή, διάφορες υπηρεσίες ελεύθερου χρόνου, προσωπική φροντίδα και νοσηλεία (εξαιρούνται νοσοκομειακές δραστηριότητες), νομικές υπηρεσίες και υπηρεσίες φροντίδας παιδιών.

Σημειώνεται πως τα έξοδα για επισκέψεις σε ιατρούς, οδοντιάτρους, ορθοδοντικούς οστεοπαθητικούς, χειροπράκτες, οφθαλμίατρους, χειροποδιστές, ποδολόγους και για άλλες υπηρεσίες ιατρικού χαρακτήρα, μετράνε διπλά για την κάλυψη του 30% του ετήσιου πραγματικού εισοδήματος με ηλεκτρονικές δαπάνες.

«Εκτός» μένουν οι φορολογούμενοι που εντός του ίδιου έτους έχουν προχωρήσει σε υπηρεσίες επισκευής και συντήρησης κατοικίας για τις οποίες έχουν λάβει τη σχετική έκπτωση φόρου, ακόμα και αν πληρούν τις προϋποθέσεις.

Φόρος εισοδήματος (έτος χρήσης 2022)

Τα εισοδήματα του 2022 θα φορολογηθούν χωρίς μεγάλες διαφορές σε σχέση με φέτος, ωστόσο εφαρμόζεται ένα έμμεσο αφορολόγητο, καθώς ο φόρος που προκύπτει σύμφωνα με την ισχύουσα κλίμακα μειώνεται κατά 777 ευρώ για τον φορολογούμενο χωρίς εξαρτώμενα τέκνα.

Η μείωση του φόρου ανέρχεται σε 810 ευρώ για τον φορολογούμενο με ένα παιδί, 900 ευρώ για δύο παιδιά, κατά 1.120 για φορολογούμενους με τρία παιδιά και κατά 1.340 ευρώ για φορολογούμενους με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα.

Για κάθε επιπλέον εξαρτώμενο τέκνο μετά το τέταρτο, η μείωση του φόρου αυξάνεται κατά 220 ευρώ για κάθε επόμενο τέκνο. Εάν το ποσό του φόρου είναι μικρότερο των ποσών αυτών, η μείωση του φόρου περιορίζεται στο ποσό του αναλογούντος φόρου.

Τέλος, για φορολογητέο εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες και συντάξεις, το οποίο υπερβαίνει το ποσό των 12.000 ευρώ, το ποσό της μείωσης μειώνεται κατά 20 ευρώ ανά 1.000 ευρώ του φορολογητέου εισοδήματος από μισθούς και συντάξεις μέχρι του ποσού της μείωσης του φόρου.

Ευνοϊκές φορολογικές ρυθμίσεις για ακίνητα

Μια σειρά φορολογικών ρυθμίσεων για τα ακίνητα προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, μεταξύ των οποίων α) μείωση των αντικειμενικών αξιών σε ορισμένες περιοχές της χώρας στις οποίες σημειώθηκαν δυσανάλογες αυξήσεις, σε σχέση με τις πραγματικές τιμές και β) αναστολή μέχρι και τις 31/12/2024 της επιβολή φόρου υπεραξίας 15% στις αγοραπωλησίες ακινήτων ενώ γ) «παγώνει» για ακόμα δύο χρόνια ο ΦΠΑ στα νεόδμητα ακίνητα.

Σημειώνεται πως οι αλλαγές αυτές θα επηρεάσουν μια σειρά από φόρους και τέλη που συνδέονται με τις αντικειμενικές αξίες μεταξύ των οποίων ο ΕΝΦΙΑ και ο φόρος μεταβίβασης.

Όσον αφορά στην δ) ανακαίνιση ακινήτων, προβλέπεται παράταση της έκπτωσης φόρου, που μπορεί να φτάσει έως 1.600 ευρώ, εφόσον ο φορολογούμενος προχώρησε σε επισκευές στο ακίνητο του και διαθέτει τα σχετικά τιμολόγια. Η έκπτωση ανέρχεται στο 40% των δαπανών με ανώτατο όριο (δαπάνης) τα 16.000 ευρώ. Δηλαδή, οι φορολογούμενοι για εργασίες της τάξης των 16.000 ευρώ θα έχουν έκπτωση 40%, δηλαδή 6.400 ευρώ, ποσό το οποίο θα κατανεμηθεί ισόποσα σε τέσσερα χρόνια.

Εισφορά αλληλεγγύης

Από την πρώτη ημέρα της χρονιάς καταργείται η εισφορά αλληλεγγύης για όλους τους φορολογούμενους, οι οποίοι θα δουν από την 1η Ιανουαρίου 2023 αυξήσεις στις καθαρές αποδοχές τους, καθώς θα σταματήσει η μηνιαία παρακράτηση της εισφοράς από τους μισθούς όλων των υπαλλήλων και λειτουργών του Δημοσίου και από όλες τις συντάξεις.

Η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης θα οδηγήσει σε αυξήσεις των αποδοχών που ξεκινούν από 22 ευρώ και ξεπερνούν ακόμη και τα 676 ευρώ τον χρόνο για συγκεκριμένες κατηγορίες δημοσίων λειτουργών.

Σημειώνεται πως η εισφορά έχει παύσει ήδη για τους φορολογούμενους με εισοδήματα από τον ιδιωτικό τομέα.

Τέλος επιτηδεύματος

Οι επιτηδευματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δηλώνουν ετήσια ακαθάριστα έσοδα έως 2 εκατ. ευρώ, απαλλάσσονται σε μόνιμη βάση από την υποχρέωση καταβολής τέλους επιτηδεύματος, αρκεί να αυξάνουν τον μέσο ετήσιο αριθμό των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης κατ’ ελάχιστον για διάστημα τριών μηνών ετησίως.

Πρόκειται για ένα μέτρο μόνιμου χαρακτήρα που συνδέεται με μια παράλληλη πολιτική κινήτρων για τη στήριξη της αγοράς εργασίας. Εχει ήδη τεθεί σε ισχύ για το τελευταίο τρίμηνο του 2022 και θα συμβάλει ώστε χιλιάδες επιχειρήσεις να απαλλαγούν από το τέλος επιτηδεύματος στις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβάλουν την άνοιξη του 2023 για τη χρήση του 2022.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ