ΧΡΗΜΑ

Πώς κινήθηκε η αγορά τις γιορτές - Αντίστροφη μέτρηση για τις εκπτώσεις

Πώς κινήθηκε η αγορά τις γιορτές - Αντίστροφη μέτρηση για τις εκπτώσεις
Για θετική εικόνα στην αγoρά την περίοδο των γιορτών κάνει λόγο ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης μιλώντας στο CNN Greece. INTIME

Μετά το τέλος της εορταστικής περιόδου για την αγορά, ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την έναρξη των χειμερινών εκπτώσεων, τη δεύτερη Δευτέρα του Ιανουαρίου.

Έτσι οι χειμερινές εκπτώσεις τη φετινή χρονιά θα ξεκινήσουν την επόμενη Δευτέρα, στις 9 Ιανουαρίου και θα διαρκέσουν έως την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου.

Σήμερα εξάλλου είναι η τελευταία μέρα που ισχύει το εορταστικό ωράριο και από αύριο τα καταστήματα επανέρχονται στο κανονικό τους.

«Θετική η εικόνα τις γιορτές»

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης μιλώντας στο CNN Greece, σε μία πρώτη αποτίμηση της αγοραστικής κίνησης την περίοδο γιορτών σημειώνει ότι πήγε αρκετά καλά, κυμάνθηκε κοντά στα επίπεδα του 2019 αλλά δεν τα έφτασε. Υπήρξαν ωστόσο όπως εξηγεί αυξομειώσεις ανάλογα με τη περιοχή, για παράδειγμα στο κέντρο της Αθήνας καταγράφηκε αυξημένη κίνηση.

Αναμένοντας και τα επίσημα στοιχεία για την συνολική πορεία του έτους ο κ. Καφούνης σημειώνει ότι στο 9μηνο με βάση το δείκτη του Εμπορικού Συλλόγου και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ οι επιδόσεις του κλάδου του λιανεμπορίου ξεπέρασαν εκείνες του 2019. Το τελευταίο τρίμηνο ωστόσο φαίνεται πως καταγράφηκε επιβράδυνση με αποτέλεσμα να αναμένεται πως το σύνολο του 2022 θα είναι χαμηλότερο από το αντίστοιχο του 2019.

Ο κλάδος του λιανικού εμπορίου περιμένει την περίοδο των χειμερινών εκπτώσεων ώστε οι επιχειρήσεις να τονώσουν τον τζίρο τους στην έναρξη της νέας χρονιάς, εν μέσω μάλιστα των έντονων πληθωριστικών πιέσεων που οδηγούν του καταναλωτές σε περιορισμό των δαπανών τους. Άλλωστε αρκετές επιχειρήσεις και αλυσίδες μέσω των ηλεκτρονικών τους καταστημάτων έχουν ήδη βγάλει στον αέρα τις πρώτες προσφορές.

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο των χειμερινών εκπτώσεων, τα καταστήματα θα μπορούν προαιρετικά να είναι ανοιχτά την Κυριακή 15 Ιανουαρίου και συγκεκριμένα από τις 11 το πρωί έως τις 20:00 το βράδυ.

Αξίζει να σημειωθεί δε ότι φέτος για πρώτη φορά τα τελευταία δεν πραγματοποιήθηκαν οι ενδιάμεσες εκπτώσεις του Νοεμβρίου καθώς καταργήθηκαν. Αντίθετα τον Νοέμβριο υπήρξε μια παρατεταμένη περίοδος προσφορών λόγω της Black Friday η οποία διήρκεσε περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ