ΧΡΗΜΑ

Τα νέα «καλάθια» που εξετάζονται: Σαρακοστής, πασχαλινό και για ψάρια

Τα νέα «καλάθια» που εξετάζονται: Σαρακοστής, πασχαλινό και για ψάρια
Νέα «καλάθια» βρίσκονται στο «τραπέζι» των συζητήσεων. Eurokinissi

Την ώρα που το υπουργείο Ανάπτυξης εξετάζει πώς μπορούν να ενταχθούν στο «καλάθι του νοικοκυριού» περισσότερα επώνυμα προϊόντα, συζητώντας σχετικά με τη βιομηχανία, στο «τραπέζι» βρίσκεται και η δημιουργία νέων «καλαθιών».

Αρχής γενομένης από την περίοδο της Σαρακοστής για την οποία συζητείται η δημιουργία ενός «καλαθιού» στο ''μοντέλο'' του αντίστοιχου εορταστικού που εφαρμόστηκε τα Χριστούγεννα. Ουσιαστικά δηλαδή στο υπάρχον καλάθι να προστεθούν επιπλέον, κάποια προϊόντα με αυξημένη εποχική ζήτηση για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Στην ίδια λογική, πιθανότητα υπάρχει επίσης να δημιουργηθεί και «καλάθι» για την περίοδο του Πάσχα. Υπενθυμίζεται ότι με βάση την ισχύουσα νομοθετική ρύθμιση το «καλάθι του νοικοκυριού» εφαρμόζεται έως τις 31 Μαρτίου 2023 ενώ το Πάσχα φέτος πέφτει στις 16 Απρίλιου. Από το υπουργείο Ανάπτυξης έχουν αναφερθεί τόσο στο ενδεχόμενο να υπάρξει πασχαλινό καλάθι όσο και να παραταθεί η εφαρμογή του «καλαθιού του νοικοκυριού» για επιπλέον χρονικό διάστημα.

«Το καλάθι είναι ένα μέτρο περιορισμένου χρονικού διαστήματος και έχει πάρει άδεια από την Επιτροπή Ανταγωνισμού για λόγους έκτακτους. Εφόσον οι έκτακτοι λόγοι συνεχίζονται προφανώς θα παραταθεί. Εάν οι έκτακτοι λόγοι αρθούν, δεν θα παραταθεί» εξήγησε κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου στο υπουργείο Ανάπτυξης, ο υπουργός, Άδωνις Γεωργιάδης ερωτηθείς για το εάν θα υπάρξει παράταση.

Τι συζητείται για τα ψάρια

Το αρμόδιο υπουργείο παράλληλα έχει ενθαρρύνει και άλλους κλάδους να προχωρήσουν στη δημιουργία αντίστοιχου καλαθιού, όπως εφαρμόζεται στα σούπερ μάρκετ. Σε ό,τι αφορά τους φούρνους και τα κρεοπωλεία, οι συζητήσεις που έγιναν με τους εκπροσώπους των δύο κλάδων τους προηγούμενους μήνες δεν κατέληξαν στη δημιουργία «καλαθιών» για κρέας και ψωμί.

Αρμόδιες πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης σημειώνουν ωστόσο στο CNN Greece ότι υπάρχουν συζητήσεις για το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί «καλάθι» για νωπά ψάρια και αλιεύματα σε συνεργασία με τις ιχθυόσκαλες καθώς οι επαγγελματίες έχουν εκδηλώσει σχετικό ενδιαφέρον. Διευκρινίζουν ωστόσο ότι σε οποιαδήποτε περίπτωση θα πρέπει νωρίτερα να υπάρξει και η σχετική γνωμοδότηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού ώστε να εξασφαλιστεί ότι τηρούνται οι νόμοι περί ανταγωνισμού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ