ΧΡΗΜΑ

Καταθέσεις: «Τσίμπησαν» τα επιτόκια στις προθεσμιακές – Μηδενικά στο ταμιευτήριο

Καταθέσεις: «Τσίμπησαν» τα επιτόκια στις προθεσμιακές – Μηδενικά στο ταμιευτήριο
Μεταξύ των συστημικών τραπεζών, μπορεί κανείς να βρει αποδόσεις της τάξης ακόμη και του 1% INTIME NEWS

Αισθητά υψηλότερα είναι πλέον τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων, μολονότι παραμένουν σαφώς χαμηλότερα από τον πληθωρισμό.

Πλέον, μεταξύ των συστημικών τραπεζών, μπορεί κανείς να βρει αποδόσεις της τάξης ακόμη και του 1% για προθεσμιακές καταθέσεις 12μηνης διάρκειας, αρκεί να διαθέτει μεγάλα ποσά, της τάξης των 100.000 ευρώ και πάνω.

Για μικρότερα ποσά, από 20.000 και άνω, οι ονομαστικές αποδόσεις κυμαίνονται από 0,3% έως και 0,7%, ανάλογα με την τράπεζα, τη διάρκεια της προθεσμιακής κατάθεσης αλλά και κάποια εξειδικευμένα προϊόντα που διατίθενται στην αγορά.

Υψηλότερα είναι τα επιτόκια που προσφέρουν οι μη συστημικές τράπεζες, καθώς μπορούν να φτάσουν ακόμη και το 1,3% για μεγάλα ποσά και 12μηνη διάρκεια. Εκεί που όμως γίνονται πιο ανταγωνιστικές είναι στα καταθετικά προϊόντα που απευθύνονται σε μικρότερα βαλάντια. Στην περίπτωση αυτή υπάρχουν προθεσμιακές καταθέσεις που προσφέρουν ονομαστικές αποδόσεις της τάξης του 0,5%, ξεκινώντας ακόμη και από το πρώτο ευρώ.

Μεγάλη διαφορά με τον πληθωρισμό

Όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς, τα «μπινελίκια» του Υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα φαίνεται ότι έπιασαν τόπο, καθώς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα προχώρησαν σε μικρές αλλά σταθερές αυξήσεις των επιτοκίων τις τελευταίες εβδομάδες, μετά και τη μεταξύ τους συνάντηση. Προσθέτουν εντούτοις ότι ακόμη και σε αυτά τα επίπεδα, η «ψαλίδα» μεταξύ των καταθέσεων προθεσμίας και του πληθωρισμού παραμένει ιδιαίτερα υψηλή, καθώς ο τιμάριθμος για το Δεκέμβριο διαμορφώθηκε στο 7,2%. Αντίστοιχα υψηλή είναι η διαφορά μεταξύ των επιτοκίων καταθέσεων και δανεισμού, τόσο στη στεγαστική πίστη όσο και στην επιχειρηματική, καθώς το κόστος του χρήματος για νοικοκυριά αλλά και ιδιώτες διαμορφώνεται πέριξ του 5%.

Έρχονται και νέες αυξήσεις

Σε κάθε περίπτωση, τραπεζικά στελέχη αναφέρουν ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα δούμε και νέα άνοδο στα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων, καθώς η ΕΚΤ αναμένεται να αυξήσει το βασικό επιτόκιο του ευρώ κατά επιπλέον 50 Μονάδες Βάσης στις αρχές Φεβρουαρίου. Γεγονός που θα οδηγήσει τις τράπεζες να μετακυλήσουν ένα μέρος της αύξησης αυτής στα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων. Ξεκαθαρίζουν πάντως ότι οι καταθέτες δεν θα πρέπει να περιμένουν η αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ να μεταφερθεί αυτούσια στις αποδόσεις των καταθέσεων, αλλά να «περάσει» μονάχα ένα μικρό κομμάτι.

Μηδενικά επιτόκια στο ταμιευτήριο

Την ίδια στιγμή πάντως, μεγάλοι χαμένοι είναι οι καταθέτες ταμιευτηρίου –οι οποίοι και αποτελούν την πλειονότητα των αποταμιευτών, τουλάχιστον σε αριθμό. Και αυτό γιατί, παρά τις αυξήσεις των επιτοκίων του ευρώ, τα επιτόκια στο ταμιευτήριο παραμένουν μηδενικά ή στην καλύτερη περίπτωση διαμορφώνονται κάτω από το 0,10%. Αυτό σημαίνει ότι η «ψαλίδα» μεταξύ των αποδόσεων που (δεν) παίρνουν και του πληθωρισμού διευρύνεται συνεχώς και η πραγματική αξία των χρημάτων τους απομειώνεται σταθερά. Μάλιστα, και σε αντίθεση με τις προθεσμιακές καταθέσεις, αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει όσο και αν ανεβαίνουν τα επιτόκια του ευρώ, δυσχεραίνοντας ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ