ΧΡΗΜΑ

Εξωδικαστικός: Ανησυχία για τις ρυθμίσεις που «κοκκινίζουν» ξανά

Εξωδικαστικός: Ανησυχία για τις ρυθμίσεις που «κοκκινίζουν» ξανά
Οι περιπτώσεις ρυθμίσεων που δεν έχουν τηρηθεί, δηλαδή δεν έχει πληρωθεί στην ώρα της τουλάχιστον μία δόση υπερβαίνουν το 40%. Pixabay

Ηχηρό καμπανάκι χτυπούν στο οικονομικό επιτελείο, τις τράπεζες και τους servicers τα πρώτα στοιχεία του Εξωδικαστικού Συμβιβασμού, καθώς δείχνουν πολύ υψηλά ποσοστά ρυθμίσεων να μην τηρούνται.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece, τα πρώτα στοιχεία αποτελούν πηγή ανησυχίας, καθώς οι περιπτώσεις ρυθμίσεων που δεν έχουν τηρηθεί, δηλαδή δεν έχει πληρωθεί στην ώρα της τουλάχιστον μία δόση υπερβαίνουν το 40%.

Αντίστοιχα, ένα ποσοστό της τάξης του 20% δεν έχει πληρώσει ούτε ένα ευρώ στη ρύθμιση για το διάστημα Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου, γεγονός που καθιστά εξαιρετικά αμφίβολο το ενδεχόμενο να τηρήσει εν τέλει τη συμφωνία του Εξωδικαστικού.

Όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, τα στοιχεία αυτά δεν είναι τα τελικά, καθώς αφορούν ένα αναλογικά μικρό αριθμό των συνολικών ρυθμίσεων που έχουν γίνει αλλά και εκείνων που είναι έτοιμες να τεθούν σε εφαρμογή μέσω του εξωδικαστικού συμβιβασμού. Έτσι, για να αποκρυσταλλωθεί η εικόνα αναμένεται να απαιτηθούν τουλάχιστον δύο με τρεις επιπλέον μήνες, προκειμένου να εξαχθούν πιο ασφαλή συμπεράσματα.

Λείπει το “skin in the game”

Εντούτοις, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, προκύπτει ότι οι ρυθμίσεις που «κοκκινίζουν» είναι σαφώς περισσότερες σε σχέση με τα ποσοστά που ίσχυαν για τις περιπτώσεις διμερών ρυθμίσεων ανάμεσα στους οφειλέτες και τις τράπεζες/servicers.

Ο λόγος, όπως εξηγούν παράγοντες της αγοράς, είναι ότι –σε αντίθεση με τον εξωδικαστικό- οι οφειλέτες καλούνται να δώσουν κάποιας μορφής προκαταβολή ή επιπλέον εγγύηση, προκειμένου να «κλειδώσει» η συμφωνία. Έτσι, έχουν ένα επιπλέον επίπεδο δέσμευσης και κίνητρο, ή όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά τραπεζικά στελέχη, “skin in the game” προκειμένου να τηρήσουν τα συμφωνηθέντα.

Το γεγονός αυτό αποτελεί πηγή προβληματισμού, με δεδομένο ότι ο Εξωδικαστικός είναι από τη φύση του μια βελτιωμένη εκδοχή των διμερών συμφωνιών. Και αυτό γιατί στον Εξωδικαστικό εντάσσονται και χρέη προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, επιτρέποντας έτσι στους οφειλέτες να τακτοποιήσουν συνολικά τις υποχρεώσεις τους. Αντίθετα, στις περιπτώσεις διμερών ρυθμίσεων, μπορεί μεν να καλύπτεται το χρέος προς τις τράπεζες, οι οφειλέτες όμως παραμένουν εκτεθειμένοι έναντι του δημοσίου.

Περιθώρια βελτίωσης

Υπό αυτό το πρίσμα, και καθώς στο τραπέζι έχουν μπει οι συζητήσεις για τη βελτίωση του Εξωδικαστικού μετά τα πρώτα συμπεράσματα, καθίσταται κομβικό να βρεθεί η φόρμουλα που θα περιορίσει –στο βαθμό του εφικτού- τη μη τήρησης της ρύθμισης. Όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς, θα μπορούσε να εφαρμοστεί ένα μοντέλο που θα επιβραβεύει με ακόμη καλύτερους όρους εκείνους που δείχνουν εξ’ αρχής διατεθειμένοι να τηρήσουν τα συμφωνηθέντα, δίνοντας εφάπαξ κάποιο ποσό στην αρχική της ρύθμισης.

Και αντίστοιχα, να τιμωρεί εκείνους που αθετούν τα συμφωνηθέντα «με το καλημέρα», καθώς αποδεικνύεται ότι δεν προσήλθαν καλή τη πίστη στη διαδικασία, αλλά επέλεξαν τον Εξωδικαστικό μόνο και μόνο για να κερδίσουν χρόνο. Έτσι, όπως καταλήγουν, και οι καλοπροαίρετοι οφειλέτες θα επιβραβευθούν αλλά και θα περιοριστούν τα φαινόμενα των στρατηγικών κακοπληρωτών που κινδυνεύουν να δυναμιτίσουν ολόκληρη τη διαδικασία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ