ΧΡΗΜΑ

Kαλάθι νοικοκυριού: Οι νέες λίστες - Τι εξετάζεται για τα επώνυμα προϊόντα

Kαλάθι νοικοκυριού: Οι νέες λίστες - Τι εξετάζεται για τα επώνυμα προϊόντα
Σε σύνολο 833 προϊόντων, στα 54 (6%) οι τιμές ανέβηκαν, στα 43 (5%) μειώθηκαν και σε 735 (89%) παρέμειναν σταθερές. INTIME

Στη 12η εβδομάδα εφαρμογής του  μπήκε σήμερα το «καλάθι του νοικοκυριού» με τα σούπερ μάρκετ να δημοσιοποιούν τις νέες λίστες τους στο e-καταναλωτής. 

Από τα πρώτα στοιχεία και τη σύγκριση τιμών στα προϊόντα του καλαθιού, σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, προκύπτει ότι σε σύνολο 833 προϊόντων, στα 54 (6%) οι τιμές ανέβηκαν, στα 43 (5%) μειώθηκαν και 735 (89%) παρέμειναν σταθερές.

«Η αξία του μέσου «καλαθιού» παραμένει σταθερή παρά τον πληθωρισμό» αναφέρει σε ανάρτησή του στο twitter o κ. Γεωργιάδης προσθέτοντας ότι αύριο θα δοθούν αναλυτικές απαντήσεις.

Την ίδια στιγμή οι συζητήσεις αναφορικά με την προσπάθεια για ένταξη περισσότερων επώνυμων προϊόντων στο «καλάθι» συνεχίζονται.

Ήδη οι πρώτες επαφές του αρμόδιου υπουργείου με τη βιομηχανία προς αυτή την κατεύθυνση έχουν γίνει τις προηγούμενες εβδομάδες ενώ έχουν ξεκινήσει και οι συνομιλίες με την Επιτροπή Ανταγωνισμού η οποία θα πρέπει να δώσε τη σχετική έγκριση ώστε η οποιαδήποτε κίνηση να είναι συμβατή με τους νόμους περί ανταγωνισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece, στους σχεδιασμούς του υπουργείου Ανάπτυξης είναι να προστεθεί σε κάποιες μόνο εκ των κατηγοριών του «καλαθιού» (όχι στο σύνολό τους) ένα επώνυμο και ένα αντίστοιχο ιδιωτικής ετικέτας.

Αυτό ωστόσο θα μπορεί να γίνει βάσει κάποιων προϋποθέσεων ώστε να διασφαλίζεται ότι και στα επώνυμα προϊόντα που θα ενταχθούν στο «καλάθι» οι τιμές έχουν παραμείνει σταθερές τους τελευταίους μήνες, για παράδειγμα σε σύγκριση με τις αρχές Νοεμβρίου όταν και ξεκίνησε το μέτρο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ