ΧΡΗΜΑ

Συντάξεις: Πώς θα βρείτε την «προσωπική διαφορά» - Ποιοι θα πάρουν διπλή αύξηση

Συντάξεις: Πώς θα βρείτε την «προσωπική διαφορά» - Ποιοι θα πάρουν διπλή αύξηση
Μόνο λογιστική και όχι πραγματική θα είναι η αύξηση στις συντάξεις όσων έχουν μεγάλη προσωπική διαφορά Pixabay

Αύξηση έως 7,75% στις πληρωμές τους θα δουν οι συνταξιούχοι που θα πάνε «ταμείο» την ερχόμενη εβδομάδα και οι οποίοι θα λάβουν τις συντάξεις Φεβρουαρίου, μαζί με την αναδρομική αύξηση για τον μήνα του Ιανουαρίου.

Συγκεκριμένα η αύξηση αυτή αφορά τις κύριες συντάξεις γήρατος, γήρατος λόγω αναπηρίας, λόγω αναπηρίας καθώς και λόγω θανάτου που εκδόθηκαν μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2022.

Δικαιούχοι είναι οι συνταξιούχοι που δεν έχουν προσωπική διαφορά ή που έχουν μικρή προσωπική διαφορά η οποία θα εξαλειφθεί από την αύξηση, καθώς και οι συνταξιούχοι που έχουν αρνητική προσωπική διαφορά.

Όπως αναφέρει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σε ανακοίνωσή του, την αύξηση του 7,75% θα την δουν 1.724.713 συνταξιούχοι. Από αυτούς, το 80%-85% θα δουν ακέραια την αύξηση της τάξεως του 7,75%, ενώ η συντριπτική πλειονότητα των υπολοίπων θα δει αυξήσεις που θα ξεπερνούν το 7% αναλόγως του ύψους της προσωπικής διαφοράς που διαθέτουν.

Μόνο λογιστική και όχι πραγματική θα είναι η αύξηση στις συντάξεις όσων έχουν μεγάλη προσωπική διαφορά, οι οποίοι θα λάβουν ενημερωτικό μήνυμα από τον ΕΦΚΑ, μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου, για τη μείωση της.

Σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ, αυτοί είναι οι παλαιοί συνταξιούχοι με προσωπική διαφορά μεγαλύτερη από 60 - 70 ευρώ, οι συντάξεις των οποίων φτάνει κοντά στα 800 ευρώ.

Πώς θα βρείτε την προσωπική σας διαφορά

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν το ακριβές ποσό που αντιστοιχεί στην προσωπική τους διαφορά, μέσα από τον ιστότοπο του e-ΕΦΚΑ, στην ενότητα «Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες για συνταξιούχους».

Επόμενο βήμα είναι η «Εκτύπωση μηνιαίου ενημερωτικού σημειώματος κύριας σύνταξης», από την λίστα των υπηρεσιών και η εισαγωγή των κωδικών TAXIS.

Στο ενημερωτικό σημείωμα αναγράφονται: η προσωπική διαφορά, οι κρατήσεις, το μεικτό και το καθαρό ποσό της σύνταξής.

Σημειώνεται πως ενδέχεται ο δικαιούχος να μην μπορεί να βρει το «Μηνιαίο Ενημερωτικό Σημείωμα Κύριας Σύνταξης», καθώς δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί ο υπολογισμός των αποδοχών για περίπου 100.000 συνταξιούχους.

Ποιοι παίρνουν διπλές και τριπλές συντάξεις

Μια επιπλέον σύνταξη θα λάβει ένας στους δύο συνταξιούχους, σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τον υπουργός Εργασίας, κ. Κωστή Χατζηδάκη, με φόντο τις αυξήσεις που θα πληρωθούν με τις καταβολές του Φεβρουαρίου.

«Στο τέλος Ιανουάριου, ένας στους δυο συνταξιούχους θα διαπιστώσουν ότι σε ετήσια βάση θα λάβουν μια επιπλέον σύνταξη» δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εργασίας, ο οποίος διευκρίνισε πως το 83% όσων έχουν μεγάλη προσωπική διαφορά θα δουν και εκείνοι μια αύξηση, είτε μέσω του έκτακτου επιδόματος των 250 ευρώ, είτε μέσω της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπέγραψαν ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης και ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκη, συνδυαστικά, το 94,6% των συνταξιούχων θα δουν μια, δυο ή και τρεις αυξήσεις στις αποδοχές τους αυτή τη χρονιά.

Πότε θα πληρωθούν οι συντάξεις Φεβρουαρίου

Για τη μείωση του συνωστισμού, την προστασία και την καλύτερη εξυπηρέτηση των συνταξιούχων του e-ΕΦΚΑ, καθώς και την έγκαιρη διανομή των συντάξεων του τ. ΟΓΑ μέσω ΕΛΤΑ, οι κύριες και επικουρικές συντάξεις μηνός Φεβρουαρίου 2023 του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ) θα καταβληθούν τμηματικά.

 • Την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2023 θα καταβληθούν οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τράπεζες, εντασσόμενα (ΤΣΕΑΠΓΣΟ,ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), ΟΤΕ και Δημόσιο (για τους συνταξιούχους που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9)
 • Την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023 θα καταβληθούν οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τράπεζες, εντασσόμενα (ΤΣΕΑΠΓΣΟ,ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), ΟΤΕ και Δημόσιο (για τους συνταξιούχους που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8)

Για τα υπόλοιπα Ταμεία οι συντάξεις του Φεβρουαρίου 2023 θα πληρωθούν ως εξής:

 • Οι προσωρινές συντάξεις Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος θα καταβληθούν όπως στο Δημόσιο, δηλαδή ανάλογα με τον λήγοντα αριθμό ΑΜΚΑ, στις 26 και 27 Ιανουαρίου
 • Τα υπόλοιπα Ταμεία του ΕΦΚΑ (Μισθωτών) θα καταβάλλουν τις συντάξεις όπως στο Δημόσιο, δηλαδή ανάλογα με τον λήγοντα αριθμό ΑΜΚΑ, στις 26 και 27 Ιανουαρίου
 • Ο ΟΑΕΕ θα καταβάλλει τις συντάξεις την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2023
 • Ο ΟΓΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2023
 • Το ΕΤΑΑ (μη Μισθωτών) θα καταβάλλει τις συντάξεις την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2023
 • Το ΝΑΤ και ΚΕΑΝ θα καταβάλλουν τις συντάξεις την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2023
 • Το ΕΤΑΠ – ΜΜΕ θα καταβάλει τις συντάξεις την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2023
 • Το ΕΤΑΤ θα καταβάλει τις συντάξεις την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2023
 • Ο ΟΠΕΚΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις των Ανασφάλιστων Υπερηλίκων την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2023

ΔΗΜΟΦΙΛΗ