ΧΡΗΜΑ

Καταπατημένα: Δικαίωμα εξαγοράς με «έκπτωση» έως και 80% της αντικειμενικής αξίας

Καταπατημένα: Δικαίωμα εξαγοράς με «έκπτωση» έως και 80% της αντικειμενικής αξίας
Η διαδικασία της απόκτησης οριστικών τίτλων κυριότητας αναμένεται να τρέξει το τελευταίο τρίμηνο του τρέχοντος έτους με την υποβολή αιτήσεων ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / Eurokinissi - Φωτογραφία αρχείου

Λύση στο χρόνιο πρόβλημα των καταπατημένων ακινήτων του Δημοσίου επιχειρεί να δώσει το υπουργείο Οικονομικών, με νέο νομοσχέδιο που ετέθη σε δημόσια διαβούλευση.

Το νομοσχέδιο προβλέπει την υπό προϋποθέσεις απονομή τίτλων ιδιοκτησίας σε ιδιώτες που διεκδικούν εκτάσεις επί 30 χρόνια, με καταβολή τιμήματος που θα περιορίζεται ακόμη και στο 20% της αντικειμενικής αξίας.

Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, η διαδικασία της απόκτησης οριστικών τίτλων κυριότητας αναμένεται να τρέξει το τελευταίο τρίμηνο του τρέχοντος έτους με την υποβολή αιτήσεων.

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Το νομοσχέδιο προβλέπει δικαίωμα εξαγοράς από ιδιώτες που κατέχουν ακίνητα πάνω από 30 χρόνια ενώ το τίμημα καθορίζεται με βάση την αντικειμενική τιμή και μειώνεται κλιμακωτά έως και 80%, ανάλογα με το χρόνο κατοχής, την κοινωνική ταυτότητα, το ύψος του εισοδήματος και το είδος του ακινήτου.

Η εξόφληση μπορεί να γίνει είτε εφάπαξ με πρόσθετη έκπτωση 10% είτε σε 60 δόσεις με την ελάχιστη μηνιαία να μην είναι κάτω από 100 ευρώ.

Οι αιτήσεις θα κατατίθενται και ηλεκτρονικά, στη σχετική ψηφιακή πλατφόρμα «Αιτήσεις Εξαγοράς Δημοσίων Ακινήτων», η οποία δεν έχει ανοίξει ακόμη αλλά αναμένεται έως το τέλος του έτους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ