ΧΡΗΜΑ

Ρεύμα: Οι επιδοτήσεις του Φεβρουαρίου - Αναλυτικά παραδείγματα

Ρεύμα: Οι επιδοτήσεις του Φεβρουαρίου - Αναλυτικά παραδείγματα
Πώς θα διαμορφωθούν οι τελικές χρεώσεις στους λογαριασμούς ρεύματος τον Φεβρουάριο EUROKINISSI

Χαμηλότερα κατά 65% θα είναι τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος των παρόχων ενέργειας τον Φεβρουάριο, σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2023.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργείου Ενέργειας για τις επιδοτήσεις, συνεχίζεται για 18ο μήνα η στήριξη στα εισοδήματα των νοικοκυριών, των επαγγελματιών και των αγροτών που ξεκίνησε εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού και συνεχίστηκε με την ενεργειακή κρίση που προκάλεσε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Συγκεκριμένα, οι επιδοτήσεις του Φεβρουαρίου ανέρχονται σε 40 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τα οικιακά τιμολόγια με κατανάλωση έως 500 KWh, κάτι που αφορά το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα.

Την ίδια επιδότηση θα λάβουν και όσοι έχουν μηνιαία κατανάλωση πάνω από 500 KWh, υπό την προϋπόθεση ότι θα μειώσουν κατά 15% τη μέση ημερήσια κατανάλωση ενέργειας σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή.

Σημειώνεται πως στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) η επιδότηση ανέρχεται στα 88 ευρώ/MWh.

Όπως τόνισε ο υπουργός Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας, η επιδότηση αφορά σε όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου.

Ως προς την ηλεκτρική Ενέργεια και την επιδότηση σε Επαγγελματικά Τιμολόγια, για τους εμπορικούς καταναλωτές χαμηλής, μέσης και υψηλής τάσης, με την επιδότηση να ανέρχεται στα 20 €/MWh, ενώ για τους αγρότες, η επιδότηση ανέρχεται στα 40 €/MWh.

Αναλυτικά παραδείγματα

1. Ένα νοικοκυριό με μέση μηνιαία κατανάλωση 400 KWh τον μήνα θα πλήρωνε χωρίς την επιδότηση 80 ευρώ, ενώ με την επιδότηση θα πληρώσει τελικά 64 ευρώ.

2. Ένα νοικοκυριό με μέση μηνιαία κατανάλωση 700 KWh τον μήνα θα πλήρωνε χωρίς την επιδότηση 139 ευρώ, ενώ με την επιδότηση θα πληρώσει τελικά 119 ευρώ, αν δεν ξεπεράσει τις 500 KWh.

Παράλληλα, θα πληρώσει 111 ευρώ αν καταφέρει να εξοικονομήσει 15%.

3. Ένα νοικοκυριό με μέση μηνιαία κατανάλωση 1.200 KWh τον μήνα θα πλήρωνε χωρίς την επιδότηση 239 ευρώ, ενώ με την επιδότηση θα πληρώσει τελικά 219 ευρώ, αν δεν ξεπεράσει τις 500 KWh.

Παράλληλα, θα πληρώσει 191 ευρώ αν καταφέρει να εξοικονομήσει 15%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ