ΧΡΗΜΑ

ΔΕΔΔΗΕ: Μόνο ηλεκτρονικά θα υποβάλλονται οι Υπεύθυνες Δηλώσεις Εγκαταστάτη

ΔΕΔΔΗΕ: Μόνο ηλεκτρονικά θα υποβάλλονται οι Υπεύθυνες Δηλώσεις Εγκαταστάτη
Υπογραμμίζεται ότι οι υπεύθυνες δηλώσεις θα πρέπει να είναι ψηφιακά υπογεγραμμένες ΙΝΤΙΜΕ

Αποκλειστικά και μόνο ηλεκτρονικά θα υποβάλλονται από την 1η Μαρτίου 2023, οι Υπεύθυνες Δηλώσεις Εγκαταστάτη (ΥΔΕ), στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμό του ΔΕΔΔΗΕ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας, ο οποίος συνεχίζει με ταχείς ρυθμούς την αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχει στους πολίτες, ανακοινώνει πως οι δηλώσεις ΥΔΕ θα υποβάλλονται μέσω της διαδικτυακής Εφαρμογής Εξυπηρέτησης.

Υπογραμμίζεται ότι οι υπεύθυνες δηλώσεις θα πρέπει να είναι ψηφιακά υπογεγραμμένες με έναν από τους παρακάτω τρόπους:

  • με εγκεκριμένη ηλεκτρονική υπογραφή, σύμφωνα με τον ν. 4727/2020,
  • μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr),
  • με τη διαδικασία που περιγράφεται στην ΚΥΑ Αριθμ. 43059 ΕΞ 2022/20.10.2022 (ΦΕΚ Β’ 5471/21.10.2022), ειδικά για τις περιπτώσεις που σύμφωνα με τον ν. 4483/1965, απαιτείται θεώρηση από το οικείο επαγγελματικό σωματείο του ηλεκτρολόγου εγκαταστάτη.

Υπενθυμίζεται ότι η ΥΔΕ πιστοποιεί την ασφάλεια της εσωτερικής ηλεκτρικής εγκατάστασης των ακινήτων και είναι απαραίτητη, καθώς εξασφαλίζει τους ίδιους τους πολίτες έναντι σοβαρών κινδύνων (ηλεκτροπληξία, πυρκαγιά κλπ) που μπορεί να εγκυμονούν εγκαταστάσεις που δεν έχουν ελεγχθεί.

Στον σύνδεσμο Διαδικτυακή εφαρμογή για τις ΥΔΕ μπορεί κανείς να ελέγξει εάν το ακίνητο του έχει ΥΔΕ σε ισχύ ή πρέπει να προχωρήσει στον επανέλεγχο των ηλεκτρικών του εγκαταστάσεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ