ΧΡΗΜΑ

Ευάλωτοι δανειολήπτες: Ρεκόρ αιτήσεων για την επιδότηση των επιτοκίων

Ευάλωτοι  δανειολήπτες: Ρεκόρ αιτήσεων για την επιδότηση των επιτοκίων
Συνολικά η πλατφόρμα έχει δεχθεί περισσότερα από 14.000 αιτήματα από την 1η Φεβρουαρίου INTIME NEWS / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Με καταιγιστικούς ρυθμούς κατατίθενται οι αιτήσεις στην πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους για τους ευάλωτους δανειολήπτες.

Με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία, σε καθημερινή βάση κατατίθενται περισσότερες από 2.000 αιτήσεις κατά μέσο όρο, ενώ συνολικά η πλατφόρμα έχει δεχθεί περισσότερα από 14.000 αιτήματα από την 1η Φεβρουαρίου όταν και ξεκίνησε η λειτουργία της.

Γεγονός που επιβεβαιώνει τη σημασία της εν λόγω πλατφόρμας και επιδότησης, αλλά και το μεγάλο ενδιαφέρον που υπάρχει από την πλευρά των δανειοληπτών, που βλέπουν τις δόσεις τους να εκτινάσσονται λόγω της ανόδου των επιτοκίων.

Σημειώνεται πως σε αυτή τη φάση η απόκτηση της «βεβαίωσης ευάλωτου δανειολήπτη» μέσω του πληροφοριακού συστήματος της Ειδικής Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους είναι το πρώτο βήμα που πρέπει να πραγματοποιήσουν οι ενδιαφερόμενοι για επιδότηση του επιτοκίου του δανείου τους.

Συγκεκριμένα, οι δικαιούχοι θα πρέπει να επισκεφτούν την ειδική πλατφόρμα για τους ευάλωτους δανειολήπτες, και να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους για την επιδότηση ποσοστού 50% της αύξησης του επιτοκίου (με ημερομηνία αναφοράς για τον υπολογισμό της αύξησης την 30/6/2022) για διάστημα 12 μηνών, ενώ τα αναλογούντα ποσά εκτιμάται πως θα ξεκινήσουν να πιστώνονται στους λογαριασμούς των δικαιούχων τον Απρίλιο.

Σημειώνεται πως το σύνολο της δαπάνης για την υποστήριξη των ευάλωτων δανειοληπτών θα καλυφθεί, στο πλαίσιο των διακριτών δράσεων εταιρικής κοινωνικής υπευθυνότητας των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, με ισόποσες εισφορές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

Βήμα-βήμα η απόκτηση βεβαίωσης

Το πρώτο βήμα για τους δανειολήπτες είναι η έκδοση σχετικής «βεβαίωσης ευάλωτου δανειολήπτη» μέσω του πληροφοριακού συστήματος της Ειδικής Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους.

Συγκεκριμένα, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν οι ίδιοι ή εξουσιοδοτημένος σύμβουλος τους, να λάβουν βεβαίωση ευάλωτου οφειλέτη, αρκεί να είναι φυσικό πρόσωπο και να έχουν είτε:

  • κηρυχθεί σε πτώχευση
  • κατασχεθεί η κύρια κατοικία τους
  • καταρτίσει σύμβαση αναδιάρθρωσης οφειλών τους
  • να είναι δικαιούχοι της επιδότησης επιτοκίου

Σημειώνεται πως οι χρήστες θα χρειαστούν τους προσωπικούς τους κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet.

Οι ενδιαφερόμενοι θα κληθούν να επιλέξουν μια από τις ακόλουθες ιδιότητες (αιτών, σύζυγος, εξαρτώμενο μέλος, σύμβουλος) που ισχύουν για το πρόσωπό τους.

Κλικ εδώ για να δείτε αναλυτικά:

Βήμα 1ο

Βήμα 2ο

Βήμα 3ο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ