ΧΡΗΜΑ

Επίδομα ασθενείας και ατυχημάτων: Ποιοι το δικαιούνται - Αναλυτικά όλη η διαδικασία

Επίδομα ασθενείας και ατυχημάτων: Ποιοι το δικαιούνται - Αναλυτικά όλη η διαδικασία
Επίδομα ασθενείας δικαιούνται οι άμεσα ασφαλισμένοι που εργάζονται, εφόσον διαπιστωθεί προσωρινή ανικανότητα για εργασία Pixabay (ΑΡΧΕΙΟ)

Επίδομα ασθενείας δικαιούνται οι άμεσα ασφαλισμένοι που εργάζονται, εφόσον διαπιστωθεί προσωρινή ανικανότητα για εργασία, από τον θεράποντα γιατρό του ταμείου ασφάλισης του ή με γνωμάτευση της πρωτοβάθμιας υγειονομικής επιτροπής.

Συγκεκριμένα, επίδομα ασθενείας δικαιούνται οι άμεσα ασφαλισμένοι που εργάζονται, εφόσον διαπιστωθεί προσωρινή ανικανότητα για εργασία, από τρεις έως δεκαπέντες ημέρες, από τον θεράποντα γιατρό του ΠΕΔΥ, ΤΟΜΥ, Κέντρου Υγείας και περιφερειακών ιατρείων, εξωτερικών ιατρείων νοσοκομείων του ΕΣΥ καθώς και συμβεβλημένου με τον ΕΟΠΥΥ, μέσα σε χρονική περίοδο ενός ημερολογιακού έτους, είτε συνεχόμενη, είτε διακεκομμένη.

Ενώ σε περίπτωση παράτασης της ανικανότητας ή εμφάνισης νέας πάθησης, μετά την συμπλήρωση των 15 ημερών, η ανικανότητα βεβαιώνεται πάντοτε με γνωμάτευση της πρωτοβάθμιας υγειονομικής επιτροπής.

Σημειώνεται πως οι βεβαιώσεις ανικανότητας από ιδιώτες γιατρούς και ιδιωτικές κλινικές, ανεξαρτήτως αριθμού ημερών, παραπέμπονται στην Πρωτοβάθμια Υγειονομική Επιτροπή.

Αναλυτικά η διαδικασία

 1. Ο χρήστης ασφαλισμένος, για να υποβάλλει αίτηση χορήγησης επιδόματος ασθενείας, μεταβαίνει στην κεντρική σελίδα του e-ΕΦΚΑ και επιλέγει την σχετική ηλεκτρονική υπηρεσία.
 2. Ανακατευθύνεται αυτόματα στην ιστοσελίδα του gov.gr για να προχωρήσει σε πιστοποίηση μέσω του λογαριασμού TAXISnet που διαθέτει.
 3. Στη συνέχεια, συμπληρώνει τους προσωπικούς του κωδικούς TaxisNet για να γίνει η πιστοποίηση και επιλέγει «Σύνδεση».
 4. Ακολούθως θα πρέπει να επιλέξει Συνέχεια και Αποστολή, ώστε να πραγματοποιηθεί ηλεκτρονική ταυτοποίηση των στοιχείων που παρέχονται από το φορολογικό μητρώο του υπουργείου Οικονομικών που διαχειρίζεται η Α.Α.∆.Ε.
 5. Στο σημείο αυτό, στο παράθυρο που εμφανίζεται στη οθόνη, το ΑΦΜ έρχεται προσυμπληρωμένο, συμπληρώνει το ΑΜΚΑ και επιλέγει «Είσοδος».

Α.1 Στοιχεία Ασφαλισμένου

6. Με την επιτυχή είσοδο εμφανίζονται τα στοιχεία του ασφαλισμένου όπως αντλούνται από την βάση του e-ΕΦΚΑ και ο χρήστης έχει την δυνατότητα να καταχωρήσει και να επεξεργαστεί τα επιπλέον πεδία που είναι απαραίτητα για την υποβολή της αίτησης επιδόματος ασθένειας:

 • Τη διεύθυνση Κατοικίας και τον ΤΚ
 • Την οικογενειακή του κατάσταση
 • Τα προστατευόμενα του μέλη
 • τ. Φορέα Ασφάλισης, επιλογή από διαθέσιμη λίστα
 • Τον τύπο απασχόλησης, εφόσον απαιτείται.
 • Email
 • Κινητό ή Σταθερό τηλέφωνο
 • IBAN και επαλήθευση IBAN

Για να προσθέσει προστατευμένο μέλος, στην σχετική ενότητα, επιλέγει το κουμπί Προσθήκη προστατευόμενου μέλους.

7. Με την ενέργεια αυτή, εμφανίζεται παράθυρο καταχώρησης και ο ασφαλισμένος καλείται να συμπληρώσει το ΑΜΚΑ του προστατευόμενου μέλους.

8. Μόλις ολοκληρώσει την συμπλήρωση, επιλέγει αποθήκευση και πλέον πραγματοποιείται έλεγχος εάν το ΑΜΚΑ του προστατευόμενου μέλους που καταχωρήθηκε, διασταυρώνεται με τον ασφαλισμένο.

9. Εφόσον διασταυρώνεται, ολοκληρώνεται η προσθήκη του προστατευόμενου μέλους και ο ασφαλισμένος επιστρέφει στην οθόνη επιβεβαίωσης των στοιχείων του. Σε αντίθετη περίπτωση, εμφανίζεται μήνυμα στον ασφαλισμένο ότι το ΑΜΚΑ του προστατευόμενου μέλους δεν μπορεί να διασταυρωθεί με τα στοιχεία του.

Σημειώνεται πως το πλήθος των προστατευόμενων μελών συμπληρώνεται αυτόματα, ανάλογα με το πόσα ΑΜΚΑ προστατευόμενων μελών προσθέσει ο ασφαλισμένος, με προϋπόθεση ότι αυτά διασταυρώνονται με τα στοιχεία του.

Στην ενότητα Επιπλέον στοιχεία, εφόσον ο IBAN είναι καταχωρημένος στα ατομικά στοιχεία στο μητρώο του e-ΕΦΚΑ, εμφανίζεται προσυμπληρωμένος και ο ασφαλισμένος έχει τη δυνατότητα, εφόσον το επιθυμεί, να τον επεξεργαστεί και να τον αποθηκεύσει στην ηλεκτρονική υπηρεσία του επιδόματος ασθένειας.

Προσοχή: Για να ενεργοποιηθεί το κουμπί επιβεβαίωση, ο χρήστης θα πρέπει να τσεκάρει το check box, αφού συμπληρώσει όλα τα υποχρεωτικά πεδία.

Στο σημείο αυτό, εμφανίζεται το κάτωθι μήνυμα:

 • Εάν επιλέξει ΝΑΙ, μπορεί να προχωρήσει στην υποβολή της αίτησης.
 • Εάν επιλέξει ΟΧΙ, ενεργοποιείται το μήνυμα όπου ενημερώνει τον ασφαλισμένο να επικαιροποιήσει τα ατομικά του στοιχεία στο μητρώο του e-ΕΦΚΑ.

Δείτε εδώ το Εγχειρίδιο Χρήσης της ηλεκτρονικής πλατφόρμας Χορήγησης Επιδόματος Ασθενείας/Ατυχήματος από τον e-ΕΦΚΑ για το χρήστη Ασφαλισμένο του e-ΕΦΚΑ:

Εγχειρίδιο Χρήσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ