ΧΡΗΜΑ

Πλειστηριασμοί: Υπέρ των servicers η απόφαση του Άρειου Πάγου

Πλειστηριασμοί: Υπέρ των servicers η απόφαση του Άρειου Πάγου

Κανονικά θα διενεργούνται οι πλειστηριασμοί από διαχειριστές δανείων (servicers) για λογαριασμό των funds, καθώς με συντριπτική πλειοψηφία (56-9) η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών, τάχθηκε υπέρ της σχετικής απόφασης.

Συγκεκριμένα, οι αρεοπαγίτες δέχθηκαν την εισήγηση της αρεοπαγίτη Κανέλλας Τζαβέλα και αποφάνθηκαν ότι οι διαχειριστές (servicers) που που εδρεύουν στην Ελλάδα και δρουν για λογαριασμό των funds μπορούν να ενεργούν δικαστικές πράξεις (να γίνονται διάδικοι), να προβαίνουν σε πλειστηριασμούς με τη δική τους επωνυμία και όχι ως πληρεξούσιοι των funds.

Κατόπιν αυτού, η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου ανοίγει το δρόμο στους servicers να πραγματοποιούν πλειστηριασμούς στο όνομα των funds τους σε ακίνητα τα οποία έχουν προσημειωθεί για δάνεια οποία έχουν αποκτήσει με εξαγορά.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική υπόθεση, η οποία και έχει προκαλέσει πληθώρα αντιδράσεων, καθώς αφορά εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες με «κόκκινες» οφειλές που ενδεχομένως να οδηγηθούν σε πλειστηριασμό.

Η απόφαση του Αρείου Πάγου έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς ξεκαθαρίζει το τοπίο καιεπιταχύνει τους πλειστηριασμούς. Γεγονός που έχει μεγάλη σημασία για τις εταιρείες διαχείρισης, τα funds και τις τράπεζες ώστε να επιτύχουν τους επιχειρηματικούς τους στόχους.

Σημειώνεται πως πέρυσι πραγματοποιήθηκαν συνολικά περισσότεροι από 38.000 πλειστηριασμοί –έναντι των περίπου 54.000 που είχαν αναρτηθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα e-auction- ενώ εν τέλει «άλλαξαν χέρια» με τον τρόπο αυτό περίπου 9.000 ακίνητα.

Το ιστορικό της υπόθεσης

Σημειώνεται ότι η υπόθεση έχει φτάσει στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου καθώς έχει υπάρξει διχογνωμία για το αν οι servicers μπορούν νομικά να προχωρήσουν σε κινήσεις για λογαριασμό των funds. Και, μολονότι έχουν ήδη εκδοθεί 12 αποφάσεις που κρίνουν σύννομη τη διαδικασία, η ύπαρξη μίας αρνητικής απόφασης από τμήμα του Αρείου Πάγου οδήγησε το θέμα στην Ολομέλεια.

Υπό αυτό το πρίσμα, η απόφαση του Αρείου Πάγου έχει σημασία καθώς θα ξεκαθαρίσει το τοπίο και –εφόσον είναι υπέρ των servicers- θα επιταχύνει τους πλειστηριασμούς. Γεγονός που έχει μεγάλη σημασία για τις εταιρείες διαχείρισης, τα funds και τις τράπεζες ώστε να επιτύχουν τους επιχειρηματικούς τους στόχους.

Σε άλλη περίπτωση, αν δηλαδή η απόφαση είναι αρνητική, το γεγονός θα προκαλέσει μεγάλη αναταραχή, απειλώντας να «τινάξει στον αέρα» όλες τις τιτλοποιήσεις δανείων που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια, μαζί με τις εγγυήσεις του προγράμματος «Ηρακλής».

Ακόμα και τότε όμως, όπως αναφέρουν κύκλοι των εταιρειών διαχείρισης, μπορεί να υπάρξει λύση μέσω νομοθετικής ρύθμισης, κάτι που όμως θα έχει μεγάλο πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση, ειδικά αν πρέπει να γίνει εν μέσω προεκλογικής περιόδου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ