Άδεια μητρότητας: Αναλυτικές οδηγίες για τη δήλωση της επέκτασής της
Ανανεώθηκε:
Την επέκταση της άδειας μητρότητας από 6 σε 9 μήνες έχουν οι γυναίκες μέσω της πλατφόρμας της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (κλικ εδώ) όπου θα μπορούν να υποβάλλουν την αντίστοιχη δήλωση.
Τη δήλωση πρέπει να υποβάλλουν όλες οι δικαιούχοι με ημερομηνίες έναρξης της ειδικής άδειας προστασίας μητρότητας από τις 26.05.2022 έως και τις 24.11.2022, ανεξάρτητα αν έχουν ήδη στείλει σχετικό ηλεκτρονικό μήνυμα ή αν έχουν υποβάλει σχετική δήλωση στις υπηρεσίες της ΔΥΠΑ.
Πιο αναλυτικά, οι δικαιούχοι θα πρέπει να αναφέρουν στη δήλωση πότε έλαβαν ή θα λάβουν την επέκταση της ειδικής άδειας προστασίας μητρότητας, δηλαδή:
α) είτε σε συνέχεια της αρχικής λήξης της,
β) είτε μετά την παρεμβολή κανονικής άδειας έτους 2022,
γ) είτε μετά τη μεσολάβηση πραγματικής εργασίας στον εργοδότη, καταγράφοντας και τα ακριβή χρονικά διαστήματα κανονικής αδείας ή πραγματικής εργασίας.
Συγκεκριμένα, η συνημμένη Υπεύθυνη Δήλωση θα πρέπει να δηλώνει:
«Επιθυμώ την επέκταση της Ειδικής Παροχής Προστασίας της Μητρότητας:
1) σε συνέχεια από την αρχική λήξη αυτής ή
2) μετά την παρεμβολή της κανονικής άδειας του έτους 2022, η οποία ελήφθη ή θα ληφθεί από ……. έως ……. ή
3) μετά τη μεσολάβηση πραγματικής εργασίας στον εργοδότη από ……. έως …….»
Υπενθυμίζεται πως από τις 25 Νοεμβρίου 2022 ξεκίνησε η εφαρμογή των νέων ευνοϊκών ρυθμίσεων για την επέκταση της ειδικής άδειας προστασίας της μητρότητας από 6 σε 9 μήνες.
Το διάστημα αυτό η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) κατέβαλε στην εργαζόμενη μητέρα μηνιαίως ποσό ίσο με τον κατώτατο μισθό, καθώς και αναλογία δώρων εορτών και επιδόματος αδείας.
Έτσι, για όσες εργαζόμενες βρίσκονταν ήδη από τις 25/11/2022 σε επιδοτούμενη άδεια διάρκειας 6 μηνών, η διάρκεια της άδειας παρατάθηκε μέχρι τους 9 μήνες.
Έκκληση του ανώτατου ηγέτη του Ιράν προς τις επιχειρήσεις να αποφύγουν απολύσεις εργαζομένων
23:30
Ιερουσαλήμ: Επίθεση Ισραηλινού σε Γαλλίδα μοναχή - Βίντεο ντοκουμέντο καταγράφει το βίαιο συμβάν (vid)
23:19
ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΗΑΕ: Ο χάρτης του πετρελαίου αλλάζει - Ο «νέος» OPEC και ο φόβος νέας κρίσης
23:10
Εξιτήριο πήρε ο αντιπρύτανης του ΑΠΘ που δέχθηκε επίθεση - Ο νέος κανονισμός των εστιών η αιτία
22:59