ΧΡΗΜΑ

Εξωδικαστικός: Αλλαγές υπέρ των οφειλετών και «ψαλίδι» στο επιτόκιο ρύθμισης

Εξωδικαστικός: Αλλαγές υπέρ των οφειλετών και «ψαλίδι» στο επιτόκιο ρύθμισης
Οι αλλαγές θα περιλαμβάνονται σε τροπολογία που θα κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες Unsplash

Μια σειρά από σημαντικές αλλαγές στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό, που θα λειτουργήσουν υπέρ των οφειλετών εξανήγγειλε ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Παράλληλα, το επιτόκιο ρύθμισης των οφειλών διαμορφώνεται στο 3% σταθερό, έναντι σχεδόν 7,5% σήμερα.

Όπως τόνισε με τροπολογία που θα κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες, έρχονται μια σειρά από παρεμβάσεις με στόχο τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του εξωδικαστικού μηχανισμού.

Αναλυτικά:

  • Καθίσταται υποχρεωτική η αιτιολόγηση μη συναίνεσης στην πρόταση ρύθμισης που παράγει ο αλγόριθμος, τόσο των χρηματοδοτικών φορέων όσο και του οφειλέτη και παράλληλα απαιτείται δημόσια ανάρτηση της αιτιολόγησης στην πλατφόρμα.
    Με τον τρόπο αυτό, θα γίνεται συνειδητή διαχείριση των αιτήσεων, ενώ, η τυχόν άρνηση των χρηματοδοτικών φορέων σε πρόταση ρύθμισης θα τεκμηριώνεται από πλήρως αιτιολογημένες συνθήκες που αφορούν στον εκάστοτε οφειλέτη.
  • Διευρύνεται το πεδίο εφαρμογής του εξωδικαστικού μηχανισμού, προκειμένου να εντάσσονται οφειλέτες και με μία και μοναδική οφειλή προς τους χρηματοδοτικούς φορείς, όπως είναι τα νοικοκυριά με ένα στεγαστικό δάνειο, το οποίο επιθυμούν να ρυθμίσουν, διασώζοντας την περιουσία τους.
  • Εντάσσονται και νέες κατηγορίες οφειλών που μπορούν να ρυθμιστούν, όπως είναι οι οφειλές υπέρ τρίτων που εισπράττονται από τη φορολογική διοίκηση.
    Με τον τρόπο αυτό, ένας ενδιαφερόμενος, που επιβαρύνεται – για παράδειγμα – με μια οφειλή προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία έχει βεβαιωθεί στην φορολογική διοίκηση, θα μπορεί να την ρυθμίσει μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού.
  • Καταργείται η ποινή προεξόφλησης των οφειλών προς το Δημόσιο, και μειώνεται το επιτόκιο ρύθμισης αυτών.
    Ειδικά, ως προς την κατάργηση της ποινής προεξόφλησης, θα αφαιρούνται, στο ακέραιο, οι τόκοι που αντιστοιχούν στις υπολειπόμενες δόσεις, ενώ παράλληλα θα επωφελείται ο πολίτης από όλα τα ευεργετήματα της ρύθμισης, όπως είναι η διαγραφή τόκων, προσαυξήσεων, ή ακόμη και της βασικής οφειλής.
    Επιπλέον, το επιτόκιο ρύθμισης διαμορφώνεται στο 3%, σταθερό, από Euribor συν 5 ποσοστιαίες μονάδες που είναι σήμερα.

Σημειώνεται ότι οι βελτιώσεις αυτές καταλαμβάνουν για το μέλλον και τις ήδη επιτευχθείσες ρυθμίσεις μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού.

Η πορεία του Εξωδικαστικού Μηχανισμού

Όπως τόνισε ο κ. Σταϊκούρας, ο συγκεκριμένος μηχανισμός ρύθμισης συνολικών οφειλών λειτουργεί ικανοποιητικά τους τελευταίους μήνες ενώ παράλληλα αποδεικνύεται το πιο επιτυχημένο εργαλείο των τελευταίων 12 ετών.

Σε απόλυτους αριθμούς, όπως ανέφερε, περισσότεροι από 3.631 οφειλέτες έχουν ρυθμίσει οφειλές προς το Δημόσιο και χρηματοδοτικούς φορείς, συνολικού ύψους αρχικών οφειλών 1,18 δισ. ευρώ. Μάλιστα το ποσοστό εγκρισιμότητας των αιτήσεων έχει ανέλθει στο 70%, με αυξητική τάση.

Σύμφωνα μάλιστα με τον κ. Σταϊκούρα, συγκριτικά στον προηγούμενο εξωδικαστικό μηχανισμό της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, μόλις 2.200 οφειλέτες ολοκλήρωσαν τη διαδικασία ρύθμισης οφειλών.

Εντούτοις, τόνισε πως «παρά την σημαντική πρόοδο των τελευταίων μηνών, δεν είμαστε ακόμη εκεί που επιθυμούμε» καλώντας κυρίως τους διαχειριστές δανείων, αλλά και τις τράπεζες, να εργαστούν πιο σκληρά και αποτελεσματικά, να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους και τις προτάσεις ρυθμίσεων προς τους πολίτες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ