ΧΡΗΜΑ

Ηλεκτρικό ρεύμα: Πού θα κινηθούν οι χρεώσεις τον Μάρτιο

Ηλεκτρικό ρεύμα: Πού θα κινηθούν οι χρεώσεις τον Μάρτιο
EUROKINISSI

Μειωμένες χρεώσεις στα τιμολόγια του ρεύματος για τον Μάρτιο ανακοίνωσαν οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας, με βοήθεια από την πτώση τιμών στη χονδρεμπορική αγορά ρεύματος και του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου το οποίο έπεσε κάτω από τα 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα τον Φεβρουάριο.

Την αρχή έκανε η ΔΕΗ ανακοινώνοντας οριακή πτώσηστα ονομαστικά τιμολόγια ρεύματος Μαρτίου, με τις χρεώσεις να διαμορφώνονται χαμηλότερα και από τα 20 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι υπόλοιποι πάροχοι με τις εκτιμήσεις, κατεβάζοντας τις χρεώσεις στα 20,6 λεπτά του ευρώ/KWh για τον Μάρτιο, μειωμένη κατά 2% σε σχέση με τον Φεβρουάριο.

Αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα και οι επιδοτήσεις που θα ανακοινωθούν για τον επόμενο μήνα, θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα, κοντά στα 0,04 ευρώ ανά κιλοβατώρα, σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις.

Σημειώνεται πως το ποσό που θα πληρώσει ο καταναλωτής θα καθοριστεί από το τελικό ύψος της επιδότησης, επί της κατανάλωσης, με τα σενάρια να τοποθετούν την τελική τιμή ανάμεσα στα 0,15 με 0,17 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Υπενθυμίζεται πως η μέση τιμή του ρεύματος διαμορφώθηκε στα 191 ευρώ/MWh τον Ιανουάριο και 161 ευρώ/MWh τον Φεβρουάριο.

Οι τιμές των παρόχων

ΔΕΗ: Η χρέωση διαμορφώθηκε στα 19,5 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα, για την 1η κλίμακα κατανάλωσης (έως 500 kWh μηνιαίως). Στα 20,7 λεπτά ανά kWh διαμορφώνεται η χρέωση της κατανάλωσης άνω των 500 kWh. Στα 15,4 λεπτά/kWh για το νυχτερινό ρεύμα.

Elpedison: Στο πρόγραμμα «Συνέπεια» προβλέπεται χρέωση 20,27 λεπτά /KWh (μετά την έκπτωση) για τον Μάρτιο. Στα 14,5 λεπτά / KWh βρίσκεται το πρόγραμμα Elpedison Economy, χωρίς προϋπόθεση συνέπειας και χωρίς πάγιο. Ενώ το τιμολόγιο του Electricity Home Day κυμαίνεται στα 23 λεπτά / KWh.

ΗΡΩΝ: 24,6 λεπτά ανά κιλοβατώρα στο πρόγραμμα Protect, από 24,9 το Φεβρουάριο.

ΖeniΘ: Η χρέωση διαμορφώνεται στα 0,194 λεπτά του ευρώ ανά kWh έως 270 κιλοβατώρες, και 20,4 (από 20,49) για την υπερβάλλουσα.

Watt & Volt: Θα ισχύει χρέωση 0,245 λεπτά ανά kWh, στο πρόγραμμα Zero.

Αέριο Αττικής: Η χρέωση είναι 24,7 λεπτά ανά κιλοβατώρα χωρίς έκπτωση συνέπειας (από 25,1) και 18,5 με έκπτωση (από 18,8) στο φυσικό αέριο για ιδιώτες, για τον Μάρτιο

NRG: Η χρέωση για τον Μάρτιο ανέρχεται σε 19,9 λεπτά ανά κιλοβατώρα χωρίς έκπτωση συνέπειας (από 22,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα το Φεβρουάριο).

Protergia: Ανακοίνωσε χρέωση 24, 8 λεπτά του ευρώ ανά kWh, ανεξαρτήτως κατανάλωσης, με έκπτωση συνέπειας 18,8 λεπτά ανά κιλοβατώρα, διατηρώντας τις χρεώσεις αμετάβλητες, σε σχέση με τον φεβρουάριο.

ΕΛΙΝ: Ανακοίνωσε χρέωση 0,183 ευρώ / kWh στο πρόγραμμα οικιακής παροχής Power On! Home Comfort και 0,223 ευρώ / kWh στο πρόγραμμα οικιακής παροχής Power On! Home, χωρίς πάγιο.

Volterra: Θα ισχύει η τιμή στα 21,4 λεπτά του ευρώ ανά KWh με το πάγιο στα 4,5 ευρώ.

Volton: Ανακοίνωσε τιμή στα 18,9 λεπτά του ευρώ/KWh με έκπτωση συνέπειας για τα οικιακά τιμολόγια, ενώ η τιμή διαμορφώνεται 19,9 σεντς/KWh χωρίς έκπτωση συνέπειας.

Πότε θα σταματήσουν οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς

Απάντηση στο ερώτημα «πότε θα σταματήσει η επιχορήγηση των λογαριασμών ρεύματος» είχε δώσει ο υπουργός Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας δηλώνοντας: «Όταν οι ανταγωνιστικές χρεώσεις πέσουν στα 0,15 με 0,16 ευρώ ανα κιλοβατώρα, τότε θα σταματήσει η επιχορήγηση των νοικοκυριών», αναφερόμενος στους τιμοκαταλόγους που ανακοινώνουν οι πάροχοι ρεύματος.

Στόχος της κυβέρνησης παραμένει να πριμοδοτηθεί η εξοικονόμηση και όχι η απλή οικονομική «στήριξη», καθώς βασική προτεραιότητα παραμένει η εξοικονόμηση ενέργειας, με φόντο τις ευρωπαϊκές αποφάσεις για τη μείωση της κατανάλωσης.

Εργαλείο Σύγκρισης Τιμών

Τη δυνατότητα σύγκρισης τιμών μεταξύ των προσφερόμενων τιμολογίου ηλεκτρικής ενέργειας προσφέρει η διαδικτυακή εφαρμογή «Energy Cost» της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ). Με αυτό τον τρόπο οι καταναλωτές μπορούν να αναζητήσουν, να συγκρίνουν και να ενημερώνονται για τις τιμές που ισχύουν στην αγορά και να βρουν τον οικονομικότερο προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας για οικιακή ή επαγγελματική χρήση.

Δείτε εδώ το «Εργαλείο Σύγκρισης Τιμών» της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ