ΧΡΗΜΑ

myTEKA: Ενημέρωση για τον «ατομικό κουμπαρά» σας με ένα «κλικ»

myTEKA: Ενημέρωση για τον «ατομικό κουμπαρά» σας με ένα «κλικ»
Τι είναι η κεφαλαιοποιητική ασφάλιση; PIXABAY (ΑΡΧΕΙΟ)

Μισθωτοί και μη εργαζόμενοι μπορούν πλέον στο σύνολό τους να μπουν στην εφαρμογή myTEKA του νέου Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ) για να δουν με ένα κλικ τον ατομικό τους κουμπαρά.

Συγκεκριμένα, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας (κλικ εδώ), παρέχεται εξατομικευμένη πληροφόρηση και με το πάτημα ενός κουμπιού οι ασφαλισμένοι που έχουν ενταχθεί στο ΤΕΚΑ ενημερώνονται για:

  • Το σύνολο των εισφορών που έχουν καταβληθεί από τους ίδιους ή/και τον εργοδότη τους.
  • Το ιστορικό των εισφορών του.
  • Την κίνηση του ατομικού τους λογαριασμού.
  • Τις αποδόσεις των επενδύσεών τους.
  • Συχνές ερωτήσεις που προκύπτουν.
  • Τρόπους επικοινωνίας με το Ταμείο.

Η νέα εφαρμογή είναι διαθέσιμη μέσω της ιστοσελίδας teka.gov.gr και του gov.gr, στην ενότητα «Εργασία και ασφάλιση» και την υποενότητα «Συνταξιοδότηση».

Προς το παρόν, η εφαρμογή είναι προσβάσιμη μέσω browser, ενώ σχεδιάζεται και η αντίστοιχη εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα. Η είσοδος στην διαδικτυακή εφαρμογή προϋποθέτει αυθεντικοποίηση με τη χρήση των κωδικών πρόσβασης TAXISnet. Κατά την είσοδο στην υπηρεσία του myTEKA ζητείται επιπλέον ο ΑΜΚΑ του ασφαλισμένου για δεύτερη ταυτοποίηση.

Ο οδηγός εφαρμογής της ηλεκτρονικής υπηρεσίας myTEKA:

myTEKA

Η λειτουργία του νέου φορέα ξεκίνησε την λειτουργία της από την 01/01/2022.

Στο ΤΕΚΑ θα ασφαλίζονται στο εξής όλοι οι νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας με υποχρέωση υπαγωγής στην επικουρική ασφάλιση.

Τι είναι η κεφαλαιοποιητική ασφάλιση

Οι παροχές του ΤΕΚΑ συμπληρώνουν την κύρια σύνταξη, συμβάλλοντας στη δημιουργία εισοδηματικής ασφάλειας κατά τη συνταξιοδότηση. Οι εισφορές ασφαλισμένου και εργοδότη πιστώνονται στον ατομικό λογαριασμό του ασφαλισμένου, στον οποίο κάθε ασφαλισμένος έχει διαρκή πρόσβαση μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας MyTEKA.

Το κεφάλαιο, αποτελούμενο από τις συσσωρευμένες εισφορές, επενδύεται και οι αποδόσεις πιστώνονται και πάλι στον ατομικό λογαριασμό του ασφαλισμένου. Στο τέλος του εργασιακού βίου, το σωρευμένο κεφάλαιο, δηλαδή το άθροισμα εισφορών και αποδόσεων, μετατρέπεται σε ισόβια μηνιαία επικουρική σύνταξη. Στο νέο σύστημα προβλέπονται επίσης συντάξεις λόγω αναπηρίας και θανάτου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ