ΧΡΗΜΑ

Ρεύμα: Επιδότηση 40 ευρώ ανά μεγαβατώρα τον Μάρτιο στα οικιακά τιμολόγια

Ρεύμα: Επιδότηση 40 ευρώ ανά μεγαβατώρα τον Μάρτιο στα οικιακά τιμολόγια
Η μέση τιμή του ρεύματος διαμορφώθηκε στα 191 ευρώ/MWh τον Ιανουάριο και 161 ευρώ/MWh τον Φεβρουάριο ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/ EUROKINISSI

Τις επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος που θα τεθούν σε ισχύ από την πρώτη ημέρα του Μαρτίου ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, κάνοντας σαφές πως παραμένουν αμετάβλητες σε σχέση με αυτές του Φεβρουαρίου, σε 0,04 ευρώ/KWh.

Σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας, η αξία της επιδότησης του ρεύματος για νοικοκυριά, εμπορικούς καταναλωτές και αγρότες τον Μάρτιο ανέρχεται συνολικά στα 58,5 εκατ. ευρώ

Συγκεκριμένα, τα οικιακά τιμολόγια, για όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου:

  • Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 KWh, η επιδότηση θα είναι 40€/MWh. Η κατηγορία αυτή αφορά το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα.
  • Την ίδια επιδότηση θα λάβουν και όσοι έχουν μηνιαία κατανάλωση πάνω από 500 KWh, υπό την προϋπόθεση ότι θα μειώσουν κατά 15% τη μέση ημερήσια κατανάλωση ενέργειας σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή.
  • Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) η επιδότηση ανέρχεται στα 88 €/MWh.

Όσον αφορά στις επιδοτήσεις για τους αγρότες, η επιδότηση ανέρχεται επίσης στα 40 €/MWh.

Παράλληλα, ο κ. Σκρέκας ανακοίνωσε επιδότηση 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα σε όλο το 2023 για συγκεκριμένες κατηγορίες ενεργοβόρων επιχειρήσεων, που έχουν πληγεί από την ενεργειακή κρίση, όπως χαλυβουργίες, τσιμεντοβιομηχανίες, βιομηχανίες αλουμινίου, κεραμουργίες, υφαντουργίες, βιομηχανίες παραγωγής χαρτιού, υαλουργίες, μεταξύ άλλων.

Ο υπουργός ανέφερε:

«Συνεχίζουμε για 19ο μήνα την επιδότηση. Οι Έλληνες έμειναν μακριά από τις επώδυνες επιπτώσεις της κρίσης. Διασφαλίσαμε την ενεργειακή επάρκεια της χώρας, δημιουργήσαμε νέες συμμαχίες. Ενισχύουμε την πολιτική που υλοποιούμε από την αρχή της θητείας μας για μετάβαση σε πράσινες μορφές ενέργειας. Η κρίση έχει αμβλυνθεί αλλά δεν έχει τελειώσει. Μέλημα ο λογαριασμός να παραμείνει σε προσιτά επίπεδα».

Οι τιμές των παρόχων

ΔΕΗ:Η χρέωση διαμορφώθηκε στα 19,5 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα, για την 1η κλίμακα κατανάλωσης (έως 500 kWh μηνιαίως). Στα 20,7 λεπτά ανά kWh διαμορφώνεται η χρέωση της κατανάλωσης άνω των 500 kWh. Στα 15,4 λεπτά/kWh για το νυχτερινό ρεύμα.

Elpedison: Στο πρόγραμμα «Συνέπεια» προβλέπεται χρέωση 20,27 λεπτά /KWh (μετά την έκπτωση) για τον Μάρτιο. Στα 14,5 λεπτά / KWh βρίσκεται το πρόγραμμα Elpedison Economy, χωρίς προϋπόθεση συνέπειας και χωρίς πάγιο. Ενώ το τιμολόγιο του Electricity Home Day κυμαίνεται στα 23 λεπτά / KWh.

ΗΡΩΝ: 24,6 λεπτά ανά κιλοβατώρα στο πρόγραμμα Protect, από 24,9 το Φεβρουάριο.

ΖeniΘ: Η χρέωση διαμορφώνεται στα 0,194 λεπτά του ευρώ ανά kWh έως 270 κιλοβατώρες, και 20,4 (από 20,49) για την υπερβάλλουσα.

Watt & Volt: Θα ισχύει χρέωση 0,245 λεπτά ανά kWh, στο πρόγραμμα Zero.

Αέριο Αττικής: Η χρέωση είναι 24,7 λεπτά ανά κιλοβατώρα χωρίς έκπτωση συνέπειας (από 25,1) και 18,5 με έκπτωση (από 18,8) στο φυσικό αέριο για ιδιώτες, για τον Μάρτιο

NRG: Η χρέωση για τον Μάρτιο ανέρχεται σε 19,9 λεπτά ανά κιλοβατώρα χωρίς έκπτωση συνέπειας (από 22,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα το Φεβρουάριο).

Protergia: Ανακοίνωσε χρέωση 24, 8 λεπτά του ευρώ ανά kWh, ανεξαρτήτως κατανάλωσης, με έκπτωση συνέπειας 18,8 λεπτά ανά κιλοβατώρα, διατηρώντας τις χρεώσεις αμετάβλητες, σε σχέση με τον φεβρουάριο.

ΕΛΙΝ: Ανακοίνωσε χρέωση 0,183 ευρώ / kWh στο πρόγραμμα οικιακής παροχής Power On! Home Comfort και 0,223 ευρώ / kWh στο πρόγραμμα οικιακής παροχής Power On! Home, χωρίς πάγιο.

Volterra: Θα ισχύει η τιμή στα 21,4 λεπτά του ευρώ ανά KWh με το πάγιο στα 4,5 ευρώ.

Volton: Ανακοίνωσε τιμή στα 18,9 λεπτά του ευρώ/KWh με έκπτωση συνέπειας για τα οικιακά τιμολόγια, ενώ η τιμή διαμορφώνεται 19,9 σεντς/KWh χωρίς έκπτωση συνέπειας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ