ΧΡΗΜΑ

Νέα αύξηση των επιτοκίων του ευρώ και μετά το Μάρτιο προαναγγέλλει η Λαγκάρντ

Νέα αύξηση των επιτοκίων του ευρώ και μετά το Μάρτιο προαναγγέλλει η Λαγκάρντ
Η κυρία Λαγκάρντ ανέφερε πως η ΕΚΤ ενδεχομένως να χρειαστεί να συνεχίσει τις αυξήσεις των επιτοκίων και πέρα από το Μάρτιο. AP Photo/Armando Franca

Ανοικτό το ενδεχόμενο και νέας αύξησης στα επιτόκια του ευρώ -πέρα από αυτή που ούτως ή άλλως έχει προαναγγείλει για το Μάρτιο- άφησε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ.

Ταυτόχρονα όμως, άφησε επίσης ανοικτό το ύψος της αύξησης, αν δηλαδή αυτή θα είναι της τάξης των 25 ή των 50 μονάδων βάσης (0,25% ή 0,5%).

Συγκεκριμένα, η κυρία Λαγκάρντ, μιλώντας σε ισπανική τηλεοπτική εκπομπή ανέφερε πως η ΕΚΤ ενδεχομένως να χρειαστεί να συνεχίσει τις αυξήσεις των επιτοκίων και πέρα από το Μάρτιο, όταν και έχει προγραμματιστεί η επόμενη αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης (0,5%).

«Αυτή τη στιγμή είναι πιθανό να συνεχίσουμε σε αυτό το μονοπάτι» τόνισε η κυρία Λαγκάρντ για να προσθέτει ότι «σε τι επίπεδο ανά κάθε συνάντηση είναι αδύνατο να το πούμε αυτή τη στιγμή».

Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι αναλυτές εκτιμούν ότι στο τέλος του κύκλου σύσφιξης των επιτοκίων του ευρώ, το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων θα διαμορφωθεί στο 4% έναντι 2,5% σήμερα. Δηλαδή, μέσα στους επόμενους μήνες αναμένουν τουλάχιστον τρεις αυξήσεις (συμπεριλαμβανομένου και του Μαρτίου) της τάξεως των 150 μονάδων βάσης (1,5%).

Από την πλευρά της, όταν ρωτήθηκε για το τελικό επιτόκιο του ευρώ, η κυρία Λαγκάρντ τόνισε ότι «η πραγματικά ειλικρινής απάντηση είναι ότι θα καθοριστεί από τα δεδομένα». Και προσέθεσε ότι το κόστος δανεισμού θα πρέπει να διατηρηθεί σε επίπεδα που να περιορίζουν την οικονομική δραστηριότητα και ότι δεν γίνεται να μειωθεί έως ότου διασφαλιστεί ότι έχει επιστρέψει ο πληθωρισμός στον στόχο.
«Αυτό που είναι εξαιρετικά σίγουρο είναι πως θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να επαναφέρουμε τον πληθωρισμό στο 2%», κατέληξε η πρόεδρος της ΕΚΤ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ