ΧΡΗΜΑ

«Πρεμιέρα» τον Μάρτιο για τους ηλιακούς θερμοσίφωνες με voucher

«Πρεμιέρα» τον Μάρτιο για τους ηλιακούς θερμοσίφωνες με voucher
Το πρόγραμμα που αναμένεται να ξεκινήσει στο δεύτερο μισό του μήνα, προβλέπει επιδότηση έως 60% και έως 1.000 ευρώ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / Eurokinissi

Μέσα στον Μάρτιο θα ανοίξει η πλατφόρμα allazothermosifona.gov.gr για το νέο πρόγραμμα αντικατάστασης του παλαιού τύπου ηλεκτρικών θερμοσιφώνων με σύγχρονους ηλιακούς, ενώ «πρεμιέρα» θα κάνει και το νέο πρόγραμμα «φωτοβολταϊκά στη στέγη με μπαταρία».

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα που αναμένεται να ξεκινήσει στο δεύτερο μισό του μήνα, προβλέπει επιδότηση έως 60% και έως 1.000 ευρώ για την αντικατάσταση του θερμοσίφωνα.

Σημειώνεται, η διαδικασία το πρόγραμμα επιδότησης για αντικατάσταση των παλιών ενεργοβόρων θερμοσίφωνων και την αγορά και τοποθέτηση ηλιακών θα ακολουθεί το μοτίβο του «Εξοικονομώ» και του «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή».

Αυτό σημαίνει πως η επίδοση θα είναι κλιμακωτή, με βάση το εισόδημα και θα δίνεται με voucher (κουπόνι) αγοράς.

Δικαιούχοι και κριτήρια

Η μία και απαραίτητη προϋπόθεση για τους ενδιαφερόμενους να κάνουν αίτηση συμμετοχής στην επιδότηση, είναι να έχουν ήδη εγκατεστημένο ηλεκτρικό θερμοσίφωνα. Ενώ, εκτός επιδότησης θα μείνουν όσοι έχουν ήδη ηλιακό θερμοσίφωνα.

Υπολογίζεται ότι θα υπάρξουν 150.000 με 200.000 δικαιούχοι και σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, ο πρώτος κύκλος του προγράμματος θα ανέλθει στα 100 εκατ. ευρώ με χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους.

Σημειώνεται πως θα δοθεί προτεραιότητα στους πιο ευάλωτους και οι πρώτοι δικαιούχοι θα υπολογιστούν με το μέσο ετήσιο εισόδημα κάθε μέλους της οικογένειας.

Σε ό,τι αφορά στα εισοδηματικά κριτήρια, το προηγούμενο πρόγραμμα το ΦΕΚ ανέφερε τις εξής εισοδηματικές κατηγορίες που διαμόρφωναν ανάλογα και την έκπτωση:

  • 1η εισοδηματική κατηγορία: Ετήσιο εισόδημα ανά μέλος οικογένειας κάτω των 5.000 ευρώ
  • 2η εισοδηματική κατηγορία: Ετήσιο εισόδημα 5.000 έως 10.000 ευρώ
  • 3η εισοδηματική κατηγορία: Ετήσιο εισόδημα από 10.000 έως 20.000 ευρώ
  • 4η εισοδηματική κατηγορία: Ετήσιο εισόδημα άνω των 20.000 ευρώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ