ΧΡΗΜΑ

Δάνεια: Έρχονται προϊόντα με μειωμένη δόση ως «αντίδοτο» στα υψηλά επιτόκια

Δάνεια: Έρχονται προϊόντα με μειωμένη δόση ως «αντίδοτο» στα υψηλά επιτόκια
Τα προϊόντα αυτά θα απευθύνονται σε όλη τη γκάμα των δανειοληπτών Unsplash

Στο τραπέζι των τραπεζικών διοικήσεων στην Ελλάδα, αλλά και ευρύτερα στην Ευρώπη βρίσκονται πλέον νέα προϊόντα ώστε να μειωθεί ο αντίκτυπος από τις αυξήσεις των επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια.

Όπως αναφέρουν τραπεζικές πηγές στο CNN Greece, ήδη έχει γίνει η σχετική προεργασία και είναι θέμα χρόνου τα συγκεκριμένα προϊόντα να «βγουν» στην αγορά, με στόχο οι δανειολήπτες να μπορούν να συνεχίσουν να πληρώνουν τη μηνιαία δόση του και να αποφευχθεί μια νέα γενιά κόκκινων δανείων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τα προϊόντα αυτά θα απευθύνονται σε όλη τη γκάμα των δανειοληπτών, είτε πρόκειται για εκείνους που έχουν ρυθμίσει στο παρελθόν τα χρέη τους είτε για εκείνους που μέχρι σήμερα πλήρωναν κανονικά αλλά πλέον δυσκολεύονται λόγω της αύξησης των επιτοκίων.

«Μπουκέτο» λύσεων για μικρότερη δόση

Όπως εξηγούν, στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα «μπουκέτο» λύσεων και ρυθμίσεων που περιλαμβάνουν αύξηση της διάρκειας του δανείου, με αντίστοιχη μείωση της δόσης, πληρωμή μόνο τόκων για μια συγκεκριμένη περίοδο ή ακόμη και μετατροπή του κυμαινόμενου σε σταθερό, το οποίο μπορεί να είναι χαμηλότερο για διάρκεια τριών ή πέντε ετών.

Η επιλογή της καλύτερης λύσης ή συνδυασμού λύσεων θα γίνεται σε συνεργασία με το δανειολήπτη, ενώ κοινή συνισταμένη αναμένεται να είναι η τελική δόση να είναι διαχειρίσιμη ώστε να αποφευχθούν νέες επισφάλειες.

Όπως εξηγούν τραπεζικά στελέχη, με βάση την τρέχουσα εικόνα το μεγάλο «στοίχημα» είναι να ξεπεράσουν τον σκόπελο του 2023 και ενδεχομένως κάποιων μηνών του 2024, όταν και τα επιτόκια του ευρώ αναμένεται να φτάσουν στα υψηλότερα επίπεδα.
Εν συνεχεία, σύμφωνα με τους αναλυτές, εκτιμάται ότι θα υπάρξει αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη και κατ’ επέκταση αντίστοιχη μείωση στα επιτόκια και τις δόσεις των δανείων. Άρα το διακύβευμα είναι πλέον να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες για την κρίσιμη αυτή διετία, ώστε εν συνεχεία, με την επιστροφή στην επιτοκιακή κανονικότητα, να ξαναγίνει βιώσιμη η αποπληρωμή των δανείων.

Λαγκάρντ προς τράπεζες: Μειώστε τις δόσεις των δανείων

Η εξέλιξη αυτή δεν είναι καθόλου άσχετη με τα μηνύματα που λαμβάνουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ.

Συγκεκριμένα η κυρία Λαγκάρντ «χτύπησε καμπανάκι» στις τράπεζες ώστε εκείνες να διευκολύνουν τους δανειολήπτες που πιέζονται από τα αυξημένα επιτόκια των στεγαστικών δανείων. Σε άλλη περίπτωση, όπως δήλωσε, υπάρχει κίνδυνος να μείνουν με κόκκινα δάνεια στους ισολογισμούς τους.

Αναλυτικά, και στο πλαίσιο συνέντευξής της στην ισπανική εφημερίδα El Correo, η κυρία Λαγκάρντ «ποιο είναι το μήνυμά σας για τα εκατομμύρια των ισπανικών οικογενειών που έχουν στεγαστικά δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου και υποφέρουν από υψηλότερα επιτόκια».

Όπως απάντησε, «τα δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου είναι δίκοπο μαχαίρι», τόνισε. «Όταν τα επιτόκια είναι πολύ χαμηλά, οι άνθρωποι επωφελούνται από μειωμένες πληρωμές. Όταν όμως τα επιτόκια αυξάνονται, όπως χρειάστηκε για να δαμάσουμε τον πληθωρισμό, αυξάνονται οι μηνιαίες πληρωμές. Είμαι βέβαιος ότι πολλές τράπεζες είναι έτοιμες να διαπραγματευτούν προκειμένου να ελαφρύνουν την επιβάρυνση των νοικοκυριών με την πάροδο του χρόνου.

Είναι προς το συμφέρον των τραπεζών να το πράξουν, διότι γνωρίζουν ότι όταν ο πληθωρισμός τεθεί υπό έλεγχο, τα επιτόκια τελικά θα μειωθούν. Και δεν θέλουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια στους ισολογισμούς τους».

Το μήνυμα αυτό αποτελεί ξεκάθαρη παραίνεση προς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και πλέον μένει να φανεί αν και πώς αυτή θα μετουσιωθεί στην πράξη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ