ΧΡΗΜΑ

Ανατιμήσεις στα τρόφιμα: Γαλακτοκομικά, έλαια και κρέας οδηγούν την «κούρσα» 

Ανατιμήσεις στα τρόφιμα: Γαλακτοκομικά, έλαια και κρέας οδηγούν την «κούρσα» 
Άνοδο 25,2% σε ετήσια βάση εμφανίζουν οι τιμές σε γαλακτοκομικά και αυγά, κατά 22,9% σε έλαια και λίπη και κατά 20% στο κρέας. Eurokinissi

Αύξηση κατά 14,8% καταγράφηκε στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά σε ετήσια βάση τον Φεβρουάριο του 2023 σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ με τον πληθωρισμό την ίδια στιγμή στο 6,1%.

Οι ανατιμήσεις σε βασικές κατηγορίες τροφίμων, όπως δείχνουν τα στοιχεία επιμένουν ενώ σε γαλακτοκομικά και αυγά, έλαια και λίπη καθώς και στο κρέας καταγράφονται οι υψηλότερες μεταβολές τιμών σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2022.

Αναλυτικά οι ανατιμήσεις σε ετήσια βάση:

  • Γαλακτοκομικά και αυγά 25,2%
  • Έλαια και λίπη 22,9%
  • Κρέατα 20%
  • Ψωμί και δημητριακά 16,8%
  • Λοιπά τρόφιμα 13,1%
  • Καφές- κακάο- τσάι 13%
  • Ζάχαρη - σοκολάτες - γλυκά παγωτά 9,2%
  • Μεταλλικό νερό- αναψυκτικά -χυμοί φρούτων 9%
  • Λαχανικά 8,6%

Επιπλέον από τη σύγκριση των δεικτών του Φεβρουαρίου 2023 με τον Ιανουάριο του 2023 προκύπτουν οι εξής μεταβολές στις τιμές της κατηγορίας των τροφίμων:

  • Λαχανικά νωπά: αύξηση 14,9%
  • Λαχανικά κατεψυγμένα: αύξηση 3,5%
  • Ελαιόλαδο: αύξηση 2,7%
  • Καφές: αύξηση 2,3%
  • Τυριά: αύξηση 2,1%
  • Μοσχάρι: αύξηση 1,9%
  • Χοιρινό: αύξηση 1,5%
  • Φρούτα νωπά 1,4%

Αντίθετα μείωση κατέγραψαν τα ζυμαρικά κατά 3,2% και τα λαχανικά διατηρημένα ή επεξεργασμένα κατά 1,7%

ΔΗΜΟΦΙΛΗ