ΧΡΗΜΑ

Κατώτατος μισθός: Ποια επιδόματα «ανεβάζει» η αύξηση του

Κατώτατος μισθός: Ποια επιδόματα «ανεβάζει» η αύξηση του
unsplash

Σήμερα Παρασκευή 17/3 αναμένεται να ανακοινωθεί το ποσοστό αύξησης του νέου κατώτατου μισθού, για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - εκτός απροόπτου, ανεβάζοντας τόσο τις απολαβές των χαμηλομισθωτών, όσο και όσους λαμβάνουν ορισμένα κοινωνικά επιδόματα. 

Αν και ακόμα, τίποτα δεν έχει επιβεβαιωθεί, ο κατώτατος μισθός που θα τεθεί σε ισχύ από 1ης Απριλίου φαίνεται να «κλειδώνει» κοντά στα 770 ευρώ μεικτά και περίπου 655 ευρώ καθαρά.

Σημειώνεται πως οι εργαζόμενοι στον πρωτογενή τομέα και στις υπηρεσίες είναι αυτοί που θα δουν τη σημαντικότερη διαφορά στους μισθούς τους, καθώς, σύμφωνα με έκθεση του ΙΟΒΕ, είναι οι κλάδοι με το μεγαλύτερο ποσοστό αμειβόμενων στον κατώτατο μισθό.

Παράλληλα, η αύξηση του κατώτατου μισθού θα συμπαρασύρει μαζί του και μια σειρά επιδομάτων, όπως τα παρακάτω:

  1. Επίδομα ανεργίας
  2. Βοήθημα ανεργίας για αυτοαπασχολουμένους
  3. Ειδικό βοήθημα λήξης ανεργίας
  4. Βοήθημα λόγω επίσχεσης εργασίας
  5. Ειδικό βοήθημα μετά τρίμηνη παραμονή στα μητρώα ανέργων
  6. Ειδικά εποχικά βοηθήματα
  7. Ειδική παροχή μητρότητας
  8. Ανεξόφλητες αποδοχές λόγω αφερεγγυότητας του εργοδότη
  9. Αποζημίωση των μαθητών στις Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ)
  10. Αποζημίωση για τα προγράμματα εργασιακής εμπειρίας κ.ά.
  11. Αμοιβές Προγραμμάτων Κοινωφελούς Χαρακτήρα
  12. Αποζημίωση για κάθε ημέρα Μαθητείας/Πρακτικής Ασκησης

Αξίζει να σημειωθεί πως ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Κωστής Χατζηδάκης, ερωτώμενος σχετικά σε τηλεοπτική εκπομπή τόνισε ότι ο κατώτατος μισθός, δεν θα φτάσει τα 800 ευρώ.

«Ο κατώτατος μισθός δε θα έχει το ‘8’ μπροστά. Τα 800 ευρώ είναι μια αύξηση περίπου 12%. Ο πληθωρισμός ήταν στο 9,5%, προβλέπεται ότι θα είναι 5%, το ΑΕΠ ανέβηκε 5,6%. Όλα αυτά πρέπει να σταθμιστούν», είπε ο Κωστής Χατζηδάκης και πρόσθεσε: «Πρέπει να ισορροπήσουμε ανάμεσα στις δυνατότητες των επιχειρήσεων και από την άλλη πρέπει και οι επιχειρήσεις να δουν τις αυξημένες ανάγκες των εργαζομένων λόγω του εισαγόμενου πληθωρισμού. Θα αποτυπωθεί αυτό στη σημαντική αύξηση που θα δοθεί».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ