ΧΡΗΜΑ

Δόθηκαν επιπλέον 15,5 εκατ. ευρώ σε συντάξεις από λάθος: Τι θα γίνει με τα ποσά

Δόθηκαν επιπλέον 15,5 εκατ. ευρώ σε συντάξεις από λάθος: Τι θα γίνει με τα ποσά
Συνολικά 572.000 συνταξιούχοι έλαβαν επιπλέον ποσά στις συντάξεις Μαρτίου EUROKINISSI / ΧΑΣΙΑΛΗΣ ΒΑΪΟΣ

Αυξημένα ποσά καταβλήθηκαν από λάθος, στις συντάξεις Μαρτίου που προπληρώθηκαν στα τέλη Φεβρουαρίου σε 572.000 συνταξιούχους, όπως διαπιστώθηκε στο πλαίσιο των τακτικών ελέγχων που διενεργούν οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ.

Η συντριπτική πλειονότητα των συνταξιούχων αυτών έλαβαν επιπλέον ποσά από 0,1 ευρώ έως 50 ευρώ. Το συνολικό υπερβάλλον ποσό που πληρώθηκε ανέρχεται στα 15,5 εκατ. ευρώ, κατά μέσο 26 ευρώ ανά συνταξιούχο, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Με εντολή του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη δρομολογείται άμεσα η ενεργοποίηση της ρήτρας αποζημίωσης που προβλέπεται στη σύμβαση μεταξύ του ΕΦΚΑ και της αναδόχου εταιρίας. Η ανάδοχος εταιρία είναι υπεύθυνη για την παροχή υπηρεσιών υποστήριξης παραγωγικής λειτουργίας (SLA) και συντήρησης λογισμικού εφαρμογών καθώς και για τον ορθό υπολογισμό των καταβαλλόμενων ποσών κάθε μήνα στους συνταξιούχους.

Παράλληλα, ο υπουργός ζήτησε απο την Διοίκηση του ΕΦΚΑ να προχωρήσει άμεσα στις διαδικασίες που προβλέπονται προκειμένου να ελεγχθούν πειθαρχικώς ενδεχόμενες παραλείψεις υπαλλήλων του Οργανισμού.

Επιπλέον, τα υπερβάλλοντα ποσά που καταβλήθηκαν λανθασμένα στους τραπεζικούς λογαριασμούς των παραπάνω συνταξιούχων θα συμψηφιστούν με την καταβολή της σύνταξης τους στο τέλος του έτους, όταν και θα συνυπολογιστεί η μικρή πρόσθετη αύξηση που θα δοθεί σε αυτούς λόγω του ότι το ποσοστό αύξησης του ΑΕΠ ήταν μεγαλύτερο σε σχέση με εκείνο που προβλεπόταν στον προϋπολογισμό.

Οι συνταξιούχοι που επηρεάζονται από την παραπάνω αστοχία μπορούν να έχουν προσωποποιημένη πληροφόρηση από το τέλος της επόμενης εβδομάδας μέσα από την ανάρτηση των μηνιαίων εκκαθαριστικών σημειωμάτων τους στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ. Στα σημειώματα θα αναφέρεται ρητώς το υπερβάλλον ποσό που καταβλήθηκε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ