ΧΡΗΜΑ

Πόσο θα πληρώσουμε τον μπακαλιάρο για το τραπέζι της 25ης Μαρτίου

Πόσο θα πληρώσουμε τον μπακαλιάρο για το τραπέζι της 25ης Μαρτίου
INTIME

Στο επίκεντρο βρίσκεται τις τελευταίες μέρες η τιμή του μπακαλιάρου, του παραδοσιακού φαγητού της 25ης Μαρτίου που «πρωταγωνιστεί» στο τραπέζι των Ελλήνων καταναλωτών σήμερα.

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του «καλαθιού του νοικοκυριού» το οποίο εφαρμόζεται με ένα διαφορετικό «μοντέλο» από εκείνο των σούπερ μάρκετ, για την περίοδο της Σαρακοστής στην Κεντρική Ιχθυαγορά Αθηνών, το υπουργείο Ανάπτυξης σε συμφωνία με τον πρόεδρο της Βαρβακείου, Βασίλη Σίμο, συμπεριέλαβαν συγκεκριμένες ποικιλίες μπακαλιάρου ανάμεσα στα προϊόντα εκείνα που θα διατίθενται σε τιμές οι οποίες θα είναι προσιτές στους καταναλωτές λόγω της συγκυρίας της 25η Μαρτίου.

Πρόκειται για τον ξαλμυρισμένο μπακαλιάρο ποιότητας pollock, που πωλείται αυτές τι μέρες από τους επαγγελματίες της Βαρβακείου σε τιμές περί τα 4,98 ευρώ το κιλό. Αντίστοιχα η ποιότητα Cod διατίθεται στα 7,98 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τον ντόπιο ελληνικό μπακαλιάρο λόγω της μειωμένης ποσότητας παραγωγής αποφασίστηκε, σύμφωνα με τον κ. Σίμο να μην μπει στο «καλάθι» καθώς δεν ήταν βέβαιο πως θα υπάρξει επάρκεια για τις ανάγκες των καταναλωτών έως το τέλος των αγορών των καταναλωτών για την 25η Μαρτίου. Οι τιμές του ντόπιου μπακαλιάρου ξεκινούν, σύμφωνα με τον ίδιο, από τα 7,98 ευρώ το κιλό για τα μικρά μπακαλιαράκια, στα μεσαία φτάνουν κοντά στα 13,98 ευρώ το κιλό και στα μεγάλα μέχρι 15,98 ευρώ το κιλό.

Σε ό,τι αφορά τα σούπερ μάρκετ, αρκετές αλυσίδες συμπεριέλαβαν αυτή την εβδομάδα τον μπακαλιάρο στις λίστες του «καλαθιού του νοικοκυριού» στην κατηγορία του κατεψυγμένου ψαριού. Οι τιμές του κατεψυγμένου μπακαλιάρου που «μπήκε» στο καλάθι κυμαίνονται -βάσει των στοιχείων που έχουν δημοσιοποιηθεί στο e-katanalotis αυτή την εβδομάδα - από 4,25 το κιλό έως και 9,76 το κιλό για μπακαλιάρο φιλέτο «επώνυμο».

Σε κάθε περίπτωση άλλωστε οι καταναλωτές μπορεί να συναντήσουν στην αγορά, από τα σούπερ μάρκετ έως και τα συνοικιακά ιχθυοπωλεία, υψηλότερες τιμές ανάλογα με το είδος του μπακαλιάρου (ποιότητα και ποικιλία) που αγοράζουν για το σημερινό τραπέζι. Ενδεικτικά ο παστός μπακαλιάρος φτάνει να πωλείται ακόμη και τα 20 ευρώ το κιλό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ