ΧΡΗΜΑ

Στο «καλάθι» της Βαρβακείου αρνί και κατσίκι – Γιατί δεν μπαίνει στο «πασχαλινό» των σούπερ μάρκετ

Στο «καλάθι» της Βαρβακείου αρνί και κατσίκι – Γιατί δεν μπαίνει στο «πασχαλινό» των σούπερ μάρκετ
INTIME

Τη δημιουργία «καλαθιού» στη Βαρβάκειο σε συμφωνία με τους κρεοπώλες της αγοράς, για τις τιμές στο αρνί και το κατσίκι την περίοδο του Πάσχα, σχεδιάζει το υπουργείο Ανάπτυξης, ενώ όπως διευκρίνισε ο Άδωνις Γεωργιάδης, τα δύο προϊόντα δεν θα μπουν τελικά στο «καλάθι του Πάσχα» που θα εφαρμοστεί στα σούπερ μάρκετ από την επόμενη Τετάρτη.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης, τις επόμενες μέρες θα υπάρξουν συναντήσεις με τους κρεοπώλες της Βαρβακείου για τη δημιουργία του συγκεκριμένου άτυπου «καλαθιού» προκειμένου να συγκρατηθούν οι τιμές των αμνοεριφίων στα περσινά επίπεδα.

Σημείωσε μάλιστα ότι δεν σκοπεύει να εντάξει στο «καλάθι του Πάσχα» που θα εφαρμοστεί στα σούπερ μάρκετ, τα αμνοερίφια, εξηγώντας ότι «ο σκοπός μου δεν είναι να πλήξω την αγορά του κρέατος. Θα μπορούσε να εκληφθεί μια τέτοια προσπάθειά μου σαν μια υπόδειξη στους καταναλωτές να πάνε να αγοράσουν το αρνί ή το κατσίκι από τα σούπερ μάρκετ».

Στο «καλάθι του Πάσχα» στα σούπερ μάρκετ, όπως είπε, θα ενταχθεί το τσουρέκι καθώς και το πασχαλινό αβγό.

Οι τιμές στα αμνοερίφια

Σε ό,τι αφορά τις τιμές στις οποίες θα κυμανθούν φέτος τα αμνοερίφια, ο υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε ότι «αυτή τη στιγμή σφάζουν και στέλνουν στην Ιταλία, γιατί είναι το Πάσχα των Ιταλών και υπάρχει μεγάλη κατανάλωση εκεί».

Η τιμή που διαμορφώνεται για την Ιταλία - από τον παραγωγό όχι η τιμή στο ράφι- όπως εξήγησε, είναι από 7,5 μέχρι 8,5 ευρώ το αρνί και το κατσίκι. «Αυτή είναι μία τιμή περίπου 1 με 1,5 ευρώ πάνω από πέρσι» σημείωσε.

Διατεθειμένοι να συγκρατήσουν τις τιμές οι κρεοπώλες

Πέραν όμως της Βαρβακείου και της προσπάθειας να δημιουργηθεί ένα «καλάθι» που θα συγκρατήσει τις τιμές, πολλοί είναι οι καταναλωτές που προμηθεύονται κρέας από τα παραδοσιακά κρεοπωλεία.

Όπως επισημαίνει στο CNN Greece o πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Kαταστηματαρχών Κρεοπωλών, Σάββας Κεσίδης, εφόσον οι τιμές παραγωγού παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα των 7,5 - 8,5 ευρώ και την επόμενη εβδομάδα, οι επαγγελματίες στα κρεοπωλεία είναι διατεθειμένοι να συμπιέσουν το κέρδος τους για να πουλήσουν στους καταναλωτές στις περσινές τιμές.

Ο κ. Κεσίδης μάλιστα επισημαίνει ότι θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα κοινή συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Kαταστηματαρχών Κρεοπωλών, τον Σύνδεσμο Ελληνικής Κτηνοτροφίας, της Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων και τη νέα Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος και Κτηνοτροφίας με θέματα που θα αφορούν στο πασχαλινό τραπέζι.

Σε ό,τι αφορά την επάρκεια σε αμνοερίφια το φετινό Πάσχα, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Kαταστηματαρχών Κρεοπωλών, επισημαίνει ότι θα υπάρχει θέμα εάν γίνουν ανεξέλεγκτες σφαγές από αρνιά και κατσίκια και σταλούν στο εξωτερικό για το Πάσχα των Καθολικών.

Επισημαίνει ωστόσο ότι ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, τη φετινή χρονιά «αντισταθμίζεται με το γεγονός της μειωμένης αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, οι οποίοι ψωνίζουν πλέον λιγότερες ποσότητες σε κρέας για το τραπέζι τους».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ