ΧΡΗΜΑ

Δημόσιοι υπάλληλοι: Έρχονται μπόνους παραγωγικότητας - Ποιοι και με πόσα χρήματα θα επιβραβευτούν

Δημόσιοι υπάλληλοι: Έρχονται μπόνους παραγωγικότητας - Ποιοι και με πόσα χρήματα θα επιβραβευτούν
Unsplash

Πριμ παραγωγικότητας θα λάβουν όσοι δημόσιοι υπάλληλοι σχετίζονται με την υλοποίηση Ετησίων Σχεδίων Δράσης των υπουργείων και του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» και πληρούν τα κριτήρια απονομής.

Ενώ τον τρόπο υπολογισμού του συστήματος κινήτρων και ανταμοιβής υπαλλήλων στο Δημόσιο παρουσίασαν ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, στο υπουργικό συμβούλιο αυτή την εβδομάδα.

Ποιοι είναι οι ωφελούμενοι

Το μέτρο αφορά υπαλλήλους που σχετίζονται με την υλοποίηση συγκεκριμένων στόχων των Ετησίων Σχεδίων Δράσης των υπουργείων, καθώς και 6.000 υπάλληλοι που εμπλέκονται άμεσα στην υλοποίηση έργων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0»

Η κατανομή του ποσού που αντιστοιχεί στην ανταμοιβή των υπαλλήλων κάθε υπουργείου και εποπτευόμενου φορέα του, συνδέεται με την ολοκλήρωση κατ' ελάχιστο 12 εκ των 20 έργων που έχουν καθοριστεί με Πράξη του υπουργικού συμβουλίου (ΠΥΣ).

Πώς θα υπολογίζεται το πριμ παραγωγικότητας

Για τον υπολογισμό του πριμ, λαμβάνεται υπόψη ο βαθμός δυσκολίας των επιτευχθέντων έργων προς τον βαθμό δυσκολίας των επιτευχθέντων έργων όλων των υπουργείων, σύμφωνα με σχετική ομαδοποίηση από τη γενική γραμματεία Συντονισμού.

Κατόπιν υπολογίζεται ο μέγιστος αριθμός των υπαλλήλων (ΜΑΥ) του εκάστοτε φορέα ευθύνης, που δύνανται να λαμβάνουν ανταμοιβή με τον ακόλουθο τύπο:

  • Ο αρμόδιος υπουργός με απόφασή του επιμερίζει το ποσό ανταμοιβής βάσει του βαθμού δυσκολίας κάθε επιτευχθέντος έργου.
  • Όσον αφορά στα έργα του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», για τον υπολογισμό για τη χορήγηση της ανταμοιβής υπαλλήλων που εμπλέκονται λαμβάνονται υπόψη τέσσερις συντελεστές βαρύτητας, το άθροισμα των οποίων πολλαπλασιάζεται με την ετήσια διαθέσιμη δαπάνη για τις ανταμοιβές.
  • Ο φορέας λαμβάνει το ποσό ανταμοιβής εφόσον έχει επιτύχει μεταξύ άλλων ποσοστό απορρόφησης τουλάχιστον 50%, εφόσον προβλέπονται πιστώσεις για το έτος αναφοράς.
  • Σε κάθε περίπτωση, ο προϊστάμενος της αρμόδιας διεύθυνσης, ορίζει τους υπαλλήλους οι οποίοι δύνανται να λάβουν πρόσθετη ανταμοιβή. Το 40% του ποσού ανταμοιβής, όπως προκύπτει, κατανέμεται ισομερώς στους υπαλλήλους, και το υπόλοιπο 60% κατανέμεται με απόφαση προϊσταμένου, κατά τρόπο μη οριζόντιο αλλά σε συνάρτηση με την προσφορά κάθε υπαλλήλου στη λειτουργία και το έργο της υπηρεσίας.
  • Το συνολικό ποσό ανταμοιβής που λαμβάνει ο υπάλληλος δεν μπορεί να υπερβαίνει το 15% του αθροίσματος του ετήσιου βασικού μισθού και του επιδόματος θέσης ευθύνης.

Σημειώνεται πως, όσον αφορά στους υπαλλήλους που υπηρετούν στις παρακάτω διευθύνσεις, το ποσό της ανταμοιβής συνδέεται άμεσα με την επίτευξη συγκεκριμένων, ποσοτικών στόχων:

  • στη γενική διεύθυνση Δημοσίων Επενδύσεων του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων,
  • στη γενική γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης
  • στο Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης,
  • στην Κεντρική Μονάδα Κρατικών Ενισχύσεων ή στις Αποκεντρωμένες Μονάδες Κρατικών Ενισχύσεων, του υπουργείου Οικονομικών
  • στην Προεδρία της Κυβέρνησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ