ΧΡΗΜΑ

Φορολογικές δηλώσεις: Τι ισχύει για επιταγή ακρίβειας, Fuel Pass, Power Pass

Φορολογικές δηλώσεις: Τι ισχύει για επιταγή ακρίβειας, Fuel Pass, Power Pass
ΙΝΤΙΜΕ / ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Το απόγευμα της Παρασκευής 31/3 άνοιξε τελικά η πλατφόρμα Taxisnet για την έναρξη υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έτους χρήσης 2022, η οποία θα είναι δυνατή έως και τις 30 Ιουνίου.

Βασικό ερώτημα των φορολογούμενων φέτος αποτελεί, το αν θα φορολογηθεί ως εισόδημα η πληθώρα των έκτακτων επιδομάτων, επιταγών / voucher που πληρώθηκαν το 2022.

Μάλιστα, η ΑΑΔΕ, κάλεσε τα λογιστήρια των επιχειρήσεων και του Δημοσίου, να έχουν υποβάλει ηλεκτρονικά τις βεβαιώσεις αποδοχών, συντάξεων, αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα, μερισμάτων, μέχρι και τις 28 Φεβρουαρίου 2023, καθώς όλα τα έκτακτα επιδόματα που δόθηκαν λόγω ενεργειακής κρίσης και αυξήσεων των τιμών, όπως επιταγή ακρίβειας, Fuel Pass, Power Pass κ.ο.κ. θα έπρεπε να προσυμπληρωθούν και να εμφανίζονται πριν γίνει η έναρξη των υποβολων των δηλώσεων.

Ωστόσο, με οδηγία που έδωσε ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, διευκρινίζεται πως δεν φορολογούνται και ο μόνος λόγος που δηλώνονται είναι για να καλύψουν τεκμήρια.

Το έντυπο Ε3

Σημειώνεται πως η βασική διαφορά που θα δουν φέτος οι ενδιαφερόμενοι είναι στο έντυπο Ε3, το οποίο φέτος θα είναι προσυμπληρωμένο με τα έσοδα και τα έξοδα που έχουν δηλώσει επιχειρήσεις και επαγγελματίες στα ηλεκτρονικά βιβλία τα myData. Ωστόσο, οι υπόχρεοι θα έχουν τη δυνατότητα διορθώσεων στα ποσά που έχουν προσυμπληρωθεί.

Το σημείο που δεν θα υπάρχει δυνατότητα διόρθωσης είναι στα εισοδήματα με βάση τις βεβαιώσεις αποδοχών από μισθούς και συντάξεις, όπου και εκεί, οι φόροι που αναλογούν και παρακρατήθηκαν είναι προσυμπληρωμένα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ