ΧΡΗΜΑ

Φορολογικές δηλώσεις: Οι δέκα αφορολόγητες κατηγορίες επιδομάτων

Φορολογικές δηλώσεις: Οι δέκα αφορολόγητες κατηγορίες επιδομάτων
Pexels (ΑΡΧΕΙΟ)

Συνολικά δέκα είναι οι αφορολόγητες κατηγορίες επιδομάτων που θα βρουν προσυμπληρωμένα στις φορολογικές τους δηλώσεις φέτος οι ωφελούμενοι φορολογούμενοι. 

Συγκεκριμένα, μετά την πληθώρα έκτακτων επιδομάτων, επιταγών / voucher που πληρώθηκαν το 2022, η ΑΑΔΕ, κάλεσε τα λογιστήρια των επιχειρήσεων και του Δημοσίου, να έχουν υποβάλει ηλεκτρονικά τις βεβαιώσεις αποδοχών, συντάξεων, αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα, μερισμάτων, καθώς όλα τα έκτακτα επιδόματα που δόθηκαν λόγω ενεργειακής κρίσης και αυξήσεων των τιμών, όπως επιταγή ακρίβειας, Fuel Pass, Power Pass κ.ο.κ. θα έπρεπε να προσυμπληρωθούν και να εμφανίζονται με την έναρξη των υποβολων.

Μάλιστα, με οδηγία που έδωσε ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, διευκρινίζεται πως δεν φορολογούνται και ο μόνος λόγος που δηλώνονται είναι για να καλύψουν τεκμήρια.

Υπενθυμίζεται πως η πλατφόρμα Taxisnet άνοιξε το απόγευμα της Παρασκευής 31/3 για την έναρξη υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έτους χρήσης 2022, η οποία θα είναι δυνατή έως και τις 30 Ιουνίου.

Σημειώνεται πως οι φετινές δηλώσεις δεν έχουν μεγάλες μεταβολές κωδικών στο βασικό έντυπο, κάτι που ισχύει και με τη φορολόγηση των εισοδημάτων, καθώς οι φορολογικές κλίμακες παραμένουν ίδιες για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2022 και θα δηλωθούν φέτος.

Τα αφορολόγητα επιδόματα

  • Η μηνιαία ισόβια τιμητική παροχή στους Έλληνες οπλίτες λόγω συμμετοχής τους στα γεγονότα της Κύπρου τα έτη 1964, 1967 και 1974, που από το 2020 ορίστηκε πως είναι αφορολόγητη.
  • Οι υποτροφίες και τα βραβεία ΑΕΙ που δεν αποτελούν εισόδημα.
  • Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 600 ευρώ που δόθηκε τον Δεκέμβριο 2022 στο ένστολο προσωπικό του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, στο οποίο δεν διενεργείται παρακράτηση φόρου και απαλλάσσεται από την φορολογική ειδική εισφορά αλληλεγγύης.
  • Έξοδα κίνησης σε υπαλλήλους.
  • Όλες οι οικονομικές ενισχύσεις που μοιράστηκαν εκτάκτως λόγω ακρίβειας (για παράδειγμα, επιταγή ακρίβειας, Power Pass, Fuel Pass, North Evia-Samos Pass).
  • Οι παροχές ΟΠΕΚΑ σε άτομα με αναπηρία.
  • Οι παροχές ΟΠΕΚΑ σε ανασφάλιστους υπερήλικες, το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και το Επίδομα Ομογενών Προσφύγων.
  • Έκτακτες εφάπαξ οικονομικές ενισχύσεις σε πληγέντες από φυσικές καταστροφές.
  • Επίδομα γέννας.
  • Επίδομα στέγασης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ