ΧΡΗΜΑ

Φορολογικές δηλώσεις: Οι νέοι κωδικοί του Ε1 - Αναλυτικός οδηγός

Φορολογικές δηλώσεις: Οι νέοι κωδικοί του Ε1 - Αναλυτικός οδηγός
Eurokinissi

Έναν αναλυτικό οδηγό έδωσε στη δημοσιότητα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) παρουσιάζοντας τους νέους κωδικούς που περιλαμβάνονται στο έντυπο Ε1, στο πλαίσιο της υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων για το έτος χρήσης 2022.

Σημειώνεται πως το Ε1 είναι το βασικό έντυπο που θα κληθούν να συμπληρώσουν περίπου 6,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι, με την ΑΑΔΕ να εφιστά την προσοχή στα σημεία που πρέπει να προσέξουν λογιστές και ιδιώτες, όπως οι ειδικές κατηγορίες εισοδημάτων και δαπανών, τα στοιχεία που αφορούν στην οικογενειακή και στην περιουσιακή κατάσταση.

  • Δείτε τον αναλυτικό οδηγό της ΑΑΔΕ εδώ:
Ο οδηγός της ΑΑΔΕ

Τι ισχύει με τα προ-συμπληρωμένα στοιχεία

Η προ-συμπλήρωση στοιχείων έγινε με βάση τα αρχεία της ΑΑΔΕ που προέκυψαν από την επεξεργασία των ηλεκτρονικά υποβληθεισών βεβαιώσεων αποδοχών ή συντάξεων ή αμοιβών από εργοδότες και φορείς, βάσει των Α.1101/2019, Α.1099/2019 και Α.1006/2023, όπως ισχύουν.

Σε περίπτωση λανθασμένης υποβολής, ο φορολογούμενος θα πρέπει να επικοινωνήσει με τον εργοδότη ή φορέα και εκείνος θα πρέπει να υποβάλλει ηλεκτρονικά εκ νέου το αρχείο με τα σωστά στοιχεία βεβαίωσης. Σε περίπτωση που ο εργοδότης υποβάλλει εκ νέου αρχείο βεβαιώσεων θα προ-συμπληρωθούν τα νέα στοιχεία.

Φιλοξενία και φιλοξενούμενοι

Σε περίπτωση που ο υπόχρεος είναι φιλοξενούμενος, θα πρέπει να συμπληρώσει στον υποπίνακα του κωδικού 801 τον Α.Φ.Μ. του προσώπου που τον φιλοξενεί, τα τ.μ. της οικίας και τους μήνες φιλοξενίας. Εάν το πρόσωπο που τον φιλοξενεί έχει ήδη υποβάλλει φορολογική δήλωση και δεν έχει δηλώσει τη φιλοξενία, θα πρέπει να προηγηθεί η υποβολή τροποποιητικής δήλωσης για να σας συμπεριλάβει στους φιλοξενούμενους.

Αντίστοιχα, για τον υπόχρεο που φιλοξενεί κάποιον στην κατοικία του, στον κωδικό 007-008 ανοίγει υποπίνακας στον οποίο θα πρέπει να συμπληρώσει τον Α.Φ.Μ. του προσώπου που φιλοξενεί, τα τ.μ. της οικίας και τους μήνες που τον φιλοξενεί. 

«Πιστωτικό» εκκαθαριστικό σημείωμα - Πώς θα πληρωθεί

Κατά την υποβολή της δήλωσης αν προκύπτει πιστωτικό αποτέλεσμα και δεν υπάρχει ήδη δηλωμένος τραπεζικός λογαριασμός, ο φορολογούμενος θα ενημερωθεί με μήνυμα για τις ενέργειες που πρέπει να κάνει, κατά περίπτωση:

  • Αν η επιστροφή φόρου αφορά Υπόχρεο, τότε το μήνυμα που θα εμφανίζεται είναι:

«Το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι πιστωτικό και για να λάβετε την επιστροφή φόρου θα πρέπει να γνωστοποιήσετε τον λογαριασμό πληρωμών σας (αριθμός ΙΒΑΝ) στη Φορολογική Διοίκηση με την υποβολή ηλεκτρονικής Υπεύθυνης Δήλωσης στην ψηφιακή πύλη myAADE (mvaade.gov.gr), στην επιλογή «Μητρώο & Επικοινωνία» και στην ενότητα «Δήλωση Λογαριασμού ΙΒΑΝ». Σε περίπτωση κοινού Λογαριασμού, αυτός δύναται να δηλώνεται από έως δύο (2) δικαιούχους.»

  • Αν η επιστροφή φόρου αφορά Σύζυγο/ΜΣΣ, τότε το μήνυμα που θα εμφανίζεται είναι:

«Το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι πιστωτικό και για να λάβετε την επιστροφή φόρου θα πρέπει να γνωστοποιήσετε τον λογαριασμό πληρωμών σας (αριθμός ΙΒΑΝ) στη Φορολογική Διοίκηση με την υποβολή ηλεκτρονικής Υπεύθυνης Δήλωσης στην ψηφιακή πύλη myAADE, στην επιλογή «Μητρώο & Επικοινωνία» και στην ενότητα «Δήλωση Λογαριασμού ΙΒΑΝ» με τη χρήση των προσωπικών κωδικών σας πρόσβασης. Σε περίπτωση κοινού Λογαριασμού, αυτός δύναται να δηλώνεται από έως δύο (2) δικαιούχους».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ