ΧΡΗΜΑ

ΤΕΚΑ: Πώς λειτουργεί το ασφαλιστικό ταμείο για νέους και ο «ατομικός κουμπαράς»

ΤΕΚΑ: Πώς λειτουργεί το ασφαλιστικό ταμείο για νέους και ο «ατομικός κουμπαράς»
Unsplash

Στη δεύτερη χρονιά λειτουργίας του περνάει το Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ), το οποίο ξεπέρασε πλέον του 172.000 νέους εγγεγραμμένους.

Πρόκειται για νέους ασφαλισμένους, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους μπήκαν για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας, ενώ οι εργοδότες που έχουν εγγραφεί στο ΤΕΚΑ έχουν ξεπεράσει τις 77.000 και τα κεφάλαια που έχουν σωρευθεί από τις εισφορές των ασφαλισμένων είναι της τάξης των 37 εκατ. ευρώ, μέχρι στιγμής.

Τι είναι το ΤΕΚΑ

Το ΤΕΚΑ είναι το «εργαλείο» του υπουργείο Εργασίας για την υλοποίηση της Ασφαλιστικής Μεταρρύθμισης για τους Νέους, η οποία νομοθετήθηκε το 2021 και εισήγαγε στην Ελλάδα το σύστημα των «ατομικών κουμπαράδων» για τις επικουρικές συντάξεις των νεοεισερχομένων στην αγορά εργασίας.

Σημειώνεται πως από την 1η Ιανουαρίου 2023 έχουν δικαίωμα να υπαχθούν σε αυτό οι ήδη ασφαλισμένοι στον κλάδο επικουρικής ασφάλισης του ΕΦΚΑ, εφόσον είναι κάτω των 36 ετών.

Η διαδικασία εγγραφής γίνεται ηλεκτρονικά με σχετική δήλωση από τον ενδιαφερόμενο, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023 στην ψηφιακή πλατφόρμα teka.gov.gr.

Στο ΤΕΚΑ μπορούν πλέον να υπαχθούν και ασφαλισμένοι που εργάζονται σε κλάδους όπου δεν υπήρχε υποχρέωση υπαγωγής στην επικουρική ασφάλιση (ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες κ.ά.), εφόσον είναι κάτω των 36 ετών (γεννημένοι από 1/1/1987).

Διευκρινίζεται πως είναι ένα μοντέλο που εφαρμόζεται εδώ και χρόνια σε προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Δανία, η Σουηδία, η Ολλανδία, η εμπειρία των οποίων δείχνει ότι οδηγεί σε υψηλότερες επικουρικές συντάξεις σε ποσοστό 43-68%.

Πώς λειτουργεί ο «ατομικός κουμπαράς»

Με ένα κλικ, ο κάθε εργαζόμενος θα μπορεί άμεσα και σε πραγματικό χρόνο να έχει πλήρη εικόνα της επικουρικής του ασφάλισης, βλέποντας ποιες είναι οι εισφορές του ίδιου και του εργοδότη του.

Παράλληλα, μπορεί να βλέπει το κέρδος από τις αποδόσεις των επενδύσεών του, το ιστορικό εισφορών του, αλλά και τις εκκρεμείς εισφορές σε περίπτωση που υπάρχουν.

Τέλος μέσα από την προβολή της κίνησης λογαριασμού μπορεί να βλέπει όσα αλλάζουν μήνα με τον μήνα, συμπεριλαμβανομένων και των αποδόσεων των επενδύσεων του, κάτι που θα υλοποιηθεί το 2023, σταδιακά.

Επενδυτικά προϊόντα

Φέτος αναπτύσσεται και το βασικό επενδυτικό προϊόν του Ταμείου για όλους τους ασφαλισμένους, που θα μπορούν να παρακολουθούν την εξέλιξη του προσωπικού τους κουμπαρά μέσα από την εφαρμογή myTEKA. Εκεί με μια ματιά οι ασφαλισμένοι ενημερώνονται για το σύνολο των εισφορών που έχουν καταβάλει οι ίδιοι και οι εργοδότες τους και την απόδοση των επενδύσεων των εισφορών.

Από το 2025 και μετά, το ΤΕΚΑ θα μπει στην τρίτη φάση ωρίμανσης των επενδύσεων, όπου οι ασφαλισμένοι θα επιλέγουν το επενδυτικό τους προφίλ. Υπολογίζεται πως έως το 2050 το ΤΕΚΑ θα καλύπτει σχεδόν 2,5 εκατομμύρια ασφαλισμένους και το αποθεματικό του θα ανέρχεται στα 56 δισ. ευρώ.

Δείτε εδώ τον οδηγό της νέας πλατφόρμας:

Οδηγός myTEKA

Αναφερόμενος στα νέα δεδομένα, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε:

«Το ΤΕΚΑ είναι ένα ασφαλιστικό ταμείο για τους νέους. Τα νέα παιδιά δεν θα δίνουν πλέον τις ασφαλιστικές τους εισφορές σε έναν γενικό κορβανά, αλλά θα τα βάζουν σε έναν δικό τους ατομικό κουμπαρά. Και όπως δείχνει η ευρωπαϊκή εμπειρία, τα χρήματα αυτά θα αξιοποιούνται καλύτερα και όταν πάρουν την επικουρική τους σύνταξη, αυτή θα είναι σημαντικά μεγαλύτερη από τις σημερινές επικουρικές συντάξεις».

Παράλληλα, σε δήλωση του ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πάνος Τσακλόγλου, αναφέρει:

«Το ΤΕΚΑ περιορίζει την έκθεση του ασφαλιστικού μας συστήματος στους κινδύνους της δημογραφικής γήρανσης του πληθυσμού, δημιουργεί κεφάλαια που θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη της οικονομίας, αναμένεται να δώσει στους τωρινούς εργαζόμενους και μελλοντικούς συνταξιούχους συντάξεις υψηλότερες από αυτές του υφισταμένου συστήματος και να βοηθήσει στην καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης της νέας γενιάς στο ασφαλιστικό σύστημα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ