ΧΡΗΜΑ

Νέο τοπίο για δανειολήπτες: Τι αλλάζει σε επιτόκια και πλειστηριασμούς

Νέο τοπίο για δανειολήπτες: Τι αλλάζει σε επιτόκια και πλειστηριασμούς
Σπίτια στην Αθήνα INTIME NEWS / ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Σημαντικές αλλαγές προς όφελος των δανειοληπτών φέρνει το «ταβάνι» στο επιτόκιο που επιβάλλουν από αρχές Απριλίου οι τράπεζες στα στεγαστικά δάνεια.

Ταυτόχρονα, μια σειρά από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα «επιδοτούν» το αρχικό, σταθερό επιτόκιο για να δελεάσουν νέους πελάτες ενώ ήδη έχει τεθεί σε εφαρμογή άτυπο πάγωμα των πλειστηριασμών μέχρι τις 15 Ιουλίου για ακίνητα αξίας έως 80.000-100.000 ευρύ.

Το «ταβάνι» στο επιτόκιο

Ίσως η σημαντικότερη εξέλιξη, καθώς αφορά το σύνολο των δανειοληπτών με κυμαινόμενο επιτόκιο είναι η συμφωνία στην οποία κατέληξαν τράπεζες και κυβέρνηση για την επιβολή «ταβανιού» στο κυμαινόμενο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων.

Οι τελικές ανακοινώσεις αναμένονται εντός των επόμενων ημερών, όμως σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες το σχέδιο προβλέπει «κλείδωμα» του κυμαινόμενου επιτοκίου των στεγαστικών δανείων στα επίπεδα που ίσχυαν στο τέλος Μαρτίου, αλλά και όφελος για τους δανειολήπτες αν πέσουν τα επιτόκια στο ενδιάμεσο.

Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, το μέτρο θα έχει 12μηνη διάρκεια, αρχής γενομένης από τα τέλη Μαρτίου και θα τεθεί σε εφαρμογή άμεσα χωρίς εισοδηματικά κριτήρια.

Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, πρόκειται για ένα μέτρο που θυμίζει τα προϊόντα στεγαστικής πίστης με «ταβάνι» στο επιτόκιο, τα οποία και ήταν δημοφιλή πριν από περίπου 15 χρόνια, όταν αντίστοιχα είχε εκτιναχθεί το επιτόκιο της ΕΚΤ, που ήταν και τότε βασικό επιτόκιο αναφοράς.

Η λογική είναι ότι οι δανειολήπτες προστατεύονται από τυχόν μελλοντικές αυξήσεις των επιτοκίων, καθώς υπάρχει ταβάνι, το οποίο και στην περίπτωσή μας είναι το Euribor 3μήνου, όπως αυτό διαμορφώθηκε στο τέλος Μαρτίου.

Σε αντίθεση όμως με τα σταθερά επιτόκια, αν το Euribor μειωθεί κάποια στιγμή στην πορεία, οι δανειολήπτες καρπώνονται τη μείωση, κάτι που δεν ισχύει για τα δάνεια με σταθερό επιτόκιο, όπου και το κόστος δανεισμού «κλειδώνει» για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Έτσι, με τη ρύθμιση αυτή οι δανειολήπτες βγαίνουν διπλά κερδισμένοι: δεν θα δουν τη δόση τους να αυξάνεται πέρα από τα σημερινά επίπεδα ότι και αν συμβεί, ενώ στον αντίποδα αν μέσα στους επόμενους μήνες τα επιτόκια μειωθούν, αντίστοιχα θα πέσουν και τα χρήματα που πληρώνουν.

Νέα στεγαστικά με επιδότηση σταθερού επιτοκίου

Ταυτόχρονα, και προκειμένου να δελεάσουν νέους πελάτες και θα αναθερμάνουν τη στεγαστική πίστη, η οποία έχει υποστεί καθίζηση, οι τράπεζες διαθέτουν ήδη νέα δάνεια σταθερού επιτοκίου με επιτόκιο ακόμη και κάτω από 4% για έως και 10 χρόνια. Και αυτό, ενώ ένα αντίστοιχο κυμαινόμενο επιτόκιο με τα σημερινά δεδομένα θα ξεπερνούσε με άνεση το 5% με 5,5%.

Με άλλα λόγια, στην τρέχουσα συγκυρία, επιδοτούν το επιτόκιο για το πρώτο χρονικό διάστημα, προσδοκώντας σε επιπλέον κέρδη στη συνέχεια, όταν δηλαδή το επιτόκιο θα είναι κυμαινόμενο. Πρόκειται για μια κίνηση που λειτουργεί σαφώς υπέρ των δανειοληπτών, καθώς του επιτρέπει όχι μόνο να λάβουν δάνειο αλλά και να έχουν «το κεφάλι τους ήσυχο» για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα, καθώς δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρχει αλλαγή στη δόση τους.

Και «φρένο» στους πλειστηριασμούς

Τέλος, σε άτυπο πάγωμα των πλειστηριασμών προχωρούν μέχρι και τα μέσα Ιουλίου τράπεζες και servicers, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά ακίνητα αξίας κάτω των 80.000-100.000 ευρώ. Μάλιστα, όπως αναφέρουν τραπεζικές πηγές, με δεδομένο ότι ούτως ή άλλως τον Αύγουστο δεν διενεργούνται πλειστηριασμοί, σε αυτή την κατηγορία των ακινήτων το «πάγωμα» θα επεκταθεί de facto μέχρι το Σεπτέμβριο.

Αντίστοιχα, περιορισμένοι αναμένεται να είναι μέχρι τις 15 Ιουλίου και οι πλειστηριασμοί για μεγαλύτερης αξίας οικιστικά ακίνητα, καθώς ούτε τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ούτε το υπουργείο Οικονομικών επιθυμούν να υπάρξουν θέματα και προστριβές σε μια τόσο ιδιαίτερη περίοδο.

Έτσι, οι όποιοι πλειστηριασμοί πραγματοποιηθούν θα αφορούν μόνο μεγάλης αξίας ακίνητα, κυρίως επαγγελματικής φύσεως, αλλά και όσα ανήκουν σε μεγαλοοφειλέτες και στρατηγικούς κακοπληρωτές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ